Sandıkta da mı montaj var?

Anket sonuçlarının tepe taklak olduğu 14 Mayıs’taki seçimin ardından, ‘seçimde hile var’ tartışmaları da devam ediyor. 16 yılda seçmen sayısının nüfus artışından 6,7 milyon fazla olması dikkat çekerken, ‘Seçime montaj videolar ile kampanya yapan AKP sandıkta da mı montaj yaptı?’ sorusunu akıllara getirdi

Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Parlamento seçimleri tamamlanırken, ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Seçim öncesi anketlerin birçoğunda Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu önde görülürken, seçimlerde bu durumun tersi yaşanması, “seçimde hile mi yapıldı” iddialarını da kendisi ile birlikte getirdi. Yaptığı seçim anketinde yanılan şirketlerden biri ise KONDA oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan şirket, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin 6-7 Mayıs’ta gerçekleştirdiğimiz saha çalışmamızın bulgularında araştırma hata payının ötesinde sapma oluştu. Bunun sebebini tüm yöntemlerimizi gözden geçirerek anlamaya çalışıyoruz. Ancak şu aşamada kullanılan örneklemin ideal ortamda seçim sonucunu verecek nitelikte olduğunu tespit ettik” dedi.

Bir haftada ne oldu?

KONDA’nın seçim öncesi son anketinde belirlediği örnekleme göre Kılıçdaroğlu yüzde 49, Erdoğan yuz 44 olarak ifade edilmişti. Fakat seçim sonucuna göre Erdoğan yüzde 49, Kılıçdaroğlu yüzde 44 almasını anlamaya çalışan KONDA, seçim sonrası aynı örneklemin (196 mahalle/köy) sandık sonuçlarını inceliyorlar. Örneklem seçim sonucuyla tutarlı. Ancak kafalara takılan soru ise şu oluyor: “Ne oldu da seçimden önceki 1 hafta içinde bu örneklem grubunda Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a yüzde 5 oy kayması oldu? Aynı örneklem ankette yüzde 49 Kılıçdaroğlu derken, sandıkta nasıl yüzde 49 Erdoğan dedi?”

Seçmen nüfustan fazla

Açıklamada bu sorunun cevabı yer almazken, Yine Yeşil Sol Parti’nin birçok oyunun MHP’ye yazılması, deprem bölgelerinde seçime bu kadar katılımın olması “seçimde hile yapıldı” iddialarını güçlendiriyor. Öte yandan internet.com sitesinde yer alan bir makalede seçmen sayısına ilişkin verilen veriler dikkat çekici. 2007-2023 arasında Türkiye’de nüfusun 14,6 milyon artış olduğunun ifade edildiği makalede, seçmen sayısının 21,4 milyon arttığı ifade ediliyor. Yani 16 yılda nüfus artışı ile seçmen sayısı arasında 6,7 milyon fark var. Bu oran toplam seçmenin yüzde 10,5’ine tekabül ediyor. https://journals.plos.org sitesinde yer alan uluslararası bir makaleye göre ise, 2017 referandumunda sandıkların yüzde 11’inde sistematik şekilde anormal yüksek katılım ve “Evet” oyu olduğu ifade ediliyor. Bu sandıklardan “evet” oyu çıkarıldığında ise “evet” oranının yüzde 51.4’ten yüzde 50’nin altına indiği ifade ediliyor.

Soylu’nun itirafı

Bu kadar anket şirketinin yanılmasına rağmen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun seçim öncesi Erdoğan’ın aldığı oy oranını tahmin etmesi ise dikkat çeken bir diğer nokta. Yine Soylu katıldığı bir televizyon programında HDP’nin oy kaybettiğini belirterek, “Sandıkların güvenliği sağlandı. Burada oylar 13,5’ten 8,5’e düştü” dedi. Oy ve Ötesi Derneğini hedef alan Soylu, “Sandık ve seçim kuruluna bir dernek girip müdahale edemez. Gayri kanunidir” diyerek YSK’ye müdahale etme çağrısı yaptı. Yeşil Sol Parti’nin oylarının birçok yerde MHP’ye yazılması ve Soylu’nun 28 Mayıs için seçim güvenliğini takip eden bir siteyi bu kadar hedef göstermesi de dikkat çeken bir diğer şey.

Tüm bunlar tartışılırken “seçime montaj videolar ile kampanya yapan AKP sandıkta da mı montaj yaptı?” sorusunu akıllara getirdi.

HABER MERKEZİ

#Sandıkta #mı #montaj #var

EN SON EKLENENLER