Şengal’e yeni bir saldırı hazırlığı mı var?

Son günlerde ABD, Türkiye, KDP, MOSSAD, Parastin, MİT arasındaki yoğun trafik, İran’a karşı Şengal’in kurban edildiği şeklinde yorumlanıyor. Türkiye ve KDP’nin Şengal’e 5 ile 10 Haziran arasında saldırı hazırlığı yaptığı belirtiliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta ABD gezisi, aynı gün İsrail istihabaratı MOSSAD’tan bir ekibin Hewler ziyareti, sonrasında KDP’nin İstihabaratı Parastın’ın Başkanı Mesrur Barzani’nin ABD ziyareti ve Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Ürdün ziyareti, Ortadoğu’da yeni hesapların yapıldığına ve tavizler karşılığında yeni savaş onaylarının alındığına yorumlanıyor.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN SAVAŞI

Erdoğan’ın ABD seferi KDP’yi de normal olmayan bir hareketliliğe soktu. KDP’nin istihbarat örgütü Parastin’ın Başkanı Mesrur Barzani, Erdoğan ile aynı gün ABD’de Heritage Foundation Araştırma Enstitüsü’nün bir programına katıldı. Barzani, programda Şengal’e dair bir soruya uluslararası destek almasalar da Türkiye ile birlikte PKK’yi Şengal’den çıkaracakları yanıtını verdi. Barzanî, Irak’ta devam eden savaşa dair bir soruya da, Irak’taki savaşın bundan sonra istihbarat örgütleri ile yürütüleceğini ve bu konuda hazırlık yaptıklarını söyledi.

PLAN İSRAİL’DEN

Erdoğan ve Barzani ile aynı gün, İsrail istihbarat örgütü MOSSAD’tan bir heyet ise, Hewler’e bağlı Silehadîn ilçesinde peşmerge konutanları ve KDP yetkilileri ile bir araya geldi. Görüşmeyi aktaran bir kaynak, KDP’nin Silehadin polit bürosunun peşmergelerinin eğitilmesini istediği, MOSSAD heyetinin de Melle Mustafa Barzani’nin anısına binaen peşmergelerin eğitilmesini kabul ettiğini ifade etti.

PLANDA ŞENGAL STRATEJİK

İsrail’in Federe Kürdistan Bölgesi’ne hareketliğinin ise, İran’a bağlı ve Musul etrafında DAİŞ’le savaşan Haşdi Şahbi güçlerinin güçlenmesi ile başladığı belirtiliyor. İsrail’in, tarihsel önem verdiği ve geleceği için önem atfettiği Irak, Suriye, Rojava üçgeninde olan ve Federe Kürdistan Bölgesi sınırları içindeki Tel Afer ve Şengal’de, İran’ın etkinliğini engellemek istediği belirtiliyor. İsrail’in Şengal’de etkin olacak gücün söz konusu bölgeyi kontrol edebileceğini bildiği ifade ediliyor. Bu sebeple Federe Kürdistan Bölgesi’nde AKP ve KDP’nin atacağı tüm adımların İsrail onayından geçeceği kaydediliyor.

Mesut Barzani’nin Ürdün ziyaretinin de bu kapsamda olduğu ve Ürdün yolu ile ABD’den destek almak istediği belirtiliyor.

İRAN’A KARŞI ŞENGAL

Diğer yandan Erdoğan’ın Trump ile görüşmek için çok çaba harcadığı ABD basınına fazlası ile yansıdı. Bu ziyaret için Erdoğan’ın 2 ay önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dış İşleri Bakanlığı’ndan bir heyeti Ürdün ve Suudi Arabistan’a gönderdiği kaydedildi. Bu heyetin Trump ile görüşmeyi ana gündem yaptığı belirtiliyor. Trump ile görüşme talebini Erdoğan’da defalarca dile getirmiş, ancak aylar sonra koparılan görüşme ABD’nin taleplerinin onaylanması ile son bulurken, Trump’un İran’a karşı Erdoğan’a özelikle Şengal başta olmak üzere bazı tavizler verdiği kaydedilmişti.

Gerçekleşen görüşmede ana gündem olması beklenen Trump yönetiminin Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve YPG’de silah desteği onayı, 20 dakikalık gündeme girememiş ve ABD’nin Rojava’ya saldırı ve Türkiye’nin Rakka planlarına onay vermediği açığa çıkmıştı.

ABD ŞENGAL’E SESİZ KALACAK

Perde arkasında ise, ABD’nin hazırlandığı İran savaşına dair Türkiye’den istediğini alabilmek için Şengal’e saldırıya gözlerini kapatabileceği ve sesiz kalabileceği belirtiliyor. İsrail’in de rahatsızlığını göz önünde bulunduracak ABD’nin Şengal operasyonunda Türkiye ve KDP’ye ses çıkarmayacağı ve silah desteği sağlayabileceği ifade ediliyor. Bu doğrultuda hazırlanan Türkiye ve KDP’nin ise, 5 ile 10 Haziran tarihleri arasında Şengal’e saldırabileceği kaydediliyor.

Erdoğan Altan – dihaber

EN SON EKLENENLER