Tahmaz: Barışçıl çözüm için muhalefet daha cesaretli olmalı

HDP’ye yönelik saldırıları değerlendiren Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz, Kürt sorununun barışçıl çözümü için muhalefeti daha cesaretli olmaya çağırdı

Seçim tarihi yaklaşırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılması ve hazine hesabına bloke konulması tepkilere neden oldu. Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz, savaş politikası ile iktidar ve muhalefetin Kürtlere yaklaşımına ilişken değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’deki savaş politikalarının, Cumhuriyetin ilk kuruluşundan bu yana devam ettiğini belirten Tahmaz, Türkiye’de yaşayan farklı etnik ve inanç gruplarının özgürce yaşamasının bir “beka” sorunu olarak algılandığı için devletin savaşta ısrar ettiğini,
bu savaş politikalarıyla tüm farklılıklara savaş açtığını belirtti. Devletin “beka” sorununun bugün iktidarın beka sorununa dönüşmüş durumda olduğunu belirten Tahmez, bu politikaların son bulmasını ve normalleşmeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

Kürtler direngen olduğu için bastırılıyor

Mevcut iktidarın, Cumhuriyet tarihinden günümüze kadar savaş politikalarını özellikle Kürtler üzerinden sürdürmesinin nedenlerine işaret eden Tahmaz, “Savaşı Kürtler üzerinden sürdürüyor çünkü; kurucu ideolojiye açıktan direniş gösteren en önemli güç Kürtlerdir. Bu yüzden devlet, başta Türkiye’de olmak üzere tüm Ortadoğu ve dünyada Kürtleri, bastırmak istiyor. Türkiye’nin zenginliklerini, Kürtlerin varlığını kendisine tehdit olarak görüyor. Bu tehdidin ortadan kaldıracak yegane güç Kürtlerin kendisi olarak yaşamasıdır” dedi.

Muhalefetin duruşu savaşı derinleştiriyor

Tahmaz, Kürtlerin kendi kimliği, kültürü ve diliyle yaşaması için devletin artık kendi kodlarını aşması gerektiğini vurgulayarak, muhalefeti de bu konuda uyardı. Muhalefetin bu düşünden çıkmadığı sürece savaş ve çatışma durumunun devam edeceğini belirten Tahmaz, “Demokratikleşme yoluna girmenin yegane şartı da bunu gerçekleştirecek siyasi aktörlerle diyaloga girmektir” ifadelerini kullandı. Tahmaz, Kürt sorununun barışçıl çözümü için muhalefeti cesaretli olmaya çağırarak, “İktidarın topluma bunun doğru olduğunu söylemesi gerekir. Ve altılı masanın cesaret testinde olduklarının farkında olması gerekiyor” diye konuştu.

Muhalefet cesaretli olsun

İktidarın HDP’ye yönelik saldırılarını da değerlendiren Tahmaz, şöyle konuştu: “HDP’yi dışlamak iki gerekçeye dayanıyor, birincisi Türk milliyetçiliği tezine, diğer ise AKP’nin yarattığı korkuya dayanıyor. Bu korkuyla siyaset yaparsanız olmaz. Türk milliyetçiliği üzerinden Kürtlerin kendi kimlikleriyle yaşama isteğini ortadan kaldırmak savaşı durdurmaz, tırmandırır. Bunu aşamayan siyasi aktörler Türkiye’nin ikinci yüzyılını demokrasiyle taçlandıramaz. Bu aklıselim herkesin öngördüğü bir durumdur. Bu nedenle yapılması gerekenler çok açık yeter ki muhalefet cesaretli olsun.”

HDP’siz kazanamazlar

Yaklaşan 2023 yılı seçimlerini hatırlatan Tahmaz, bu seçimin Türkiye için bir “kader” niteliğinde, hayati ve önemli olduğunu, siyasi atmosfere bakıp muhalefete, HDP’siz bu seçimi kazanmanın mümkün olmadığını hatırlatmak gerektiğini söyledi.

Kaynak: MA

#Tahmaz #Barışçıl #çözüm #için #muhalefet #daha #cesaretli #olmalı

EN SON EKLENENLER