Tiryaki: 31 Mart’ta kaybettirdik, 14 Mayıs’ta da kaybettireceğiz

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, yerel seçimlerde olduğu gibi AKP’ye yeniden kaybettireceklerini ifade etti

AKP’nin 7 Haziran 2015 seçimleri ardından ikinci kez büyük kayıp yaşadığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin üzerinden 4 yıl geçti.

Seçim sonuçlarına göre; CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı ülkenin başkenti Ankara ve İstanbul dahil olmak üzere metropol bölgelerinde yönetime gelirken, Adana, Antalya ve Mersin gibi diğer büyükşehirleri de kazandı.

Bu seçimde Millet İttifakı’nın belediyeleri almasında HDP’nin o dönem uyguladığı seçimlerde AKP’ye kaybettirme stratejisinin önemi büyük.

MA’dan Fırat Can Arslan’ın haberine göre HDP Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, 7 Haziran ile başlayan ve yerel seçimlerde gelinen süreçte AKP’ye kaybettirdiklerini, bu seçimlerde de bunu tekrarlayacaklarını söyledi.

AKP’ye kaybettirme stratejisi

AKP’nin 20 yıllık iktidarının en önemli dönüm noktalarından birisinin 31 Mart 2019’da gerçekleşen yerel seçimler olduğuna dikkat çeken Tiryaki, “İlk kez 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma şanslarını kaybetmişlerdi. Çözüm sürecinden, Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yollardan çözülmesinden uzaklaşmasının aslında bir bedeli olarak okumak gerekir. 31 Mart 2019’a geldiğimizde ise AKP ikinci büyük yenilgisini almış oldu” dedi.

Metropolleri kaybetmede HDP etkisi

AKP’nin siyasi tarihinin büyük kentlerdeki belediye başkanlıklarının mirası üzerine kurulu olduğunu aktaran Tiryaki, “Büyük kentlerde yaşanan değişimde HDP’nin yürüttüğü siyasetin bunda doğrudan etkisi var. HDP bölgede Kürt illerinde olabildiğince fazla belediyeyi kazanmak kayyım siyasetine bir yanıt vermek, aynı zamanda büyük kentlerde de AKP-MHP ittifakına kaybettirme stratejisi izlemişti ve bu stratejiyi ciddi oranda başarıya ulaştı” diye kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

HDP’nin Cumhurbaşkanlığı için adayı çıkarmadığına belirten Tiryaki, 31 Mart seçimlerinin stratejisinin14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerde de kazandıracağını ifade ederek, “O gün mesela HDP’nin CHP’li belediyelerden somut bir talebi yoktu. Bugün de bakanlık istemiyoruz, talep etmiyoruz. Biz ne AKP ve MHP’nin temsil ettiği statükocu siyasetin ne de Millet İttifakı’nın restorasyoncu siyasetinin yanında değiliz. AKP ve MHP ile mücadele ediyoruz. Millet İttifakıyla da rekabet ediyoruz” sözlerine yer verdi.

Anahtar parti

Henüz parti olarak bir aday destekleme açıklamasında bulunmadıklarını fakat pozisyonlarının halk tarafından anlaşıldığını söyleyen Tiryaki, “Şu anda HDP bileşenleri ve ittifak partileriyle birlikte en güçlü şekilde parlamentoda temsil edilme siyaseti yürütüyoruz. Birinci önceliğimiz parlamentoda bir anahtar parti olmayı istiyoruz. Ama bu anahtar bir pazarlık anlamında, bir anahtardan söz etmiyoruz. Gerçekten demokrasi kapısını açacak bir anahtar parti olmak istiyoruz” dedi.

AKP-MHP dönemi bitti

Erdoğan’ın ve AKP’nin seçim sonuçlarını kabul etmeyeceği ve seçimi iptal ettireceği gibi spekülatif görüşlerin olduğunu dile getiren Tiryaki, “Doğrusunu söylemek gerekirse, örnek gösterilen İstanbul seçimleri iptal edilmiş olsa da yenilenen seçimleri kabul etmek zorunda kaldığını hep birlikte gördük. Yani bu farkın açılmasıyla İstanbul seçimlerinde 16 bin olan fark 800 bine çıkmıştı. Ben böyle bir adım attıkları takdirde çok daha büyük bir farkla seçimi kaybedeceklerine inanıyorum. Halkımızın bu konudaki ferasetine güvenmek gerekir. AKP ve MHP’nin tarihsel olarak dönemi sona erdi. Tarihin bu sayfası çok yakın bir süre içerisinde kapanacak ve bu ülkede yeni bir sayfa açılacak” diye belirtti.

Seçim güvenliği çağrısı

Millet İttifakını oluşturan partilere seçim güvenliği konusunda birlikte çalışma çağrısında bulunduklarını vurgulayan Tiryaki, “Cumhuriyet Halk Partisi ile bu konuda görüşmelerimiz oldu. Seçim güvenliğiyle ortak neler yapabileceğiz, neler yapabiliriz anlamında fakat bir bütün olarak Millet İttifakı’yla, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerle ortak bir çalışma yürütüyor değiliz. Sonuçta etkili olduğumuz yerlerde seçim güvenliğini sağlamaya çalışacağız. Onların da etkili oldukları yerlerde bu görevlerini yerine getireceklerine inanıyoruz” ifadelerinde bulundu.

112 vekile kadar çıkabiliriz

Tiryaki, 7 Haziran seçimleri sonrası parlamentoda 80 milletvekiliyle temsil edildiklerin hatırlatırken, önümüzdeki seçimde ise ittifak güçleriyle birlikte daha fazla milletvekiliyle temsil edilme potansiyeli taşıdıkları iddiasında bulundu. Tiryaki, “100 milletvekili bizim açımızdan inandırıcı bir hedef. Aslında sadece 100 vekil değil, çalışmalarımızı planladığımız gibi yürütebilirsek, 112 vekile kadar çıkabileceğimizi düşünüyoruz. Tabi bu diğer siyasi partilerin seçime nasıl gelecekleriyle de ilgili bir şey” şeklinde aktardı.

Halk Yeşil Sol’a hazır

HDP içerisinde siyaset yapan herkesin Yeşil Sol Parti’yi çok yakından tanıdığını söyleyen Tiryaki’ye göre, Türkiye ve Kurdistan’daki seçmenler Yeşil Sol Parti’yi desteklemeye hazır.

ANKARA

#Tiryaki #Martta #kaybettirdik #Mayısta #kaybettireceğiz

EN SON EKLENENLER