Yeşil Sol Parti’den AKP’nin torba yasa teklifine şerh: Milli talan paketi

Yeşil Sol Parti, AKP tarafından Meclis’e sunulan kanun teklifine ‘müjde’ adı altında halka yeni vergi artışlarının yüklendiği gerekçesiyle muhalefet şerhi düştü

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), AKP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen vergi artışlarını ve AKP’li Recep Tayyip Erdoğan’a 2 trilyon 181 milyar borçlanma yetkisi veren Torba Kanun teklifine muhalefet şerhi düştü.

Şerhte, bu kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu’na görüşüldüğü gece yarısı 14 maddenin daha eklendiği kaydedilerek, “Tabiri caizse komisyon görüşmelerinde torba yasaya bir torba yasa daha eklendi. Bu durum halkın oylarıyla gelen halkın temsilcilerine, halklarımıza ve yasama iradesine saygısızlıktır. Komisyon üyesi milletvekilleri eklenen yasa maddeleri üzerinde çalışma fırsatı bulamamış, eklenen 14 madde kamuoyunda tartışılmamıştır. Baskın bir şekilde 15 maddelik bir torba yasa teklifine 14 maddenin daha hoyratça eklenmiş olması yeni dönemde AKP-MHP iktidarının yasama tekniğini de daha şimdiden ortaya koymuştur. Bizler Yeşil Sol Parti olarak halklarımız, emekçiler, kadınlar, gençler, emekliler, doğa hakkında getirilen düzenlemelerin yangından mal kaçırırcasına torba yasa tekliflerine bir operasyonla eklenmesine asla razı gelmeyeceğiz” denildi.

Erdoğan’a borçlanma yetkisi verilecek

Şerhte ayrıca Erdoğan’a verilecek borçlanma yetkisine de vurgu yapılarak, “2003-2022 arasındaki 20 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergisi ise toplamda 86 milyar 138 milyon lira olmuştur. Yapılan çeşitli hesaplamalara göre toplanan bu deprem vergileriyle AKP dönemini kapsayan 2003-2022 arasında 96 metrekare büyüklüğünde 1 milyon 211 bin konut; 112 metrekare büyüklüğünde ise 1 milyon 38 bin konut inşa edilebilirdi” ifadelerine yer verildi.

‘Milli Talan paketi’

Düşülen şerhte devamla, “Ancak bu torba yasa, iktidarın samimiyetsizliğini ve kurnazlığını da net bir biçimde göstermektedir. AKP-MHP iktidarı bu torba yasada bir yandan memur maaşlarına yoksulluk sınırının altında zam yaparken diğer yandan da yeni vergiler ihdas etmektedir. Yani çay kaşığıyla verdiğini kepçeyle geri almaktadır. Üstelik bu torba yasa teklifi, iktidar tarafından ‘Milli Dayanışma Paketi’ olarak adlandırılmıştır. Ancak bu torba yasa asla ve asla bir Milli Dayanışma Paketi değildir. Olsa olsa ‘Milli Talan Paketi’dir” diye belirtildi.

“Yeşil Sol Parti olarak Milli Talan Paketi’ne onay vermiyoruz” denilen şerhte, “Vergi adaletsizliğini daha da derinleştiren, bütçe hakkını ihlal eden, yurttaşlara yeni vergiler getiren, bir avuç zengin için bütün bir topluma maliyet yükleyen, emekçileri sefalet ücretlerine mahkum eden, zeytinlik alanları imara açarak doğanın daha da talan edilmesine olanak sağlayan, çalışma barışını bozan, sermayenin çıkarlarını savunan bu paketin sorunları çözmek yerine daha da büyüteceği ortadadır” ifadelerine yer verildi.

ANKARA

#Yeşil #Sol #Partiden #AKPnin #torba #yasa #teklifine #şerh #Milli #talan #paketi

EN SON EKLENENLER