Yeni kabinenin şifreleri: Savaşa ve OHAL’e devam!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hazırlanan ve “Başkanlık Kabinesi”nin bir ön hazırlığı olarak görülen kabine revizyonunda, “şiddetin ve OHAL’in sürdürülmesi” mesajı verildi. AKP Genel Sekreteri’nin Adalet Bakanlığına getirilmesi, “parti yargısı oluşturma” eleştirilerini haklı çıkardı.

Bir süredir yapılacağı belirtilen kabine revizyonu bugün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından hazırlandı ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Kabine revizyonu öncesinde büyük beklentiler içerisinde olan ve bunun için her fırsatı değerlendiren Mehmet Metiner gibi isimlere kabinde yer verilmedi.

KURTULMUŞ GÖZDEN DÜŞTÜ

Yine kabinede başbakan yardımcılarından sadece Mehmet Şimşek yerini korudu, diğer başbakan yardımcılarının tamamı değiştirildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ gibi isimler Başbakan Yardımcılığına getirildi.

Daha önce HAS Parti’nin lağvedilmesi sonucu Bakanlar Kurulu’na alınan ve daha sonra hükümet sözcülüğüne getirilen eski HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcılığından alındı. Kurtulmuş daha atıl bir görev olan Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine getirildi.

Yine daha önceki Başbakan Yardımcılarından Tuğrul Türkeş de kabine dışı bırakıldı. Tuğrul Türkeş, 7 Haziran seçimlerinden sonra seçim hükümetinde yer alması üzerine Bahçeli tarafından eleştirilere maruz kalmış ve bu eleştirilere, “Bana laf edenler 2 sarhoş, 3-5 çakal. Kimse beni partimden atamaz” sözleriyle meydan okumuştu. Türkeş bunun üzerine MHP’den ihraç edildi ve AKP’ye geçti.

MHP İLE İTTİFAK TÜRKEŞ’İ YEDİ!

Türkeş’in AKP’ye geçmesi, MHP ile AKP arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan birini oluşturuyordu. İki parti arasında daha sonra gittikçe resmileşen ittifak sonucu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin isteği ile Türkeş son değişiklikle kabine dışında kaldı. Ayrıca Kurtulmuş’un da kabinede daha atıl bir göreve alınması, AKP’nin daha önce ittifak kurduğu bazı kesimlere artık ihtiyacı kalmadığı yönünde mesaj içeriyor.

PARTİLİ ADALET DÖNEMİ

Bekir Bozdağ’ın gerek darbe sürecinde gerekse de öncesinde Adalet Bakanlığında sergilediği tutum Erdoğan tarafından ödüllendirildi. Bozdağ böylece Adalet Bakanlığından Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Bozdağ’ın yerine Adalet Bakanlığına getirilen Abdulhamit Gül ise, İslami siyasettin çekirdekten yetişen kadrolarından biri. İmam Hatip Lisesi mezunu olan Gül, daha önce Milli Gençlik Vakfı, HUDER gibi kurumlarda yer alan Fazilet ve Refah partilerinden sonra Saadet ve HAS Parti’de önemli görevler üstlenen Gül, en son AKP Genel Sekreterliği görevini yürütüyordu. Son dönemlerde HSK’de yapılan değişikler, hakim ve savcıların atanmalarında dile getirilen, “partili yargı oluşturuluyor” eleştirilerinden sonra Gül’ün Adalet Bakanlığına getirilmesi bu yönlü kaygıları artıyor. Çünkü AKP teşkilatını yakından tanıyan Gül’ün atamalarda bu kriterleri dikkate alması büyük olasılık taşıyor.

Berat Albayrak’ın kendi pozisyonunu koruması “damat kontenjanı” olarak nitelendirilirken, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Veysel Eroğlu gibi “AKP prensleri” de kabinedeki yerlerini muhafaza etti.

SOYLU’NUN KALMASININ ANLAMI

Ancak geçmişte Erdoğan’a yönelik yaptığı onca eleştiriye rağmen daha sonra bakanlık karşılığında AKP’ye alınan Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığında tutulması yeni kabinenin en önemli şifresi niteliğini taşıyor. Mehmet Ağar, Tansu Çiller gibi isimler ile çalışan ve onlar tarafından siyaseten yetiştirilen Soylu, darbe girişiminden sonra 31 Ağustos 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığına getirildi. Daha önce Kürt hareketine yaptığı ağır hakaretler ile dikkatleri üzerine çeken Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde operasyonlar yoğunlaştırıldı. Bir yandan savaş politikalarını derinleştiren Soylu, öte yandan OHAL uygulamasının da sorumluluğunu üstlendi. Soylu’nun görevde tutulması, yeni dönemde de “OHAL’in aynı sertlikte sürdürülmesi ve savaş politikalarına devam etmesi” mesajını taşıyor. Soylu’ya verilen görevin “Başladığın işi bitir” anlamına geldiği belirtilirken, Soylu daha önce “Mart ve Nisan aylarından sonra kimse PKK’nin ismini ağzına almayacak” söylemleriyle dikkat çekmişti. Eylül ve Ekim aylarından sonra Soylu koordinatörlüğünde operasyonların yoğunlaştırılabileceği belirtiliyor.

Başbakan Yardımcılıklarına, Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu getirildi. Eski Başbakan Yardımcılarından Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak ise kabine dışında kaldı.

HAYVANCILIK BAKANLIĞI BÖLGE VEKİLLERİNDE

Daha önce Urfa Milletvekili Faruk Çelik’in üstlendiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu kez bir başka Urfa Milletvekili olan Eşref Fakıbaba getirildi. Fakıbaba, Mart 2009 seçimlerinde Erdoğan ile karşı karşıya gelmiş ve Erdoğan “Fakıbaba olmazsa ceketimizi koysak kazanırız” açıklamasında bulunmuştu. Ancak seçimi “Erdoğan’ın ceketine” karşı Fakıbaba kazandı. Fakıbaba daha sonra AKP’ye transfer oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı daha önce de uzun süre Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker yaptı. Bu arada AKP’nin kurucularından olan Çelik’in bakanlıktan alınması kimi söylentilere göre, Çelik’in cemaate yakınlığına dayandırılıyor.

EN SON EKLENENLER