TİP’li Atay: Antakya’da devletin yapması gerekeni halk yapıyor

Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’da olan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, Antakya’da devletin yapması gereken şeyi yurttaşların yaptığına dikkat çekti

Selman Çiçek

Merkez üssü Mereş Bazarcix (Pazarcık) olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleşen ve 10 ilde  hissedilen yıkıma neden olan  depremin dokuzuncu gününü geride bırakırken birçok kentte arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin en çok etkilendiği illerden biri olan Hatay’da durumun vahameti gittikçe artıyor. Devletin hiçbir desteğini görmediğini söyleyen yurttaşlar, kendi yaralarını kendileri sarıyor. Depremin ilk gününden beri Hatay’da olan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm yaşananları gazetemize değerlendirdi.

Bütün köylere ulaşıyorlar

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, Antakya’da devletin yapması gereken şeyi yurttaşların yaptığına dikkat çekerek, acil ihtiyaçların olduğunu söyledi. Atay, depremin ardından günler geçtiğini ancak umutları korumaya devam ettiklerini söyledi. Türkiye İşçi Partisi olarak Asi nehri kenarında koordinasyon merkezini kurduklarını belirten Atay, “Çok hızlı müdahale etmeye çalıştık. Depremden hemen sonra kişisel gelişimlerimizle yardım bulmaya çalıştık. Şehir dışından yardımlar geldi ve bunları özellikle Defne, Samandağ ilçelerine gönderdik. Çünkü buraya hiç yardım gelmedi. Arama kurtarma çalışması ilk günlerde olmadı.  Çok sıkıntılı durumdaydı. Daha sonra bu yaptıklarımızı gören yurttaşlar, sağ olsun buraya yönlendirmeye başladılar. Bizde şuan Defne ve Samandağ’ın bütün mahallelerine, köylerine mümkün oldukça hızlı ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Salgın hastalık riski

Antakya’da arama kurtarma ekiplerinin her gün enkaza çıkıp bir mucize aramaya devam ettiğini söyleyen Atay, normalde devletin yapması gereken arama kurtarma çalışmasını burada 50-60 kişilik gönüllü bir grubun yürüttüğünü söyledi. Bölgede salgın hastalık tehlikesinin de olduğuna dikkat çeken Atay, ne depremzedeler ne de buraya gelen gönüllüler, duş alamadıklarını, tuvalete çıkamadıklarını bundan ötürü kısa bir sürede hastalıkların baş göstereceğine işaret etti. Gelen yardımlar konusunda bilgi veren Atay, yardımların temel ihtiyaçlara yönelmesi gerektiğini, acilen çadır, konteynır, jeneratör, ısıtıcı, hijyen malzemelerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Depremin sorumlusu iktidardır

Depremin asıl sorumlusunun iktidar olduğuna dikkati çeken HDP Milletvekili Züleyha Gülüm,  yaşanan deprem sonrası iktidarın ne kadro olarak ne de düzenleme olarak depreme hazır olmadığına tanıklık ettiklerini söyledi. Hatay’ın bir deprem bölgesi olması bilinmesine rağmen iktidarın hiçbir hazırlık yapmadığına dikkat çeken Gülüm, hazırlık yapmanın ötesine fay hattı üzerine havalimanı inşa ettiklerini, bundan dolayı şu an havalimanın kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Gülüm, ganlış politikalar sonucu inşa ettikleri havalimanı kullanmaz hale geldiği için destek ekiplerinin bölgeye gelmediğini belirtti.

İlk günden itibaren devleti görmediklerini ifade eden Gülüm, “Şimdi yeni yeni gelişler var ama toplumsal muhalefeti engellemek istiyorlar.  AKP burada yarattığı vahametin gözükmesini istemediği için buranın üzerini örtmeye çalışıyor. Buradaki arkadaşlarımıza zorluk çıkarıyor” diye konuştu.

Ortak bir hat oluşturduk

Dayanışmanın bu süreçte çok önemli olduğunu vurgulayan Gülüm, “HDP olarak burada koordineli olarak çalışıyoruz. Burada diğer yapılarda var.  KESK, HDK, Birleşik Mücadele Güçleri ile ortak bir hat oluşturduk. Buradan köylere, ihtiyaç olan yerlere dağıtımlar yapıyoruz.  Buradaki dayanışmayı daha da güçlendirmek gerekiyor. Daha planlı programlı daha koordineli sağlamak gerekiyor. Kayıplar var insanlar yakınlarını bulamıyorlar. Kayıt tutulmamış. cenazeler gömülüyor. engelliler açısından çok ciddi bir sorun var. Hastalar için ilaç temini çok önemli. Hasta bakımı için tıbbı malzemelere ihtiyaç var. Bunları asıl koordine etmesi gereken devletin kurumları devlet mekanizmaları ama onlar yoklar. Şu çok net depremin olduğunda zarar vermeyecek sağlayacak hiçbir şey yok” diye belirtti.

Buradaki halk ayrımcılığa uğradığını söylüyor

Yaralarımızı birlikte saracağız

“Bu depremin sorumlusu bu iktidardır” diyen Gülüm, “Buradaki halk ayrımcılığa uğradığını söylüyor. Bu gerçekse çok vahim.  Kürt olduğu için Alevi olduğu için bir ayrımcılık yapıldıysa herhangi bir halk için inanılmaz. Bu iktidarın anlayışı böyle.  İnsanların kaygıları çok. Geleceğe dair bir planın yapılması gerekiyor. Bunun için çözümler üretmemiz gerekiyor. Görünen o ki bu devletten hiçbir şey gelemdi bugünden sonrada gelemeyecek yaralarımızı hep beraber birlikte sarmalıyız” dedi.

#TİPli #Atay #Antakyada #devletin #yapması #gerekeni #halk #yapıyor

EN SON EKLENENLER