Soykan: Türkiye uyuşturucuda vir rota haline geldi

Gazeteci Timur Soykan dünyadaki uyuşturucu kartellerinin Türkiye’yi bir “rota” olarak kullandığını söyleyerek iktidarın politik tercihleri bunu etkiliyor dedi

Peru’da 28 Mart’ta DP World Limanı’nda narkotik ekiplerinin yaptığı incelemelerde, seramikler arasında gizlenmiş kauçuk kalıplar içinde 2 ton 310 kilo kokain yakalandı.

Türkiye, bu durum üzerine uyuşturucu sevkiyatına ilişkin bir kez daha gündeme geldi. Yerel kaynaklar, uyuşturucunun gönderilmek istenen ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Konunun gündeme gelmesi ardından sanal medya hesabından “Türkiye’de 2021’de yani bir yıl boyunca 2.8 ton kokain yakalandı. Bu rekordu” paylaşımı yapan gazeteci Timur Soykan, MA’dan Ergin Çağlar’a yaptığı değerlendirmelerde Türkiye’nin bir rota haline geldiğini söyledi.

Ortadoğu’ya açılan kapı

Uyuşturucu pazarında Türkiye’nin bir “rota” haline gelmesinin nedeninin iktidarın “kara para” politikasından kaynaklandığını belirten Soykan, Avrupa’da 2017 yılından itibaren uyuşturucu kartellerine karşı yapılan operasyonlardan sonra uyuşturucu kartellerinin yönünü Türkiye’ye verdiğini söyledi. İlişkilerin gelişmesiyle birlikte Türkiye’nin kokainde bir “rota” haline geldiğini vurgulayan Soykan, “Latin Amerika’daki uyuşturucu kartellerinin Türkiye’deki yapılarla geliştirdiği ilişki ile Avrupa ve Ortadoğu’ya açılan kokain sevkiyatında Türkiye’yi kullanmaya başladılar” dedi.

Peru’da ne yaşandı

AKP iktidarının “kara para”ya yönelik attığı adımlarla bu durumun ortaya çıktığının altını çizen Soykan, bu adımlarla birlikte dünya çapındaki mafya gruplarının ülkeye yöneldiğini söyledi. 2020 yılında Kolombiya’da 4,9 ton kokainin yakalanmasının Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Soykan, “Normalde Türkiye’de 3 bine yakın operasyonda yaklaşık 1 buçuk ton ağırlığında kokain yakalanıyordu ama Mersin Limanı’nda Haziran 2021 yılında yakalanan uyuşturucu 1,7 tondu. Bu Türkiye tarihinin en büyük kokain yakalamasıydı. 2022 yılının Ocak ayında ise tek bir seferde 4,9 ton kokain yakalanmıştı. Şimdi de Peru’da 2,3 ton kokainin geldiğini görüyoruz. Bu çok büyük bir sevkiyat. Tüm bu sonuçlar Türkiye’nin kokain rotasına dönüştürüldüğünü bir kez daha gösteriyor” dedi.

Varlık barışı yasasının etkisi

Soykan, özellikle de Avrupa’dan ve Amerika’dan gelen sıcak paranın kesilmesiyle iktidarın “kara para”ya yönelik hamleler attığını belirtti. Ülkeye giren “kara para” uygulamalarının Meclis’te çıkarılan “Varlık barışı” yasası ile takibinin yapılmadığını ve denetlenemediğini aktaran Soykan, aynı zamanda yargılamama güvencesi verildiğini kaydetti.

Kara para tartışmaları

Bu durumun en temel politik reaksiyon olduğunun altını çizen Soykan, şöyle dedi: “Bu tarz büyük sevkiyatlar devlet içinde bağlantınız olmadığı sürece yapamayacağımız sevkiyatlar. Bu durum aynı zamanda politik olarak da tercihe dönüşmüş vaziyette. O kirli paranın yarattığı tahribat ve ahlaki çöküş, işte bu kirlenmeyi ortaya koyuyor. Bunun somutta birçok örneği var. Polislerin bulaştığı onun dışında bazı sevkiyatlarda askerlerin de olduğuna dair iddialar var. Zaten ‘varlık barışı’nı duyduğumuzda ortada bir şey kalmıyor. Örneğin; Mersin’de 1,3 kokain yakalandı. Ama operasyona dair soruşturmanın derinleşmediğini gördük. Bu uyuşturucu nereye gidecekti ve kim finanse ediyordu, öğrenemedik. Bu soruşturmaların derinleştirilmemesi, bu organizasyonların çok rahat hareket etmesine neden oluyor. Kayıt dışı parayı çekiyorsunuz, o kayıt dışı parayı bir şekilde ekonomiye sokuyorsunuz.”

Türkiye’de kokain ve metamfetamin gibi uyuşturucunun bir pazara dönüştüğünü vurgulayan Soykan, bundan dolayı ülkede bağımlılığın ciddi anlamda arttığına işaret etti.

#Soykan #Türkiye #uyuşturucuda #vir #rota #haline #geldi

EN SON EKLENENLER