Tarım işçisi kadınlar sömürü karşısında Yeşil Sol Parti’ye oy çağrısında bulundu

Kadın tarım işçileri emeklerinin karşılığını alabilmek için Yeşil Sol Parti’ye vereceklerini ifade etti

Siyasi partiler 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere hazırlık yaparken, İzmir’in Menderes ilçesinde roka toplayarak geçimini sağlayan tarım işçisi kadınların da gündeminde emek sömürüsü ve seçimler var.

Çalışma saatleri belli olmayan kadınlar, ekonomik kriz, yoksulluk ve çalışma koşullarının zorlukları altında eziliyor.

MA’dan Semra Turan ve Delal Akyüz’e konuşan işçi kadınlar “20 yıldır bir kişi ülkeyi yönetiyor. Bu seçimde mutlaka değişim olmalı, bir kişinin değil farklı insanların da yönetebileceğini görmek istiyoruz” dedi.

Emeğimiz görünür olmalı

Günlük aldıkları 300 TL yevmiye ile hiçbir şey alamadıklarını söyleyen kadınlar, emeğinin bir kıymeti olmadığını belirtti. Bütün bu zorluklar altında yaşam mücadelesi veren kadınlar, 14 Mayıs seçimlerini yakından takip ediyor. Kadınlar, emeğinin görünür olması ve insanca bir yaşam için değişimden yana.

Baskı, sömürü

20 yıldır tarım işçisi olarak çalışan Şükran Kuş, yeşillik işinde çalıştığını anlatarak, hiç bir dönem bu kadar geçim sıkıntısı yaşamadıklarını söyledi.  14 Mayıs seçimlerini yakından takip ettiklerini söyleyen Kuş, “Kürdüz oylarımızı da bizi temsil eden Kürt adaylarına vereceğiz. Halk olarak yan yana mücadele ederek, kazanabiliriz. Yaşadığımız bu zorlukların üstesinden gelebiliriz. Nereye kadar baskı, sömürü… Bütün bunlara karşı oylarımızı Yeşil Sol’a vereceğiz” dedi.

 ‘En küçük ihtiyacını alamıyoruz’

10 yıldır tarım işçisi olan Sarya Biçen de, yaz-kış ekmek parası için çalıştıklarını aktardı. Her şeyin pahalı olmasından yakınan Kuş da, “Evet çalışıyoruz, ama kazandığımız ihtiyaçlarımızı bile karşılamıyor. Çocuklarımızın en küçük ihtiyacını alamıyoruz. Bu kadar emek veriyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Paranın hiç bir değeri kalmamış, Eskiden aileden bir kişi çalışırdı, geçimimizi sağlayabiliyorduk. Şimdi ailede tek bir kişi çalışmasa geçinmekte zorlanıyoruz. 300 TL para ile karnımızı bile doyuramıyoruz” diye belirtti.

İnsan olarak görülmüyoruz

Kadın emeğinin görünmesini isteyen işçi Fidan Kahraman ise “Türkiye’de kadınlar insan olarak bile görülmüyor, yok sayılıyor, Eziliyor. Kendi ayaklarım üzerinde durmak için yeri geldiğinde bebeğimi evde tek başına bırakabiliyorum. Buna mecburum, çocuklarımın karnını doyurmak zorundayım. Çünkü sistem kadınlara bu yaşamı dayatıyor. Özelikle de hem Kürt kimliğimiz, hem kadın olmamızdan kaynaklı birçok sorun yaşıyoruz. Emeğimiz yok sayılıyor. Kendi kız çocuklarımızı okutmuyoruz, bilinçlendirmiyoruz. O yüzden bu sefalet hayata da mahkûm kalıyoruz. Kendi haklarım için oyumu Kürtlere vereceğim” diye ifade etti.

Sistem değişmeli

8 yıldır tarım işçiliği yapan Faike Görgülü de, sömürü sistemine vurgu yaparak, süründüklerini aktardı. Görgülü, “Ne doğru düzgün bir maaş ne de bir sigortamız var. 300 TL yevmiye ile ne yapabiliriz? Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, hiçbir şey yetmiyor. İyi bir maaş almak istiyoruz” diyerek, bu seçimde Erdoğan’ın düşmesini istedi. Cumhurbaşkanlığı oyunu CHP’ye, Milletvekili oyunu ise Yeşil Sol Parti’ye vereceğini söyleyen Görgülü, “Kadınların katledilmediği, emeğinin görünür olması için bu sistemin değişmesi lazım” diye konuştu.

İZMİR

#Tarım #işçisi #kadınlar #sömürü #karşısında #Yeşil #Sol #Partiye #çağrısında #bulundu

EN SON EKLENENLER