AKP, ÇED raporu dinlemiyor

İzmir’de 2022 yılı içerisinde açılmak istenen maden ocağı projesi sayısı 24 oldu. İzmir’deki 24 projenin bir tanesine bile “ÇED gereklidir” kararı verilmedi. Ekolojisler ve siyasetçiler, ‘AKP iktidarı ve yandaşları; bilimden uzak, hukuk, yasa ve ÇED raporu dinlemiyor’ dedi

Türkiye’de maden ocağı projesinin talan etmediği yer neredeyse kalmadı. AKP iktidarı ve yandaşları yeşil gördüğü her yeri şirketlere peşkeş çekerek bütün doğayı talan etti. İzmir’de onlardan biri. İzmir‘in Tire ilçesinde Küçükkale ve Büyükkale Mahalleleri Kartal Dağı mevkiinde, yapılmak istenen mermer ocağı projesine karşı, mahalle halkından 98 köylü dava açmıştı. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’nde görülen davada, yerleşim yerinin çok yakınına yapılmak istenen mermer ocağı projesi iptal edildi. Tire mermer ocağından kurtulurken, Cherry Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Kiraz ilçesinde mermer ocağı kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Kurulması planlanan mermer ocağı ise Bahçearası Mahallesi’ne sadece 700 metre uzaklıkta bulunduğu kaydedildi. Kiraz’ın Bahçearası Mahallesi’nde 24.78 hektarlık arazinin 13.71 hektarında mermer ocağı işletmek isteyen firmanın başvurusu üzerine ÇED süreci başlatıldı.

Hiçbir proje iptal edilmedi

Ekoloji Birliği’nin haberine göre; Kiraz‘ın ÇED süreci devam ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılı içerisinde 24 maden projesinin ‘ÇED süreci’ni başlattı. 2022 yılı içerisinde; İzmir‘in Kiraz, Beydağ, Ödemiş, Bergama, Menderes, Bornova, Bergama, Dikili, Çeşme, Aliağa, Menemen, Kınık ilçelerinde kalkar ocağı kırma eleme tesisi, jeotermal kaynak arama sondajı, kalker ocağı, mobilya kırma ele tesisi gibi projeler yapılmak istendi. 2022 yılı boyunca tek tek bakanlığa sunulan ÇED dosyalarında, 24 projenin birine bile ‘ÇED gerekli’dir kararı verilmedi.

Vahşi madencilik

Ege Çevre Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Erhan İçöz, çed kararlarında ’25 hektar’ sınırını hatırlattı. İçöz, “ÇED yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre; 25 hektar ve daha az hektarlık bölgelerde yapılmak istenen projelere, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi kararlaştırıldı. Firmalar da, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alabilmek için projelerini 25 hektarlık parçalar haline getirerek, bakanlığa sunuyor. Bu kanuna tabi olmadan, maden ocakları parça parça işletiliyor. Bu konuda, il valiliklerinin de bu işleme ön ayak olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çok açık bir şekilde, ruhsat alanları adım adım işletilmeye hazır hale getiriliyor. Ne yazık ki Türkiye’de ve İzmir’de çok vahşice madencilik yapılıyor” şeklinde konuştu.

İçöz, ÇED kararlarında bir sınırlandırma olmaması gerektiğini ifade ederek, “Devletin daha hassas davranarak, 25 hektar sınırını kaldırması gerekiyor. 10 hektar bile olsa, projelerin ÇED sürecine dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

Çevre katliamı

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, “AKP iktidarı ve yandaşları; bilimden uzak, hukuk, yasa ve ÇED raporu dinlemiyor. Bu bir çevre katliamıdır. İzmir halkına ve İzmir’e ihanet etmektir. ÇED süreci başlatılan bu projelerin, tarım alanlarına ve yeraltı sularına zarar vereceği çok açıktır. Bir an önce bu projelerin durdurulmasını talep ediyoruz. Talan projelerinin durması için gereken bütün mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EKOLOJİ SERVİSİ

#AKP #ÇED #raporu #dinlemiyor

EN SON EKLENENLER