Yeşil Sol Partili vekiller: Sivas Katliamı ardındaki gizli gerçekler aydınlatılmalı

Meclis’te Madımak Katliamı’na ilişkin açıklama yapan Yeşil Sol Parti milletvekilleri, benzeri katliamların bir daha yaşanmaması ve gerçek faillerin açığa çıkarılması için mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri, 2 Temmuz 1993’te Sêwaz’da yaşanan Madımak Katliamı’na ilişkin Meclis’te ortak basın toplantısı düzenledi. Burada açıklama yapan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Madımak Katliamı’nın 30 yıllık toplumsal bir acı olduğunu ve bu acının da Türkiye’nin üzerinde kara bir leke olarak durduğunu kaydetti.

Devletin Madımak Katliamı’nı siyaset aracı yaptığını söyleyen Fırat, Alevilerin varlıklarının, yaşamsal deneyimlerinin ve tarihe tanıklıklarının yok sayıldığını ve katledildiklerini söyledi. Fırat, “Sivas Katliamı ölümdü, acıydı, can yaktı, tasviri ise hafızamızdaki Dersim, Maraş, Çorum’du. Devlet bu katliamı da siyaset aracı yaptı, bu alışkanlıkla Alevilerin acısını gerici zihniyeti motive etmek için kullanmaya devam etti” dedi.

‘Devlet bu katliamda da sorumluydu, suçluydu’

Alevi toplumunun bilinçaltına katliamlarla korku salınmaya çalışıldığını söyleyen Fırat, devletin Madımak Katliamı’a göz yumduğunu, Alevileri görmezden geldiğini ve Alevileri suçlayarak ötekileştirdiğini belirtti. Fırat, “Devlet bu katliamda da sorumluydu, suçluydu.

Fırat, Sivas Katliamı’nın Alevilerin belleğinden silinmeye çalışıldığının altını çizerek, “Tıpkı; katliamların yaşandığı bölgelerin adını değiştirdiği gibi. Geçmişten günümüze Alevi belleğinin katliamlarla veya politik oyunlarla yok edildiğini, bu yok ediliş biçimlerinin birer münferit olay olarak gösterildiğini ve bu olaylara tanıklık eden diğer Alevilerin de ortak mücadelede buluşup, örgütlenmelerinin engellendiğini biliyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

‘Katliam failleri normal yaşamlarına devam etti’

“Alevi toplumuna sahip çıkacak, yaşadıkları sorunları ve haksızlıkları yurttaşlık temelinde ele alınması için mücadele edeceğiz” diye devam eden Fırat, Sivas Katliamı’ndan sonra yaşanan adaletsizliklerin katliamın acısını misliyle arttırdığını belirtti. Fırat, “Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı hiç bulunamadı. Daha sonra bu katillerin bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettikleri, hatta resmi olarak haklarında arama kararları olmasına rağmen evlendikleri, askere gittikleri, işe girip çalıştıkları, ehliyet aldıkları anlaşıldı” dedi.

‘Devlet arşivlerindeki belgeler araştırılmalı’

Madımak Katliamı’nın Çorum ve Mereş katliamlarının devamı olduğuna dikkat çeken Fırat şunları söyledi: “Madımak Oteli’nde bulunan canların yakılarak hunharca katledildiği Sivas Katliamı’nın arkasında gizli kalan gerçeklerin aydınlatılması, yargı kararlarına rağmen Sivas katillerini koruyup cezasız bırakan unsurların ortaya çıkarılması, katliamla ilgili devlet arşivlerinde yıllardır saklı kalan belgelerin araştırılıp kamuoyuyla paylaşılması, perde arkasındaki asıl sorumlularının açığa çıkarılması ve böylece katliamda yakınlarını yitirenlerin acılarının az da olsa dindirilmesi için Sivas Katliamı’nın araştırılması elzemdir.

‘Hepimiz birbirimizin Hızır’ı olmalıyız’

Yeşil Sol Parti olarak Madımak Katliamı ve benzeri katliamların bir daha yaşanmaması ve gerçek faillerin açığa çıkarılması için mücadelelerini sürdüreceklerini kaydederek, “Toplumsal hafızayı diri tutmaya devam edeceğiz. Hepimiz birbirimizin Hızır’ı olmalıyız. Kurtarıcıyı başka yerde ararsak; ötekileştirilip katliamlarla karşılaşırız. Yan yana gelip mücadele etmeliyiz.” dedi

Kaynak: MA

#Yeşil #Sol #Partili #vekiller #Sivas #Katliamı #ardındaki #gizli #gerçekler #aydınlatılmalı

EN SON EKLENENLER