Taşınmazlarının peşine düşen Sur Belediyesi’ni mahkeme durdurdu

Sur Belediyesi Meclisi, kayyum tarafından kapatılarak kaymakamlık ve Diyanet’e tahsis edilen kadın kurumları binalarını geri almak için karar aldı; ancak mahkeme kararın yürütmesini durdurdu. 

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyelerine 2016 yılında atanan kayyumlar, belediyelerin bünyesindeki 52 kadın kurumunu kapattı, çalışanların da görevlerine son verildi. Bu kurumlardan biri de Sur ilçesindeki Amida Kadın Danışmanlık Merkezi, Bağıvar Mahallesi’ndeki Genç Kadın Merkezi oldu.

‘Geri almak için harekete geçtik’
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 31 Mart’taki yerel yönetimler seçimlerin ardından belediyeleri devralmasıyla kapatılan kadın kurumlarını açma hazırlığı yaparken, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, kapatılan kadın kurumların yerlerinin kayyumlar tarafından kaymakamlık ve Diyanet’te verildiğini hatırlatarak, bu yapılarda Aile Destek Merkezlerinin (ADEM) açıldığını söyledi. Aynı durumun kendi belediyelerinin bünyesinde bulunan 2 kadın kurumuna da uygulandığını hatırlatan Buluttekin, kaymakamlık ve Diyanet’e verilen her 2 kurumu da geri almak için harekete geçtiklerini söyledi.

Yürütmeyi durdurma kararı
Diyanet ve kaymakamlığa tahsis edilen kadın kurumlarının bulunduğu binaları geri almak için meclis toplantısında karar aldıklarını ifade eden Buluttekin, meclis kararını da kaymakamlığa gönderdiklerini belirtti. Kaymakamlığın belediyenin gerekçelerini yetersiz bulduğunu ve İdari Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açtığını vurgulayan Buluttekin, mahkemenin de meclisin kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Mahkemenin de belediyenin söz konusu yapıları yeniden kadın merkezi olarak kullanma talebinin yeterli bir gerekçe olarak görmediğini anlatan Buluttekin, yürütmeyi durdurma kararını esas almayacaklarını ve bu karara karşı itiraz haklarını kullanacaklarını belirtti.

İstanbul Sözleşmesi
Buluttekin, bunun karşısında meclis kararına ek olarak İstanbul Sözleşmesi’ni ekleyip kaymakamlığa yeniden göndereceklerini ifade eden Buluttekin, belediye ait taşınmazları ne olursa olsun geri alacaklarını dile getirdi.

Mücadeleye devam edeceğiz
Kadın kurumlarını geri hem geri alacaklarını hem de kurumları çoğaltacaklarını anlatan Buluttekin, “Kadın politikamızın temelinde bu vardır. Bunun yanı sıra kadının yaşayabileceği bir kent olgusunun oluşması gerekmektedir. Bunu için de kadının karar verici bir düzeyde olması gerekiyor. Kadının, özgürce düşünebileceği ve ne giyeceğine kara vereceği kentler yaratabilmemiz lazım. Bunun için bu merkezlerin, kurumların ve alanların oluşturulması lazım.  Bu çerçevede hareket edeceğiz ve bu çerçevede mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Gözardı edilmesi canımızı acıtıyor
Sur’da kadın ve çocuk kurumlarına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Buluttekin, halkın taleplerinin de bu yönden olduğuna dikkat çekti. Sur’da madde bağımlılığına, tacize ve her türlü kötü alana açık bir zemin yaratıldığına işaret eden Buluttekin, gençlerin ve kadınların tarihlerine sahip çıktıkları gibi geleceklerine de sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı. Buluttekin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tarihin daha binlerce yıl sonrasına aktarılması adına sahiplenmesi gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olan binlerce yıllık olan dokuların suiistimale açık hale dönüştürülmesi ve tarihinin göz ardı edilmesi canımızı acıtıyor. Eğer Surlar gerçekten göz ardı edilip yıkılmaya bırakılacaksa, Surları korumaya talip olduğumuzu belirttik.  Bunu da kadınların başaracağına inanıyoruz. Kadın doğadır, yaşamdır, kadın gelecektir.”

MA / Ruken Demir 

EN SON EKLENENLER