Yeşil Sol Parti Wan adayı Sayyiğit: Kapatılan kadın kurumları açılacak

KHK’li olduğu için mazbatası gasp edilen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Yeşil Sol Parti’den Wan’da aday oldu. Kaçmaz, “Kaybedecek bir yüz yılımız daha yok” dedi

Serhat bölgesinin en büyük kenti olan Wan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) hedefi 8’de 8 milletvekili çıkararak bir ilki başarmak. 1 milyon 200 bin nüfusa sahip olan Wan’ın 704 bin seçmeni bulunuyor.

2019 yerel seçimlerinde yüzde 54 oy oranı ile Wan’ın Edremit Belediye Eşbaşkanı seçilen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası AKP’li adaya verilerek, gasp edildi. AKP tarafından mazbatası gasp edilen Sayyiğit, 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti’nin 3’ünücü sıra adayı oldu.

Wan’ın Westan (Gevaş) ilçesinde doğan Sayyiğit, ilk, orta ve lise öğrenimimi Westan’da tamamladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü mezunu olan Sayyiğit, aynı alanda yüksek lisans yaptı. 2008 yılında öğretmen olarak Wan’ın Çatak ilçesine atanan Sayyiğit, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ilçe temsilcisi olarak görev yaptı. 2014-2017 tarihleri arasında Eğitim Sen Wan Şube Eşbaşkanı olarak görev yapan Sayyiğit, 2017 yılında çıkarılan 686 sayılı KHK ile ihraç edildi. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Edremit Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Sayyiğit, KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmedi.

Kaybececek bir yüzyılımız yok

Yeşil Sol Parti Wan milletvekili adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimin yüz yıllık rejimi devirmek bakımından hem tarihi, hem de stratejik önem taşıdığını söyledi. Yüz yıldır bu topraklarda “öteki” muamelesi görüp, her türlü inkar, imha ve asimilasyon politikasına maruz bırakıldıklarını söyleyen Kaçmaz, bu politikalara karşı, kadın öncülüğünde hayata geçirilen muazzam bir mücadelenin açığa çıktığını söyledi. Bu mücadele geleneğinden aldıkları güçle hareket ettiklerini ifade eden Sayyiğit, “Kaybedecek bir yüz yılımız daha yok. Bu çerçevede genelde yüzyıllık rejimin, özelde de 21 yıllık AKP-MHP faşist iktidarını devirmek temel hedefimizdir. Demokratik Cumhuriyetin inşası için çıktığımız bu yolda başaran, kazanan bizler olacağız. Üçüncü yolun yaşamsallaştırılması için sağlam adımlarla mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

Halkın sesiyiz

Yeşil Sol Parti’nin geldiği mücadele geleneğine değinen Sayyiğit, “Her bir büro açılımız ve esnaf ziyaretimiz miting havasında geçmektedir. Bu coşkuya dayanarak Van‘da hedefimiz, partimizin 8 adayını da Meclis’e göndermektir. Bunun için çalışmalarımız açık alan ve kapalı alan olmak üzere, gece gündüz durmaksızın devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Kurumlar açılacak

Kayyımlar tarafından gasp edilen başta kadın kurumları olmak üzere kapatılan tüm kurumları tekrar daha da güçlü şekilde aktifleştireceklerini ifade eden Sayyiğit, şöyle devam etti: “Kadına yönelik şiddettin her türlüsüne karşı örgütlülüğümüzü güçlendirip çok dilli ‘ALO şiddet’ hatları oluşturacağız. Şiddet gören kadınların başvuracağı mekanizmalarda ana dilinde hizmet sağlayacağız. Şiddete maruz kalan kadınlar için özgür yaşam alanları, ekolojik köyler oluşturacağız. Kadın kooperatiflerini tekrar güçlü bir şekilde hayata geçireceğiz. Özel savaş politikalarına karşı farkındalık çalışmaları yapacağız. Her türlü şiddet, dayatmaya ve irade gaspına karşı öz savunma politikaları geliştireceğiz. Yerel yönetimlerimiz ile birlikte kadın sağlık merkezleri açacağız. Mevcut savaş politikalarının neden olduğu başta kadın ve çocuk savaş mağdurları olmak üzere tüm mülteci ve göçmenlere sağlıklı, yaşanabilir alanlar oluşturacağız.”

WAN

#Yeşil #Sol #Parti #Wan #adayı #Sayyiğit #Kapatılan #kadın #kurumları #açılacak

EN SON EKLENENLER