‘Tek adam rejimi kurulmak isteniyor’

Meclis görüşmelerinin ardından başlayan referandum tartışmalarını değerlendiren hukukçu Prof. Dr. Metin Günday ve Yar. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, referandumda çıkacak olan “hayır” kararının ülkenin hayrına olacağını kaydetti.

Bunun adı padişah anayasası!

İlan edilen OHAL ile birlikte her şeyin normal gösterilmeye çalışıldığına dikkat çeken Günday, “KHK’larla öyle düzenlemeler yaptılar ki, OHAL bir süreden sonra kaldırılsa bile onun etkileri devam edecek” dedi. “Tek adam” rejiminin getirilmeye çalışıldığına vurguda bulunan Günday, referandumda çıkacak “hayır” kararının ülkenin hayrına olacağını söyledi. Günday, “Eğer anayasa değişikliği halktan da geçerse o zaman Türkiye bambaşka rejim altına girecek ve o zaman biz hep ‘tek adam’ rejimi ile yönetileceğiz. Bunun adı padişah anayasadır” dedi.

Artık hep OHAL olur

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde ülkenin hep OHAL ile yönetileceği vurgusunda bulunan Günday, “Anayasanın referandumdan geçmesi halinde artık OHAL ilan etmeye gerek kalmayacak çünkü o şekilde bir rejim kurulmuş olacak. Türkiye bir sistem değişikliği değil tamamen rejim değişikliği ile karşı karşıyadır” dedi.

Sosyal medya seslerin çıktığı tek yer

OHAL’i gerektirecek durumların olmadığına dikkat çeken Yar. Doç. Dr. Altıparmak ise OHAL’in siyasi ihtiyaçtan dolayı uzatıldığının altını çizdi. Mevcut OHAL ile 90’lı yıllarda ilan edilen OHAL arasında farkları anlatan Altıparmak, “Daha önce ilan edilen OHAL ile şuandaki OHAL arasındaki fark, bu süreçte yapılan kanun değişiklikleridir. Yani OHAL kalktıktan sonrada bunlar geçerli olacak” dedi. OHAL süresi içerisinde kullanılacak yetkileri hukuken kestiremediklerini dile getiren Altıparmak, “Farklı görüşlerin dillendirilmesine olabildiğince zorlaştıracaklar” dedi. Sosyal medya üzerinden artan gözaltı ve tutuklamalara da değinen Altıparmak, “Sosyal medya muhalif seslerin çıktığı tek ortam kapatamadıkları için zapturapt altına almaya çalışıyorlar” dedi.

WAN

EN SON EKLENENLER