Yeşil Sol Parti Bursa adayı: Barışı hep birlikte inşa edeceğiz

Yeşil Sol Parti Bursa milletvekili adayı Ceylan Erol Erdoğan, Bursa gibi bir yerde kadın ve Kürt olarak çalışma yürütmesinin dezavantaj sağlamadığını ifade ederek ‘dönüşüme şahit olacağız’ dedi

Siyasi partiler ve adaylar 16 gün sonra gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimleri için çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Seçim listesinde ilk sırada yer alan kadınlardan biri de Bursa Milletvekilli adayı Ceylan Erol Erdoğan. 1. bölgeden birinci sıradan aday gösterilen Erdoğan, 18 yaşından bu yana verdiği mücadeleyle kentte tanınan bir sima aynı zamanda.

MA’dan Esra Solin Dal’a konuşan Erdoğan, Meclis’in de biraz Bursa’ya benzediğini söyleyerek “Yeşil Sol Parti olarak Meclis’i mora boyayacağız. Bu ülkenin geleceğini kesinlikli takım elbiselilere bırakmamalıyız” dedi.

Ceylan Erol Erdoğan kimdir?

Mûş’un Gol (Göl) köyünde 1989 yılında dünyaya gelen Erdoğan, 1993 yılında devletin baskı politikalarından dolayı henüz çocuk yaşlarda ailesiyle Bursa’ya göç etmek zorunda kaldı. Korucu ve askerler tarafından köylerinin yakılması sonrası Yıldırım ilçesine göç eden Erdoğan, ilkokul ve liseyi Bursa’da, üniversiteyi Riha’da okudu. Evli ve iki çocuğu olan Erdoğan ve ailesinin peşini baskılar burada da bırakmadı. Mücadeleyi tercih eden Erdoğan, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) kurulduğu ilk yıllarda çalışmalarda aktif yer aldı.

15 Ekim 2012 tarihinde kurulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ilk kongresinde Yıldırım ilçesinin ilk kadın eşbaşkanı oldu. Bir dönem Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kongreya Jinên Azad’ın (KJA) sözcülüğünü de yapan Erdoğan, iki dönem HDP İlçe Eşbaşkanlık görevinde bulundu.

Erdoğan, Yeşil Sol Parti Bursa Milletvekili adayı olarak mücadelesine devam ediyor.

Batıya zorunlu göç

Devletin baskısı nedeniyle doğduğu köyden bir kamyonetin kasasında yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla yolla koyulduklarını belirten Erdoğan, “Akrabalarımızla Muş’tan Bursa’ya göç ettiğimizde annem ve yengem hamileydi. Yanımıza aldığımız birkaç parça eşya ile bir kamyonetin arkasında bilmediğimiz bir diyara sürüldük. Ekonomik olarak asla çaresiz olmadık ama böyle durumlarda ekonominde pek bir işe yaramıyor. Küçük olmama rağmen hissettiklerimi hala unutmadım” diye belirtti.

Ayrımcılıkla karşılaştı

Kurdistan’ın birçok yerinden göç ettirilen birçok ailenin adeta Yıldırım ilçesinde buluştuğunu söyleyen Erdoğan, burada yaşadıkları ilk önemli sorunun dil olduğunu kaydetti. Erdoğan, buna dair ise şunları belirtti: “Anadilim olan Kürtçe dışında başka bir dil bilmiyordum. Yani gittiğimiz yerlerde insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyordum ve insanlar sizi anlamadığı için sadece bakıyorlardı. İlkokula gittiğimde Türkçeyi öğrendim. Ev sahibimiz vardı hiç unutmam çünkü çocukluk travmamdır. Bize ‘terörist’ gözüyle bakıyorlardı.”

Mücadele içinde doğdum

Devlet baskısının Bursa’da da peşlerini bırakmadığını söyleyen Erdoğan, “Bursa’ya taşındığımızda amcamlarla aynı evde yaşıyorduk. Amcamın aranması vardı ve bu yüzden polis sürekli evimizi basıyordu. Amcamı bulamadıklarında onun yerine babamı alıyorlardı. Babamı götürüyor ve birkaç gün işkence edip bırakıyorlardı. Bunlar ciddi travma yarattı. Muş’ta bulunan Murat Nehri’ne atılan cesetler, devletin köyde uyguladığı zulüm ve köyümüzün yakılma hikayesini dinleyerek büyüdüm. Ayrımcılık ve ötekileştirme politikalarına maruz kalarak büyüdük. Bu anlamıyla mücadelenin içine doğdum diyebilirim” diyerek anlattı.

Ankara Katliamı tanığı

18 yaşından itibaren aktif mücadelede yer aldığını belirten Erdoğan, nişanlanacağı hafta görevli olarak gittiği Ankara mitinginde DAİŞ’in gerçekleştirdiği katliamı hatırlatarak, şunları ekledi: “Ankara Gar Katliamı yaşandığından mitingde görevliydim. Bu anlamıyla yanı zamandı katliamın tanığıyım. Orada birçok arkadaşımız yaralandı. Bursa’dan arkadaşımız Ramazan Çalışkan yaşamını yitirdi. Orada yaşananları unutmak mümkün değil. Devletin baskı politikaları hiçbir zaman yıldırmadı. 2017 yılına gelindiğinde siyasi faaliyetlerden dolayı tutuklandım. Bursa Yenişehir Kadın Kapalı Cezaevi’nde 6 ay tutuklu kaldım. Yani devletin göç politikası, gözaltı ve tutuklamaları bizi hiçbir zaman mücadeleden vazgeçirmedi.”

Burda’da aday olmak

Bursa’nın yapı olarak eril, Sünni ve milliyetçi bir yapıya sahip olduğunu belirten Erdoğan, ancak Kürt ve muhalif bir kadın olarak Bursa’dan aday olmanın kendisi için bir dezavantaj olmadığını söyledi. Kadın bakış açısıyla eril ve milliyetçi yapının değiştirilebileceğini ifade eden Erdoğan, “Bursa muhafazakar ve milliyetçi bir yapıya sahip.  Burada kadınların söz kurması ve alanlara çıkmasına hiç tahammülleri yok. Böyle bir alanda siyaset yapmak ya da mücadele yürütmek zor olabilir ama ailem ve eşim bu noktada hep destek oldular” dedi.

Meclis’teki eril tahakküme dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Meclis’e baktığımızda Bursa’yı görüyoruz aslında. Çünkü sürekli erkeklerin tartıştığı,  eril dille yok sayan bir yaklaşım var. Yeşil Sol Parti olarak Meclis’i mora boyayacağız. Bu ülkenin geleceğini kesinlikli takım elbiselilere bırakmamalıyız. Kadınlar Meclis’te çoğunluk sağlarsa, hazırlanan bütçeler savaşa gitmez çünkü savaş olmaz. Barışı hep birlikte inşa ederiz. O yüzden kadın adaylar etrafından kenetlenmesini istiyoruz.”

BURSA

 

#Yeşil #Sol #Parti #Bursa #adayı #Barışı #hep #birlikte #inşa #edeceğiz

EN SON EKLENENLER