Yeşil Sol Parti’nin ilk grup toplantısı: Erdoğancıklara geçit vermeyeceğiz

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, partisinin ilk grup toplantısında konuştu. Uçar, ‘sağa, ırkçılığa, nefrete karşı bir arada yaşamı savunan tek parti biziz. Başarmak zorundayız, mutlaka başaracağız” dedi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Meclis’te ilk grup toplantısını gerçekleştiriyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Uçar, konuşmasına Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Serçeler ve Sarı Hüseyin mezrasında arazi kavgasında ölenleri anarak başladı.

Eşbaşkanların tutuklanması

Geçtiğimiz hafta algı operasyonu oluşturularak Ağrı’nın Panos ilçesinde halkının iradesinin gasp edilerek, eşbaşkanların tutuklandığını söyleyen Uçar, “Tutuklamaya gerekçe olarak usulsüzlükleri gösterenler Sayıştay raporlarına baksın! Eğer gerçekten usulsüzlük arıyorsanız kendi belediyelerinize bakın. Bu yalan ve komplolara karnımız tok! 48 belediyemize atanan kayyımlar her gün bu halkın iradesini yok sayıyor,” dedi.

Tatvan kayyumuna tepki

Uçar, mafyatik işler dışında ek iş olarak belediyecilik yapan Tatvan Kaymakamlığı’nın boş durmadığını dile getirerek şunları söyledi:

“Dün ŞanoWan ekibinin Kürtçe oyunu hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklandı. Basına düşmanlar, gerçeklere düşmanlar, doğaya düşmanlar, kadına düşmanlar ama en çok da Kürt ve Kürtçeye düşmanlar. Tatvan’daki gelişmeler bize bunu gösteriyor. Şiddeti olağanlaştırmaysa çalışan bu iktidarın öncelikli hedeflerinden biri de LGBTİ+’lar. Varlıklarını aleni şekilde hedef yapan; hak ve özgürlüklerini tanımak yerine sürekli nefret söylemi ile suç işleyen bu zihniyeti reddediyoruz.”

Uçar konuşmasına şöyle devam etti;

“Hafta sonu İzmir’deydik. Canımız, yoldaşımız Deniz Poyraz’ı katledilişinin yıl dönümünde andık. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde katledilen Deniz Poyraz’ı burada bir kez daha minnetle anıyorum. Bu katliamın failleri aklanmaya çalışılıyor, katliamın arkasındaki esas güçlerin ve siyasi boyutunun gizlenmesi için her şey yapılıyor. Deniz’e sözümüzdür; buna izin vermeyeceğiz.

Seçim sonrası rartışmalar bitmedi büyüyor

Türkiye, seçim tarihi açısından 14 ve 28 Mayıs olmak üzere, iki kritik eşik yaşadı. Şüphesiz bu seçimlerin pek çok açıdan önemli sonuçları var. Seçim sonuçları göstermiştir ki ülkedeki kriz hali devam edecektir. Ortada çok yönlü bir siyaset krizi vardır. Bu ülkede yaşayan yurttaşların yarısı, adına cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen despot rejime asla onay vermemektedir. Dolayısıyla seçimler, tartışmaları bitirmemiş aksine büyütmüştür. Seçim sonuçlarına bakarak kimse hakikatlerden kaçamaz! Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı esas kriz büyüyor ve bu büyüme, karşı duran herkesi küçültüyor.

Asgari ücrete tepki

Seçimlerden bu yana gündemimiz döviz kurları ve adaletsizlikler! Yoksulluk can yakmaya ve can almaya devam ediyor. Bildiğiniz üzere bugün asgari ücretin net 11 bin 402 lira olacağı açıklandı. Hükümet yine asgari ücretle çalışan milyonlarca emekçiyi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etti. Sendikaların araştırmalarına göre ülkede yoksulluk sınırı yaklaşık 34 bin lira. Durum bu iken buyurun siz geçinin bu ücretle! Biz Yeşil Sol Parti olarak yoksulluk sınırının altında bir asgari ücret değil, her emekçiye insanca yaşayabileceği bir ücret diyoruz! Hiçbir reçete, 21 yıldır yaratılan devasa yıkımı çözemiyor.

Çözüm sorunları ideolojik temelde ele almak

Yeni bir süreçteyiz! Yeni bir zamandayız! İlk grup toplantımız olması hasebiyle de açık yüreklilikle tekrardan ifade etmek istiyorum. 2023 seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo bizler için ciddi bir eleştiri ve özeleştiri gerekçesidir. Yeni bir siyasal ve örgütsel dilin gerekliliğine inanıyoruz. Bu yolda eleştiri bizim en büyük gücümüzdür. Özeleştiri ise kurar ve bizi ileriye taşır. Bu inanç ve sorumluluğu yerine getirmek için merkezi düzeydeki tüm toplantılarımızı bitirdik. PM, MYK, bileşen ve ittifak toplantıları ve sonuç bildirgelerimizi kamuoyu ile paylaşarak, kararlı duruşumuzu deklare ettik. Şimdi gerçek fotoğrafı görmek için il ilçe ve halk toplantılarımız başlıyor. Fakat burada esas mesele; ortada duran faşizm gerçeğidir ve bununla hangi yeni yol yöntemle mücadele edileceğidir. Biz şuna inanıyoruz; Çözüm tüm bu süreçleri ideolojik temelde ele alma gerekliliğidir.

Asla size ekmek çıkmaz

Bütün bunları planlarken bu süreçlerin partimizi yıpratacağını düşünenler, sorunları kişilere indirerek partimizin içerisine oynayanlar, milliyetçi hamaset dile sarılanlar, siyasetimizi dar bir alana sıkıştırma gayretinde olanlar, farklı yapılar üzerinden gücümüzü kırmaya niyetlenenlere açıkça diyoruz ki: Asla size ekmek çıkmaz! Asla buna geçit vermeyeceğiz. Herkes duysun, herkes bilsin: Bizi reddettiğimiz yollara, reddettiğimiz siyasete, reddettiğimiz zihniyete, reddettiğimiz sözlere mahkûm edemezsiniz.

Yeni bir başlangıç yapacağız

Bu sürecin en önemli finali kongremiz olacak. Kongremiz bütün bu tartışma süreçlerinden damıttığımız fikirlerin hayat bulacağı ve partimizi baştan sona siyasal-örgütsel olarak yenileyeceğimiz, büyük bir umut ve kararlılık taşıyacak buna hiç şüpheniz olmasın. Kongremizde 3. Yol siyasetini adım adım, ilmek ilmek örerek yeni bir başlangıç yapacağız. Bu yeni başlangıç içinde toplumsal ittifaklarımızı büyütme, genişletme, hayatın içerisinde yeniden inşa etme hedefimiz daha da güçlenecek.

‘Sağa, nefrete ırkçılığa karşı duran parti biziz’

Çünkü faşizme karşı tek adres biziz. Çünkü sağa, ırkçılığa, nefrete karşı bir arada yaşamı savunan tek parti biziz. Tam da burada özel bir başlık açmak istiyorum.14-28 Mayıs seçimleri biz kadınlar açısından da önemli bir süreç olarak gerçekleşti. Her şeyden önce AKP-MHP iktidarına eklemlenen sağcı, milliyetçi ve kadın karşıtı/düşmanı partilerle oluşan cephe, bütün seçim süreci boyunca sadece Kürt ve kadın karşıtı bir politika izledi.

‘Yerellerde olacağız’

Yeşil Sol Parti olarak tamamıyla halkın içinde bölgelerde, yerellerde olacağız. Mevsimlik işçiler ile yollarda, kavurucu sıcakta tarlalarda, hakkını arayan herkesle sokakta olacağız. Siyasi iktidarın önümüze koyduğu ekonomik, sosyal, siyasal bütün krizlerden çıkmak için çok güçlü bir var bunun adı 3’ncü Yol ve paradigmamızdır. Bunu yasamsallaştırmak için önümüze engeller çıkacak ama biz siyasi ve tarihsel olarak baktığımızda 90’lardan beri önümüze engel konulmayan hiçbir seçim ve süreç yaşamadık ama buna rağmen niteliksel olarak bir ağırlık yaratarak bugünlere geldik. Erdoğancıklara geçit vermeyeceğiz. Bu hayatı özgür ve güzel kılacak güce sahibiz. Başarmak zorundayız, mutlaka başaracağız.”

HABER MERKEZİ

#Yeşil #Sol #Partinin #ilk #grup #toplantısı #Erdoğancıklara #geçit #vermeyeceğiz

EN SON EKLENENLER