Sandık güvenliği için hukukçular sahada olacak: Hiçbir okul avukatsız kalmayacak

Tarihi 14 Mayıs seçimlerinde seçim güvenliğini sağlamak için İstanbul’da 5 binin üzerinde avukat görev alacak. ÖHD ise 81 ile üyeleri ile sandık güvenliği için sahada olacak

Kurdistan ve Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak olan “kritik” seçimlerde milyonlarca seçmen sandık başına gidecek.

Nüfusu itibarıyla gözlerin çevrildiği kentlerin başında gelen İstanbul’da, 30 bin 803 sandık kurulacak, 11 milyon 350 bin 969 seçmen oy kullanacak.

Seçim hazırlıkları kapsamında ise sandık güvenliği için 5 Mayıs’ta İstanbul Seçim Koordinasyonu kuruldu. Sosyalist Güç Birliği, Emek ve Özgürlük İttifakı ile Halkevleri’nin bir araya gelerek kurduğu koordinasyon, kentin 39 ilçesinde seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasında yaşanabilecek hak ihlalleri ve nasıl müdahale edileceğine ilişkin gönüllü avukat ve müşahitlere eğitimler verdi.

İstanbul Seçim Koordinasyonu’ndan Zeynep Çelik Mezopotamya Ajansı’nan Esra Solin Dal’a konuştu. Çelik, kentte 5 binin üzerinde avukat, mobil ekipler ve kriz koordinasyon merkezi ile seçime hazır olduklarını belirtti.

Sandıklara sahip çıkmanın başında oy kullanımının geldiğini ifade eden Çelik, ayrıca adres bildiriminde bulunmamış olanların eski adreslerinde oy kullanabileceklerini hatırlattı.

‘Hiçbir okul avukatsız kalmayacak’

Çelik, “Hiçbir okul avukatsız kalmayacak. O gün yaşanacak hak gaspına ya da oy kullanımı sırasında yaşanacak engellemelere doğrudan müdahale edilebilecek. Avukatlar, okuldaki müşahitler ve sandık görevlileriyle birlikte bir de gezici ekiplerimiz olacak. Okullardaki hukukçular dışında her ilçenin gezici ekipleri ve bu ekip içerisinde gezici avukatlar da olacak. Oluşturulan koordinasyon birbiriyle ilişki halinde olacak ve sıkıntıların olduğu okullara müdahale ederek, o günün sağlıklı bir şekilde geçmesini sağlayacak” diye belirtti.

Mühürsüz oyların sayılması ve önceden hazır baskıyla verilmiş pusulalara karşı seçmeni dikkatli olmaya çağıran Çelik, seçim günü bu ihtimallere karşı çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Çelik, “Özellikle devlet memurları, polisin, askerin birçok yerde farklı oy kullandığı, sonra gelip başka bir yerde oy kullandığını biliyoruz. Bunun denetimi ve kontrolünün sağlanması müşahitler aracılığıyla yapılacak” ifadelerini kullandı.

Seçim günü olası internet kesintilerine karşı uyarılarda bulunan Çelik, şunları söyledi: “Özellikle akşam sayım zamanı internetin topyekûn kesilmesi gibi olaylara karşı dikkatli olunmalıdır. Böyle durumları tutanak altına alıp, daha sonrasında müdahale edebileceğimiz itiraz kanallarını oluşturmayı hedefliyoruz.”

Öte yandan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) de, 14 Mayıs’ta 81 ilde bin 600 avukatla sahada olacak.

HABER MERKEZİ

#Sandık #güvenliği #için #hukukçular #sahada #olacak #Hiçbir #okul #avukatsız #kalmayacak

EN SON EKLENENLER