Türmen: HDP’yi kapatma davası AİHM’den döner

HDP’ye kapatma davasına dair değerlendirmelerde bulunan AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, 6’lı Masa’ya da eleştiride bulunarak ‘Kürt sorunun çözüm isteniyorsa HDP’nin kabul edilmesi gerektiğini’ vurguladı

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik açılan kapatma davasının mart ayında görülmesi beklenirken, dava öncesi partiye yönelik saldırıların bir devamı olarak Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından hazine yardımına el konulma kararı verildi. Bütün bunlara karşı parti seçim çalışmalarına devam ederken, bu çalışmalar kapsamında dün başlayan ve bugün de devam eden “Demokratik Cumhuriyet” konferansına çok sayıda siyasetçi, hukukçu, aydın ve yazar katıldı.

Parti kapatma daha önce de denendi

Onlardan biri de İkinci Kurucu Meclis önerisiyle dikkat çekici bir konuşma yapan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen’di. Türmen Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Mehmet Aslan’a HDP’nin kapatılma sürecine dair açılan davayı değerlendirdi.

Geçmişte de Kürtleri temsil eden partilerin kapatıldığını hatırlatan Türmen,  AİHM’de bu bağlamda 4-5 dava olduğuna ve hepsinden de ihlal kararı verildiğini vurguladı.

Bu dava AİHM’den döner

Siyasi partilerin ilke olarak kapatılamayacağını dile getiren Türmen, “Siyasal partilerin kapatılabilmesi için demokratikleşmeye aykırı bir programı olması lazım. Demokrasi ile bağdaşmayan bir programı olması lazım. Bu yüzden parti kapatılamaz. HDP kapatıldığı takdirde AİHM’den dönecektir” öngörüsünde bulundu.

‘6 milyonun iradesine ne olacak?’

HDP’nin özellikle seçimlerden önce kapatılmasının demokrasiye büyük bir darbe olacağını belirten Türmen,  “HDP niye kapatılacak? Orada ileri sürülen iddiaların pek çoğu, Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM kararında vardı. AİHM o kararda, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtmişti. Tutuklanmasını ihlal olarak tespit etti. Aynı iddialar şimdi ise HDP için kullanılıyor. Bunlar zaten karara bağlanmış iddialar. Türkiye’nin ikinci muhalefet partisini kapatılması demokrasi açısından çok ağır bir darbe olur. Türkiye’nin dışarıdaki itibarı bozulur. Seçimlerde ne olur? Herhalde HDP seçmeni partisini kapatan bu şimdiki iktidara oy vermeyecektir. 6 milyon insanın iradesi ne olacak?” diye sordu.

‘HDP’siz nasıl olacak bu iş’

HDP’nin düşmanlaştırılmak istendiğine dikkat çeken Türmen, HDP’siz bir demokrasi olmayacağını vurgulayarak, “Silahlı mücadele bitsin ve Kürt sorunu siyasetle, barışçıl şekilde çözülsün istiyorsanız HDP olmadan nasıl çözeceksiniz? HDP o kadar temel bir unsur ki Türkiye’de, HDP olmadan başka türlü seçim dahi kazanamıyorsunuz” tepkisinde bulundu.

Millet İttifakına eleştiri

Millet İttifakı’na da eleştiride bulunan hukukçu, “Türkiye’de demokrasiyi yeniden kurma amaçlarının olduğunu söylüyorlar. Peki, Kürt sorununu çözmeden nasıl demokrasiyi geri getireceksiniz? Demokrasi ancak Kürt sorunun çözümüyle gelir. Kürt sorunun çözümü de demokratikleşmeye bağlı. İkisi de birbirine bağlı. Biri olmadan diğeri olmaz. HDP’yi kapatırsanız bu imkânı elinizden kaçırmış olursunuz” uyarısında bulundu.

Halka yurttaşlık bilinci verilmeli

Demokratik Cumhuriyet’in mümkün olduğunu belirten Türmen, “Türkiye’de,  tek tip bir toplum değil bütün farklılıklara, kimliklere yer veren bir toplum kurmak, eşit olarak yer vermek ile olur. Ama halkı siyasetin içine çekmek lazım. Halka aktif yurttaşlık bilinci verebilmek lazım. Zaten kendisiyle ilgili kararları verirse, siyasi partilere ihtiyaç kalmaz” diye belirtti.

İSTANBUL

 

 

#Türmen #HDPyi #kapatma #davası #AİHMden #döner

EN SON EKLENENLER