Uluslararası 403 gözlemci seçim güvenliği için sahada

Milyonların oy kullandığı Türkiye ve Kurdistan kentlerinde seçimleri izlemek amacıyla uluslararası kurumlardan 403 kişi bugün sahada görev alıyor

Türkiye ve Kurdistan kentlerinde bugün milyonlar sandık başında. Tarihi seçimler ülke gündemi gibi dünyanın da gündeminde. Bu amaçla özellikle çok sayıda uluslararası gözlemci heyette Türkiye ve Kurdistan kentlerine geldi.

Avrupa ülkelerinden siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, hukukçu, akademisyen, araştırmacı ve gazetecilerin yer aldığı 403 gözlemci, oy kullanma ve sayım işlemlerini takip edecek. 403 gözlemciden 175’i, bölge kentlerinde seçimleri takip ediyor.

Herkes rejimi görüyor

Yapacakları çalışmalara dair bilgi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen, AKP’nin yargı, medya ve devletin tüm imkanlarıyla seçim kampanyası yürüttüğünü belirterek, “21 yıllık iktidarının geldiği aşamada otoriter bir rejime dönüştüğünü herkes görüyor. Değişik uluslararası kurumlar resmi ve bağımsız gözlem heyeti gönderdi” diye belirtti.

Kurdistan’da 175 gözlemci sahada

Değişimin seçimlerle mümkün olduğunu ancak AKP’nin bunu engellemek için her türlü hile, baskı ve manipülasyona başvuracağını dile getiren Çimen, gözlemci heyetin tüm bunlara karşı seçim güvenliğinin denetimi için sahada olduğunu kaydederek şu bilgiyi verdi: “Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç ve Finlandiya’dan çok sayıda uluslararası bağımsız gözlem heyetlerinde yer alan 175 katılımcı; Diyarbakır, Bingöl, Muş, Urfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Kars, Ardahan, Siirt, Malatya başta olmak üzere İstanbul gibi illerde gözlem yapacak. Heyette sol, sosyalist, yeşiller, sosyal demokrat partilerden parlamenter ve temsilcilerin yanı sıra sendika ve Sivil toplum örgütü temsilcileri, hukukçu, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 175 kişi Kürt illerinde gözlem için sahada olacaklar.”

Birçok kurum yer alıyor

Uluslararası resmi Seçim Gözlem Heyeti, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODIHR), AGİT Parlamenter Asamblesi (OSCE PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) ortaklığında yürütülüyor. 403 gözlemcinin bulunduğu heyette, 264’ü DKİHB, 101’i ise AGİT Parlamenter Asamblesi ve 38’i de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından görevlendirildi.

Kaynak: ANF

#Uluslararası #gözlemci #seçim #güvenliği #için #sahada

EN SON EKLENENLER