‘Seçim zaferini ve Kürt dil bayramını birlikte kutlayacağız’

Şirnex Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili adayı Zeki İrmez, 15 Mayıs’ta seçim zaferi ve Kürt Dil Bayramını birlikte kutlayacaklarını söyledi 

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesi Şirnex’te (Şırnak) çalmadık kapı bırakmıyor. Partinin kentteki seçim irtibat büroları mitinge dönerken, adaylara büyük bir ilgi göze çarpıyor. Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Mehmet Zeki İrmez Şırnex’teki seçim çalışmalarına dair Mezopotamya Ajansından Zeynep Turgut’a konuştu.

İrmez Kimdir?

Mehmet Zeki İrmez, 1980 Şirnex doğumlu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi mezunu olan İrmez, uzun yıllar Şirnex’te öğretmenlik yaptı. 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen İrmez, bu kez İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Kurdi-Der gibi yerlerde hem insan hakları hem de anadilde eğitim hakkı için mücadele verdi. İrmez, daha sonra mücadelesini siyasete taşıyarak, 2017 yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü Eşbaşkanlığı görevini üstlendi. 2020 yılına kadar bu görevi sürdüren İrmez, son olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şirnex İl Eşbaşkanlığı’na seçildi.

‘Halkımız için mücadele ediyoruz’

Bulunduğu her alanda haksızlığa ve emek sömürüsüne karşı mücadele ettiğini belirten İrmez, “KHK ile görevden alınmam bir sürpriz değildi. Sokağa çıkma yasaklarından sonra Şirnex’e döndüğümüzde birçok arkadaşım tutuklandı. Birçok kişi hakkında yakalama kararı olduğu için doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı. Süreç boyunca elimden ne geldiyse yapmaya çalıştım” diye konuştu.

‘Tüm krizler Kürt sorununa bağlı’

Aday gösterildiği kentte birçok sorun olduğunu ve tüm sorunların kaynağını Kürt sorunundan aldığını ifade eden İrmez, “Yüz yıldır çözüme kavuşamayan en büyük mesele Kürt meselesidir. Bu kentteki doğa kırımı, talanı da, ülkedeki ekonomik kriz de, kültürel asimilasyon da Kürt meselesine bağlıdır. Kürt meselesi çözülmedikçe bu sorunlar da çözülmeyecek. Kürt sorunu sürdükçe ülkedeki sorunlar daha da derinleşecektir. Şirnex’te de çözülmesi gereken çok sorun var. Şirnex’te yürütülen hukuk başka yerde yok. Başka bir kentte gittiğimizde böyle bir şey göremiyoruz. Burada yürütülen ve adına hukuk denilen şey Kürt sorunuyla bağlantılıdır. Şirnex’in doğası 3 yıldır katlediliyor, suyu kirletiliyor. Burada iş alanları yok, gençleri gidip çalışabileceği bir tek fabrika bile yok. Bu işsizlik sorununa, doğa kırımına ve bölgede yürütülen hukuk dışı uygulamalara karşı Meclis’te sözümüzü söyleyeceğiz” diye kaydetti.

‘Amacımız AKP-MHP iktidarını göndermek’

İrmez, kentteki bir başka sorunun da sandık güvenliği olduğunu ifade etti. Geçmiş dönemlerde yaşananları anımsatan İrmez, “Her bir seçimde hileler ortaya çıktı. 2018-2019 seçimlerinde elimize ulaşan veriler hile yapıldığının kanıtıydı. Bunun için çok itirazlar, başvurular yaptık. Ama hepsinden ret cevabı aldık. Bu seçim biraz daha farklı ve önemli. AKP-MHP, 21 yıldır iktidarda ve halkımız için tek bir şey dahi yapmadı. Amacımız 14 Mayıs seçimlerinde AKP-MHP iktidarını göndermektir. Botan’da, özelikle gençlerde büyük bir coşku var. Oylarını kullanmak için 14 Mayıs’ı bekliyorlar. Gençler sandıklarını korumak için hem il hem de ilçe binalarımıza uğruyorlar. Bu bizlere güç veriyor. Seçim günü oy sayımı bitene kadar herkes sandıkları korumalı ve okulların bahçelerinde olmalıdır. Bu seçimde provokasyon girişimleri de olacak. Çünkü bu iktidar kaostan besleniyor. Halkımıza çağrım; o gün ne olursa olsun, sandıklara sahip çıkmalıdır. 14 Mayıs gününü hesap sorma günü yapacağız. 15 Mayıs aynı zamanda Kürt Dil Bayramı. Her iki bayramı birlikte kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

ŞIRNEX

#Seçim #zaferini #Kürt #dil #bayramını #birlikte #kutlayacağız

EN SON EKLENENLER