Tarım kenti Adana’daki yoksulluğun tek nedeninin iktidar olduğunu belirten Yeşil Sol Parti adayları: AKP tıpış tıpış gidecek

Tarım kentinde halkın giderek yoksullaşmasının tek nedeninin iktidar olduğunu ifade eden Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Adayı Ferhat Kabaiş, Adanalılara seslenerek, ‘Seçim günü büyük bir kararlılıkla sandıklara gitsinler. Bizlere yaşatılan her şeyin hesabını birlikte sandıkta soralım’ dedi

Ferhat Çelik/Sadık Topaloğlu

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kalırken, siyasi partiler 14 Mayıs’a hazırlanıyor. Sahaya hızlı giriş yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de Türkiye’nin dört bir yanında halk buluşmaları, büro açılışları, esnaf ziyaretleri gerçekleştiriyor. Açılışı gerçekleşen her büroya binlerce insan katılırken sahada adeta 7 Haziran 2015 seçimlerimdeki coşku hakim. Sahada çalışmaların yoğunlaştığı kentlerden birisi de Adana. Önceki dönemde HDP’den 2 milletvekili Meclis’e gönderilirken, bu kez hedef en az 3 vekil. Adana’nın Yeşil Sol Parti adayları, seçim çalışmaları kapsamında ziyaret etmedik ev bırakmayacaklarını söyleyerek hedefledikleri sayıda vekille Adana’yı Meclis’te temsil edeceklerini söyledi.

En büyük sorun işsizlik

Adana Milletvekili adayı Ferhat Kabaiş, Kurdistan’dan Adana’ya 1980’lerden başlayıp 1990’larda giderek artan yoğun bir Kürt göçünün yaşandığını hatırlatarak, bunlardan birisinin de kendisi olduğunu söyledi. Kurdistan’dan gelen insanların oturduğu mahallelerde büyüdüğünü, ilkokulu, ortaokulu Adana’da okuduğunu ifade eden Kabaiş, Kürtlerin ve Adanalıların yaşadığı bütün sorunları yaşadığını ve çözüm için mücadele edeceğini belirtti. Kurdistan’dan Adana’ya gelen insanların yaşadığı en büyük sorunun kimliksel problemin yanında yoksulluk ve işsizlik olduğunu ifade eden Kabaiş, “Şu anda Adana’nın genelinde bu problem söz konusu ama özellikle Kurdistan’dan göçen halkımızda bu daha belirgin. Bu süreçte onlarla bu konuda neler yapabilirizi tartışmak, işsizliğin önüne geçmek, yoksulluğun azaltılması konusunda ne gibi çalışmalar yapacağımızı konuşup bu konuda adımlar atacağız” diye belirtti.

Tarım kentinde yoksulluk

Çukurova topraklarının bereketinden söz eden Kabaiş, “Belki bir ülkeyi besleyecek derecede bir verimliliği olan bu topraklarda ne yazık ki Adana halkı yoksul ve aç durumda. Burada bir ülkeyi besleyeceğimize Adana kendisini besleyemez duruma getirilmiş bir halde. Seçim çalışmalarımız boyunca da halklarla yan yana gelerek, onlarla tartışarak bu süreci geçireceğiz” diye konuştu.

‘Halk bir adım önümüzde’

Kentte seçim çalışmalarına başladıklarını dile getiren Kabaiş, çalışmalarının çok coşkulu bir şekilde devam ettiğini söyledi. Halkın kararlı olduğunun altını çizen Kabaiş, “Bizler de halkın yanına giderek onlardan enerji ve güç alıyoruz. Partimiz HDP kapatılma davasıyla yüz yüze olduğu için Yeşil Sol Parti’den seçime giriyoruz. Halkımız bunu öğrenmiş. Gittiğimiz her yerde bunu tekrar tekrar anlatıyoruz. Sahada gördüğümüz şey halkımızın her zaman olduğu gibi bizlerin bir adım önünde olduğu. Bizler de onlara layık olmaya çalışacağız ve çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Gençlerin sorunları

Çalışmalar kapsamında ev ziyaretleri, mahalle ziyaretlerine başladıklarını da ifade eden Kabaiş, “Bu seçimde gençler çok önemli bir noktada duruyor. Evet; Türkiye yeni bir sürece girecek ve bunun kaderini de gençler belirleyecek. Özellikle yeni oy kullanacak gençlerle bir araya gelmeye çalışacağız. Onları dinleyeceğiz, sorunlarını anlayacağız. Onlarla ilgili programlarımız olacak” dedi.

Seçimlerde 5 milyondan fazla gencin oy kullanacağını hatırlatan Kabaiş, “İlk olarak oy kullanacak gençlerin büyük bir kısmı işsiz veya üniversite düzeyinde. Üniversiteden sonra ‘iş bulabilecek miyim’ kaygısı yaşıyorlar. Bir diğer problem gençler artık bugünü yaşamak istiyorlar. Yine gençlerin kimlik sorunu var. Adana’da yaşayan gençlerimiz ötekileştirme sorunu yaşıyor. Bunu aşmaya çalışacağız. Bunlara ilişkin çalışmalarımızı arttıracağız. Mahalle örgütlerinden merkezi örgütlere kadar okullardan kütüphanelere kadar gençlerin kimlik problemlerinin çözümü için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Seçim güvenliği

Seçim güvenliği konusuna da değinen Kabaiş, şöyle devam etti: “İlgili komisyonlarımız çalışmalara başladı. Şimdi mahallelerde sandık sandık çalışmaların nasıl yapılacağı konusunda hazırlıklarımız sürüyor. Daha önce genel merkezimiz tarafından merkezi bir sistem kuruluyordu. Bu dönemde de böyle bir sistem kuracağız. Buraya bilgiler akacak. Burada partimizin ne kadar oy aldığından tutun seçim listesinin görseli hepsi iletilecek. Bunlar önemli şeyler ama burada bir çağrıyı da halka yapmak gerekiyor. Eğer biz sandıklarımızın başında olursak kimse bizim oyumuzu çalamaz. Bizler bu konuda çok deneyimliyiz. Yıllarca bunu denediler fakat bizim örgütlülüğümüz sayesinde bunu başaramadılar. Burada en büyük görev de gençlere düşüyor. Tüm gençleri bu süreçte il binamıza bekliyoruz. Bu konuda onlara çok güveniyoruz. Bizim hiçbir kuşkumuz yok, halkın da olmasın. Sandıktan çıkana herkes razı olacaktır.”

‘Hesabı sandıkta soralım’

Halkın değişime hazır olduğunu ve bunu çok istediğini sözlerine ekleyen Kabaiş, “Bizler de bu havayı aldık, bu havayı soluduk. Adana’nın sorunlarını biliyoruz. Adana halkıyla birlikte bu sorunları çözeceğiz. Daha fazla bir araya geleceğiz, sorunları daha fazla tartışacağız ve bu sorunların çözülmesi için gerekli mekanizmaları oluşturacağız. Buradan da Adanalılara çağrıda bulunmak istiyorum. Seçim günü büyük bir kararlılıkla sandıklara gitsinler. Bizlere yaşatılan her şeyin hesabını birlikte sandıkta soralım” diye konuştu.

Kadın düşmanı ittifak yenilecek

Türkiye’nin kadınlar için tam bir cehenneme çevrildiğini ifade eden HDP milletvekili ve Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı Tülay Hatimoğulları da, bu seçimlerin kadınların AKP’den hesap sorma seçimi olacağını söyledi. Kadına yönelik şiddetin yüzyıllara dayandığını belirten Hatimoğulları, “AKP iktidarı döneminde otoriterleşmenin daha çok arttığı ve kadına yönelik şiddetin arttığını görüyoruz. Yapılan istatistiklerde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri yüzde bin 400 oranında artmış durumda. Bunun nedeni nedir? Türkiye’de kadın cinayetlerinde bir cezasızlık durumu hakim. Öyle bir yargı sistemi var ki erkeği koruyor. Adeta kadın cinayetlerini teşvik eden bir pozisyona geliniyor. Bizler beyannamemizde de açıkladığımız gibi kadına yönelik şiddetle çok etkin bir mücadele yürütmek istiyoruz. Zaten siyasi parti olarak da bağımsız kadın kurumlarıyla, feminist hareketlerle Kürt kadınları ve Türkiyeli kadın hareketiyle bu çalışmaları yürütüyoruz. Fakat anayasada öyle bir değişiklik olarak ele alınabilmeli ki kadın cinayetleri ayrı bir başlıkla ele alınabilsin. Burada caydırıcı cezalar verilebilmeli ki bunlar yaşanmasın” dedi.

Kirli pazarlıklar

AKP-MHP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı’nda kadına yönelik kirli pazarlıkların yapıldığının altını çizen Hatimoğulları, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu kirli pazarlıkta kadına ve çocuğa yönelik mücadele yasası 6284 sayılı kanunun yürürlükten kaldırılmasını talep ettiler. Tabi ki bu iktidar kadınların kılık kıyafetine de karışan bir iktidar. Bizleri kamusal alandan kopartıp eve hapsetmek isteyen bir iktidar. Biz bütün bunların farkındayız. Yeni oluşturmak istedikleri toplum modelini kadının bedeni üzerinde oluşturdukları kodlarla hayata geçirmek istiyorlar. Biz bu ülkenin Afganistan’a dönüşmesine asla izin vermeyeceğiz. 100 yıl önce Türkiye ilk kurulduğunda başörtülü kadınlara çok büyük müdahalelerde bulunuldu. Şimdi ise başı açık kadınlara müdahale ediliyor. Yani durum tersine dönmüş durumda. Biz iki duruma da karşıyız. Kadınlar konuştuğumuz konular üzerinden bu iktidarı göndermek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Tarımı bitiren nedenler

Adana’nın daha önceden işçi göçü alan bir kent olduğunu belirten Hatimoğulları, gelinen noktada çok sayıda işçi göçü veren bir kent haline geldiğini söyledi. Bunun nedeninin Adana’nın teşvik bölgesinden çıkarılması olduğunu ifade eden Hatimoğulları, “Dolayısıyla burası artık sanayisizleştirilmektedir. Bunları özellikle son 15 sene içerisinde daha fazla görebildik. Aynı zamanda Çukurova bir tarım bölgesi. Burada tarım alanlarının imara açılması söz konusu. Bundan dolayı tarım alanları daralmaya başladı. İkinci olarak bu iktidar çok değişik bir tarım politikası izledi. Biz bu ülkeyi yönettiğimizde çok özel tarım politikaları izleyeceğiz. Tarımı yeniden canlandıracağız. Hem bizim karnımız doymalı hem de ihracat yapabilmeliyiz. Bir diğer konu kota uygulamasıdır. Pamuğa hakeza tütüne kota uygulaması getirildi. Bu ülkede tarımı bitiren temel konuların başında bu kota uygulaması geliyor. Niye biz pamuk cenneti olan Çukurova varken veya buğday cenneti Konya varken dışarıdan ithal ediyoruz?” diye konuştu.

‘Kentimizi de kurtarmalıyız’

6 Şubat Bazarcix merkezli yaşanan depremleri de hatırlatan Hatimoğulları, “Depremle birlikte Türkiye’de kurumların içinin nasıl boşaltıldığını gördük. Dolayısıyla bu iktidarı gönderdikten sonra bizlere çok büyük sorumluluklar düşüyor. Biz bütün kurumları sil baştan yeniden kurmak zorundayız. Bu iktidardan kurtulmamızı gerektiren o kadar çok sebep var ki sayarak bitmez. O yüzden ben özellikle deprem bölgesinde olan yurttaşlarımıza seslenmek istiyorum. Biz bu iktidardan kendimizi de kentimizi de yeniden inşa etmek için kurtulmak zorundayız. Çünkü bu kentleri yeniden inşa etmek tek başına toplumsal dayanışmayla olmaz. Toplumsal dayanışma hayatta kalmamız için çok önemliydi. Ama kamusal hizmetin devreye girmesi lazım” şeklinde konuştu.

‘Tıpış tıpış göndereceğiz’

AKP’nin iktidarda durduğu sürece Türkiye’de hiç kimsenin yaşamının güvencede olmayacağının altını çizen Hatimoğlulları, son olarak şunları söyledi: “Bu rejimi ne yapıp edip göndermemiz lazım. Bu seçimler tek başına yeterli midir? Elbette değil ama bu seçimler bu ülkenin demokrasisi için büyük önem taşıyor. Bizler yani 3. Yol’u savunan HDP ve şimdi Yeşil Sol’la yolumuza devam ediyoruz. 3. Yol’un temsilcileri olarak bizim bu seçimde başarılı olmamız gerekiyor. Kimse bunlar gitmez algısına kapılmasın. Kitleler yeter ki kararlı olsun. Yeter ki biz birbirimize inanalım ve güvenelim. Biz bunları tıpış tıpış göndereceğiz.”

Tülay Hatimoğulları kimdir?

1977 yılında Hatay’ın Samandağ ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Samandağ’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren sol-sosyalist mücadele saflarında yer aldı. Demokrasi İçin Birlik Hareketi (DBH), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP‘nin kuruluş ve örgütlenme süreçlerinde yer aldı. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin (SYKP) Eş Genel Başkanlığını yürüten Hatimoğulları, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümüne katkı sunmak amacıyla Yaşar Kemal ve Hrant Dink’in de içinde yer aldığı 301 aydının çağrısıyla oluşturulan Türkiye Barış Meclisi’nin kuruluş ve örgütlenme çalışmalarını yürüttü.

2000 yılında kadın dayanışmasını büyütmek için AMARGİ Kadın Akademisi’nin kuruluş ve örgütlenme faaliyetlerini yürüten Hatimoğulları, 2007 yılından bu yana kadın emeğini görünür kılmak, kadın bedeni ve kimliği üzerindeki her türlü denetim ve yok saymaya karşı kadın özgürlük mücadelesini yükseltmek amacıyla kurulan Kadın Emeği Kolektifi’nin örgütlenme çalışmalarında yer alıyor.

Ferhat Kabaiş kimdir?

Aslen Amedli olan Kabaiş, 1982 doğumlu. 2 yaşında ailesiyle birlikte Adana’ya göç eden Kabaş, ilkokul, ortaokul Adana’da okudu. 20 yıldır eğitim emekçisi olan Kabaiş, 8 yıl boyunca BDP ve HDP’de grup danışmalığı, uzmanlık yaptı. Son dönemlerde de HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın danışmanlığını yapan Kabaiş, 1 buçuk yıldır da Adana’da öğretmen olarak görev yapıyor.

#Tarım #kenti #Adanadaki #yoksulluğun #tek #nedeninin #iktidar #olduğunu #belirten #Yeşil #Sol #Parti #adayları #AKP #tıpış #tıpış #gidecek

EN SON EKLENENLER