Sebahat Erdoğan Sarıtaş: Kadınlarla değiştireceğiz

Yeşil Sol Parti adayı Sebahat Erdoğan Sarıtaş, Sêrt’te kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek ‘gücümüzü birleştirip birlikte değiştireceğiz’ dedi

14 Mayıs seçimlerine 24 gün kaldı. Partilerin seçim listelerinin netleşmesi ile birlikte çalışmalar da hız kazandı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi de (Yeşil Sol Parti) Kurdistan ve Türkiye’de seçim hazırlıklarını aralıksız sürdürürken, yoğun çalışmaların sürdüğü kentlerden biri de Sêrt (Siirt). Yeşil Sol Parti’nin Sêrt adayı Sebahat Erdoğan Sarıtaş, kendisini ve kentte yaptıkları çalışmaları JINNEWS’ten Sema Çağlak’a anlattı.

Kürdistan’ın Sêrt kentinde Yeşil Sol Parti adayı Sebahat Erdoğan Sarıtaş, kadınların ilerlemesini engelleyen sistemsel ve feodal görüşlerle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Sarıtaş, Sêrt’te kadın sorunlarının görünür olmadığını, öncelikli hedefinin bu durumu değiştirmek olduğunu söyledi.

Aslen Sêrt’in Dihê ilçesinden olan Sarıtaş, Kürdistan’a dönmeden önce 22 yıl İstanbul’da yaşadı. 2009’da siyasete atıldı ve 2016’dan beri kadın etkinliklerinin içinde, Özgür Kadın Hareketi’nde (Tevgera Jinên Azad ,TJA) aktivisti olarak çalışıyor. Sarıtaş, annesinin gözyaşlarının ve büyürken yaşadığı Kürt gerçeğinin kendisini etkilediğini söyleyerek, siyasi aktivizminde annesinin etkilendiğini belirtti.

 ‘Sêrt benim için daha da farklı’

Aday olarak gösterildiği için gururlandığını söyleyen iddia ve amacının büyük olduğunu belirten Sarıtaş şöyle devam etti: “Kurdistan’ın tüm özellikleriyle yüreğimizde yeri var. Ancak Sêrt benim için daha da farklı. Sêrt küçük bir kent ancak ismi gibi ‘sê erd’ yani üç toprak. Sêrt kozmopolit bir kent. İçerisinde bir çok kültürü barındırıyor. Yıllardır Kürtler, Araplar, Türkler iç içe ortak bir yaşam sürdürüyor. Sêrt benim için bir heyecan ve amaç.”

‘Kadınların sesi olmak istiyorum’

Kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Sarıtaş kadınlarla birlikte bir değişim yaratmak istediğini dile getirdi. Sarıtaş, “Sêrt’te kadınların yaşadığı birçok sorun var. Ne yazık ki kapalı bir yapısı var ve erkek egemenliği hakim. Burada kadınların yükü oldukça ağır. Her evde ya hasta ya da engelli bir çocuk var. Ev ve çocukların bakımı kadınların omuzunda. Kadınlar bu işlerle sınırlandırılmış. Bu yüzden de kadınlar toplumsal yaşama katılamıyor. Feodal baskı çok yoğun toplumda. Hem sistem engelliyor hem de feodal zihniyet kadınları engelliyor ve Sêrt’te kadın rengi görülmüyor. Bu yüzden Sêrt’te birinci amacım kadınların bu durumunu değiştirmek. Eğer seçilirsem ve parlamentoya gidersem de öncelikle sokak sokak, mahalle mahalle kadınlarla görüşüp çalışmalarımı da daha da kapsamlılaştıracağım. Kadınların sesi olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Gücümüzü birleştirelim’

Sarıtaş son olarak şu mesajı verdi: “Sêrt halkı kendine güveniyor. Ancak iktidarın oyunları bitmiyor ve buna karşı uyanık olmak gerekiyor. O zamana kadar ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle insanlarla temas edeceğiz. Bu rejimi göndermek için güçlerini birleştirecek ve en son 14 Mayıs’ta da kutlamalarını yapacaklar.”

HABER MERKEZİ

#Sebahat #Erdoğan #Sarıtaş #Kadınlarla #değiştireceğiz

EN SON EKLENENLER