Yeşil Sol Parti Milletvekili Sağyiğit: Hiçbir şey bitmedi, yeni başlıyoruz

Yeşil Sol Parti’den Wan Milletvekili seçilen Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimlerini halkların kazanacağını söyleyerek ‘Hiçbir şey bitmiş değil yeni başlıyoruz’ dedi

Türkiye ve Kurdistan’da 14 Mayıs günü yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonucunda, AKP’nin içerisinde yer aldığı Cumhur İttifakı Kurdistan genelinde gerilerken, birçok kentte ise HDP, kapatılma davası nedeniyle Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde yer alan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile girdiği seçimlerde tüm usulsüzlüklere rağmen Kurdistan kentlerinde birinci parti çıktı. Bu kentlerden biri de Wan oldu.

Kentte başta büyükşehir başta olmak üzere merkez ilçe ve dış ilçeler dahil bütün belediyelerine kayyum atanan HDP, 2018 seçimlerinde yüzde 59.32 oy oranı ile 5 milletvekili, AKP ise yüzde 34.85 oranında oy ile 3 milletvekili çıkarmıştı. Bu seçimlerde ise Yeşil Sol Parti yüzde 52.92 oy oranı ile 6 milletvekilli, AKP ise yüzde 26.15 oy oranı ile 2 milletvekili çıkardı.

Usulsüzlüklere dair Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz süreci sona ererken, cumhurbaşkanlığı seçimi ise 2’nci tura kaldı. Resmi olmayan sonuçlara göre,  Yeşil Sol Parti’den Wan Milletvekili seçilen Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, JİNNEWS’e konuştu.

‘Eksikliklerimizi gören bir yerdeyiz’

Kürtlerin 14 Mayıs seçimlerine verdiği öneme dikkat çeken Sağyiğit, seçim sürecinde yaptıkları çalışmalardan söz etti. Sağyiğit, bu kapsamda, iki aylık seçim süreci boyunca Wan’da çalmadık kapı girilmedik mahalle ve sokak bırakmadıklarını söyledi. Sağyiğit, “Her bir arkadaşımız üzerine düşen görevi ve sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdi. Çıkan sonuçlarda eksiklerimizi gören bir yerden özeleştirisini yapıyoruz” dedi.

‘Partimizi tanıtmakla işe başladık’

HDP’nin kapatılma riskine karşı Yeşil Sol Parti ile 14 Mayıs seçimlerine girdiklerini dile getiren Sağyiğit, Yeşil Sol Parti’yi kısa bir süre içinde tanıtmak zorunda kaldıklarını kaydetti Sağyiğit, “HDP’ye yönelik kapatılma riskine karşı Yeşil Sol Parti ile seçimlere girdik. Bu süre zarfında partimizi tanıtmakla işe başladık. Eksiklerimiz, yetmezliklerimiz oldu. Elde edilen sonuç ile aslında başarı olarak da ele almak gerekiyor. Wan’da önceki seçimlere göre, bir vekil arttırdık. Ancak genel oy oranlarına baktığımızda bir düşüşten söz etmek mümkün” ifadelerini kullandı.

‘İtirazlarımızı yaptık’

Oy oranlarının düşmesini, özelde Wan’da sandığa gitmeyen seçmen sayısına bağlayan Sağyiğit, “Oylarımızın CHP ve Kılıçdaroğlu ile özdeşleştirme üzerinden oy pusulalarından hem CHP’ye hem de Yeşil Sol Parti’ye mührün basılması yaşandı. Birçok tutanağımızda da MHP’ye oylarımızın yazılması durumuyla da karşı karşıya kaldık. Ben, seçim günü Edremit ilçesinde görev aldım. Tespit ettiğimiz 7 tutanakta MHP’ye oylarımız yazılmıştı. Buna ilişkin itirazlarımızı yaptık” dedi.

‘Kürtler üzerine düşeni yaptı’

Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de usulsüzlükler yaşandığını dile getiren Sağyiğit, “Seçimin yapıldığı gün anormal bir normallik vardı. Aslında bunun bir şeyleri ortaya çıkaracağını biliyorduk. Profesyonel bir şekilde zemini, alt yapısı hazırlanan bir senaryo ile karşımıza çıktı. Ama şunu da ifade etmek gerekiyor; Kürt seçmen üzerine düşeni yaptı. Özellikle Cumhurbaşkanı konusunda tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Kürt seçmen sayesinde ikinci tura kalındı.”

 ‘Halklar kazanacak, onun inancındayız’

İkinci tur için YSK’nin 28 Mayıs gününü işaret ettiğini hatırlatan Sağyiğit, “Kürtler bu topraklara barış, özgür ve eşit bir yaşamın gelmesini istiyor. Bunun inşası için mücadele ediyor. Onun için bizler, 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yine gece gündüz demeden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Muhalefet partilerine de sesleniyorum; Daha organizeli daha ciddi bir çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Evet, bizler Yeşil Sol Parti olarak zaten üzerimize düşenin fazlasını yapacağız. Aynı performansı kendilerinden de bekliyoruz. Bu sistemi devirmek hepimizin elinde. Hiçbir şey bitmiş değil. 2’nci tur için elimizden gelenin fazlasını yapmamız gerekiyor. Umutsuzluğa kapılmamamız gerekiyor. Bizler kazanacağız, halklar kazanacak, onun inancındayız” sözlerine yer verdi.

WAN

 

#Yeşil #Sol #Parti #Milletvekili #Sağyiğit #Hiçbir #şey #bitmedi #yeni #başlıyoruz

EN SON EKLENENLER