Sürgün, ölüm, cezaevi… ve şimdi halkı için vekil adayı

Ailesi birçok Kurdistanl aile gibi sürgün, katletme ve cezaevi yaşana Yeşil Sol Parti Agirî milletvekili adayı Nejla Demir, halkının toprağına dönmesi için mücadele edeceğini söyledi 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları 81 ilde çalışmalarına devam ediyor. Yeşil Sol Parti’nin iddialı olduğu kentlerden biri de Agirî. 2018 seçimlerinde 4 milletvekilinden 3’ünü HDP, birini ise AKP aldı. Yeşil Sol Parti’nin bu seçimdeki tek hedefi ise kentten 4 milletvekili kazanmak. Yeşil Sol Parti’nin Yüksek Ziraat Mühendisi milletvekili adayı Nejla Demir de, temel hedefleri arasında göçe zorlanan halkı tekrar topraklarıyla buluşturmak olduğunu söylüyor.

Ailesiyle birlikte zorlu süreç yaşadı

Demir’in hayat hikayesi Kurdistan’da yaşayan ve yurtsever her ailenin hikayesi gibi. Demir’in babası Mehmet Hanifi Demir, siyasi hayatı nedeniyle farklı tarihlerde toplam 20 yıl cezaevinde kaldı. Baba Mehmet Hanifi Demir’e, hayatını kaybeden oğulları için kurdukları taziye nedeniyle “örgüt propagandası” iddiasıyla ile 6 yıl 8 ay, annesi Gülsün Demir’e ise, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla 4 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Demir’in anne ve babası, verilen cezalar nedeniyle yurt dışında çıkmak zorunda kaldı. Babasının cezaevi hayatına ilişkin Demir, “Kürt toplumun yaşadığı travmatik olayları, zor süreçleri biz de yaşadık” dedi. Demir, 2016 çatışmalı süreçte hayatını kaybeden erkek kardeşi Mahsun Demir için “Mücadelenin bugün bu kadar canlı olmasının nedeni canlarını siper eden insanlar sayesinde. Evet kardeşimi kaybettim. Zaten ondan sonra dünyam daha bir değişti, ondan sonra bu mücadeleye nasıl omuz verebilirim diye düşünmeye başladım” ifadelerini kullandı.

‘Bebeğiyle birlikte cezaevine girdi’

Demir, 2019’da Rojava’ya yönelik attığı bir twit nedeniyle 6 aylık bebeğiyle cezaevine girmek zorunda kaldı. Demir bir süre Ağrı Cezaevinde kalırken daha sonra Oltu Cezaevine sürgün edildi. Demir, “Bebeğim 6 aylıktı. Türkiye’nin operasyonları başlattığı bir dönemdi o zaman Rojava’nın güçlü direnişi, kadınların ön safhada yer alması, Jin jiyan azadî, sloganlarının dünyada ses yarattığı bir dönemde, kendi çapımda bir paylaşım yaptım. 2 gün sonra gözaltına alındım ve 1 ay bebeğimle birlikte cezaevinde kaldım” diye konuştu.

Ağrı halkını yakından tanıyor

Yurtsever bir ailede büyüdüğünü söyleyen Demir, milletvekili adayı olma nedenlerini ise şöyle özetledi: “Toplumsal olaylara karşı bir tepkim her zaman vardı ve olaylara dahil oluyordum. Bugün baktığımızda gözaltına alınan arkadaşlarımız, tutuklu siyasetçilerimiz, göçe zorlanan gençlerimiz, özgürlükleri kısıtlanan ve her zaman vatan haini ilan edilen gençlerimiz, bunlar temel sebeplerdi. Doğalında gelişen bir siyasi tutumun vardı, bunu artık yerde muhalefet yaparak, itiraz ederek, dayatmaları kabul etmemek yeterli gelmedi ve aday başvurusu yaptım. Yaklaşık 12 yıldır Ağrı’da sahada çalışıyorum, insanların tarlalarına, evlerine, köylerine gidiyorum ve bundan dolayı onların sorunları hakkında bir hakimiyet imkanım oldu. Yine sistemin dayattığı bir erk sistem var ve bu erk zihniyetin kadına dayattığı şey günün sonunda kadını sadece tüketici ilan eden zihniyete karşı bir ses olmam gerekiyordu. ”

Herkesin yurduna dönmesini istiyorum

Kentin temel geçim kaynaklarının başında tarım geldiğini söyleyen Demir, “Devletin bu konuda yıpratıcı politikaları oldu. Eğitimden sağlığa her alanda bu politikalar yürütülse de tarımda daha farklı işledi. Çiftçilerin meslekleri itibarsızlaştırıldı, emekleri ucuzlatıldı, öz üretimden uzaklaştırıldı, üretimleri, toprakları ellerinden alındı ve en sonunda göçe zorlandılar. Önceliğim insanları tekrar topraklarıyla, tohumlarıyla, köyleriyle birleştirmek ve öz üretim bilincini oluşturmak. Herkesin yurduna dönmesi gerekiyor ve buna önayak olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Halkların umutlarını bitirdiler’

AKP iktidarının 20 yıldır halkın umudunu çaldığını belirten Demir, “Halkların umutları bitirdiler. İnsanlar bunu kabul etmediğini ve sistemi değiştirmek için ne kadar güçlü davranacaklarını gördük. İnsanların coşkulu halini gördükçe şunu diyoruz; ‘5 vekil olsaydı, 5 vekil de çıkartırız’. Öyle bir hava, coşku var.

‘AKP’yi sandığa gömecek umudumuz var’

Sandığa gitmeyen seçmenler için ikna komisyonları kurulduğunu hatırlatan Demir, “İnsanlarla birebir temas kurulacak. Herkesin, Kürtlerin Yeşil Sol Parti’den bir beklentisi var. Gençlerden beklentimiz var. AKP iktidarı, 20 yıl önce oyuncak verdiği çocuklarının kendisine oy vereceğini düşünüyor ama gençler, geleceklerinin nasıl bir ipotek altında olduğunun farkında. Gençler bugün burada kalmak yerine iş bulma umuduyla yurtdışına gidiyor. Mülteci konumunda yaşamayı yeğliyor. O gençler sandığa gelecek ve AKP’yi sandığa gömecek umudumuz var” ifadelerini kullandı.

Haber: Berivan Kutlu / MA

#Sürgün #ölüm #cezaevi #şimdi #halkı #için #vekil #adayı

EN SON EKLENENLER