Xarpêt’in kadın adayları çalışmalara başladı: Kadınlar direnecek

Xarpêt’in (Elazığ) kadın adayları tüm kesimleri Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırdı

Cumhurbaşkanı ve Genel seçimlere sayılı günler kalırken, Kasım 2015 Genel seçimlerinde 4 milletvekiliyle temsil edilen Xarpêt’te, 2017 Anayasa değişikliği referandumu sonrası, milletvekili sayısı 600’e çıkarılmasının üzerine, temsil sayısı 5’e yükseldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), 35 bin 460 oyla milletvekili çıkarma şansını kıl payı kaçırdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), iddiasını milletvekili adayları Savaş Erdoğan, Nurşat Yeşil, Fuat Doğan, Sultan Yaray ve Nurettin Boğatekin ile güçlendirdi.

Şair, yazar ve Kürt Edebiyatçılar Derneği eski Eşbaşkanı Sultan Yaray, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Önceliğim Kürt dili olacak” dedi. Kürtlerin yüzyıllardır verdiği mücadeleye rağmen, kimlik sorunun çözülmediğini ifade eden Yaray, “Dil, kimlik sorunu, Kürtlerin statü sorunuyla bağlantılı. Özgür ve demokratik bir ortam yaratarak herkesin kendine yer bulabileceği bir yaşamı inşa edebilir. Mücadelemiz de bu doğrultuda” diye belirtti.

Kadın geleneği

Yaşamın her alanında kadın temsilini en üst seviyede tutmayı amaçladıklarını belirten Yaray, “Bunca zaman erkek bakış açısıyla siyaset yapılmış. Kürt siyasi parti geleneğine baktığımızda kadın her zaman çok aktif bir rol oynamış, birçok alanda öncülük etmiş. Yeşil Sol Parti de bu geleneği sürdürüyor” diye konuştu.

Parti içerisinde her kesimden insan var

AKP iktidarının halklara yaşam alanı bırakmadığını ifade eden Yaray, kadınlar olarak bu sistemi değiştirmekte kararlı olduklarını söyledi. Yaray şöyle devam etti: “Bugün partimize baktığımızda evet temelde Kürtlerin emekleriyle kurulmuş bir parti ama içerisinde ezilen, yok sayılan bütün halklar yer bulabiliyor. Bu sistem kadının asla hak ettiği gibi yaşamasına olanak vermedi. Ben bir kadın olarak bu partide yer almak istedim. Her gün kadınlar öldürülüyor, gün geçmiyor ki kadına karşı şiddet haberleri görmeyelim. Failler ise Bütün birkaç ay sonra ellerin, kollarını sallayarak dışarda dolaşabiliyor” sözleriyle kadına yönelik şiddet karşısında AKP’nin politikalarına dikkat çekti.

Çözüm arayışları

Sağlık emekçisi olan Nurşat Yeşil, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğinden ihraç edilen binlerce kadından biri. Dersim’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski il Eşbaşkanı olan Yeşil, iktidarın ve iktidar ortaklarının kadınların yaşadıkları sorunları hiçbir şekilde gündeme taşımadıklarını belirtti. Yeşil Sol Partili kadınlar olarak kadına yönelik şiddete karşı çözüm politikaları gündemlerine aldığını ve kadın seçim beyannamesini de bu çerçeve de hazırladıklarını ifade eden Yeşil, “İktidarın politikaları kadınları mağdur ederken, diğer yandan kadınlar direnmeye devam ediyor. Kürt kadın hareketinin ve Türkiye sol hareketinin içerisinde bulunan feminist kadın hareketlerinin verdiği mücadele bu anlamda çok değerli” diye belirtti.

Kadın mücadelesi Meclis’e

Yeşil Sol Parti’nin kadınlar için doğru adres olduğunu ifade eden Yeşil, son olarak şunları söyledi: “Yıllardır verdiğimiz kadın mücadelesini Meclis’te de sürdüreceğiz. Bu anlamda da Yeşil Sol Parti’nin doğru adres olduğunu düşünüyorum. AKP-MHP iktidarını göndermek, parlamentoda Emek Özgürlük İttifakı altında, demokrasi ve özgürlük için güçlü bir şekilde temsiliyet sağlayabilmek için tüm halkımızı 14 Mayıs’ta sandıklara ve Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırıyorum.”

Kaynak: MA

#Xarpêtin #kadın #adayları #çalışmalara #başladı #Kadınlar #direnecek

EN SON EKLENENLER