Artvin’de maden kuşatması genişliyor

25 maden ruhsatının satıldığı Artvin’de maden şirketleri doğal yaşamı alt üst etmek, suları ve doğayı zehirlemek için sıraya girmiş durumda. Doğa katliamında sıra Cerattepe’den sonra Ardanuç’ta

Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik’in Aşağı ve Yukarı Maden köyünde (Hod köyü) altın maddeni çalışmaları sürerken, Cerattepe’de Cengiz Holding yaşamı zehirlemeyi sürdürüyor. Diğer taraftan Artvin ve Ardanuç coğrafyasında Köseler, Gümüşhane, Okumuşlar ve Avcılar köyleri sınırlarını kapsayan 602.22 hektar alanda altın madeni girişimi hızlandı. Sahipleri sık sık değişen Pontid Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Salınbaş Altın Madeni Projesi için 13 Nisan’da ÇED kasamında halkı bilgilendirme toplantısına hazırlanırken, Artvin coğrafyasında 25 adet maden projesi bulunuyor.

ÇED toplantısı 13 Nisan’da

Geçtiğimiz günlerde Ardanuçlular Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Bursa’da düzenlenen panelde, Ardanuç ilçesinde yapılmak istenen Salınbaş Altın Madeni Projesi hakkında bilgi verildi. Gümüşhane köyünden çevre mühendisi Hakan Tekin ise, “Bölgede maden çalışmaları 2010 yılında yapılan yeni maden kanunu değişikliğiyle başladı. Gümüşhane köyünde 16 hektarlık maden alanı için 28 Mayıs 2012’de ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. 10 yıl süren projenin ömrü, 2022 yılında bitti. Sadece 2018-2022 yılları arasında 22 ton üretim yapıldı. Diğer projenin süresinin bitmesiyle Pontid Madencilik tarafından ‘Salınbaş Altın Madeni Projesi’ için ÇED başvuru dosyası hazırlandı. Şirket, ‘ÇED olumlu kararı’ almak için 24 Şubat’ta başvurusunu yaptı. 13 Nisan’da Ardanuç’un köylerinde halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak” diye belirtti.

844 futbol sahası kadar

Hakan Tekin, “ÇED sahası, 844 futbol sahasına denk gelen 602,22 hektarlık alanı kapsıyor. Maden sahası, Artvin ve Ardanuç sınırında bulunan Köseler, Gümüşhane, Okumuşlar ve Avcılar köyleri içerisinde yer alıyor. İlçeye yaklaşık 8 kilometre, il merkezine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Proje, Köseler köyünde bulunan Salınbaş tepesinden adını alıyor. Bölgede toplamda 4 bin hektarı kapsayan iki maden ruhsat alanı bulunuyor. Pontid Madencilik şirketinin hisseleri, 14 Ocak 2021 tarihinde Hayrettin Özaltın’ın sahibi olduğu Özaltın İnşaat ve Galata İnşaat’a devredildi. Hayrettin Özaltın’ın, Cengiz Holding YK Başkanı Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu biliniyor” dedi.

Ardanuç ve Artvin

Yaklaşık 22 yıl sürecek proje için bölgede 134 sondaj yapıldı. Bu kapsamda 134 sondaj deliği açıldı. Cevher kapasitesinin 14 milyon ton olduğu belirtilirken, bir tondan 2,17 gram altın, 11,29 gram gümüş elde edileceği ifade ediliyor. Maden çalışmasının ve siyanürle işleme ile zehirli atıkların toplanacağı atık havuzu ise Deriner Barajı’nı tehdit ederken, bölgenin tüm su varlığı zehirlenme tehlikesi altında. Avukat Halis Yıldırım, bölgedeki önceki davaları değerlendirerek, bu projeye birkaç ay içerisinde ‘ÇED olumlu’ kararının çıkacağını ifade etti. 13 Nisan’da yapılacak halkı bilgilendirme toplantısında şirketin değil, kendilerinin anlatacakları olduğunu söyledi. Yıldırım, “Biz bunun zararını iyi biliyoruz. Bu proje, Ardanuç’un, Artvin’in yok olmasıdır. O suların baraja inmemesi mümkün değil” dedi.

Sınırlar büyüyecek

14 Ocak 2021 yılında Pontid Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin hisseleri Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., Proccea inşaat Müh. Müt. Mim. Proje Dan. Tic. A.Ş. ve Galata Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından devralındı. Artvin Salınbaş-Ardala altın projesinde yer alan Ariana Resources (İngiltere, Londra borsasına kayıtlı şirket) şirketi paydaşı olduğu Salınbaş Projesi ile ilgili bazı sondaj sonuçlarını geçtiğimiz günlerde paylaştı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 2021-2022 yıllarında gerçekleştirilen 8.000 metrelik karotlu sondaj sonuçlarıyla birlikte, maden saha sınırlarını genişletmek için 22.000 metrelik yeni sondaj programının planlandığı belirtildi. EKOLOJİ SERVİSİ

Kimin eli kimin cebinde?

Europan Goldfields Limited, Ariana Resources ile birlikte Artvin Hot Maden sahasında Salınbaş, Ardala ve Derinköy’de sondajlar gerçeleştirildi. Ariana Resouces İngiliz şirketi ve merkezi Londra’da. Türkiye’deki yerel ayağı, Ankara merkezli Galata Madencilik San. ve Tic. Ltd. şirketi olduğu söyleniyor. Galata Madencilik firması ise Proccea İnşaat ile ortak olarak Zenit Madencilik A.Ş.’yi kurmuş. Zenit Madenciliğin kurucu ortağı olan Proccea İnşaat firmasının yan kuruluşu ise Proccea Contruction Co şirketi.

3 şirket ortak

Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz’le ortak olduğu iddia edilen Özaltın Holding, Ariana’nın yüzde 100 alt iştiraki olan ve Artvin ilinde Salınbaş ve Ardala altın-bakır projelerinin içerisinde bulunduğu Pontid Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 53’üne karşılık gelen hisse alımını gerçekleştirmişti. Ayrıca Proccea firması da Pontid firmasının yüzde 23,5 hissesini Ariana’dan satın aldı.

Aynı ortaklar her yerde

Kütahya Simav ve Balıkesir Sındırgı’da altın madeni işleten Zenit Madencilik A.Ş.’ye ortak olarak madenciliğe giriş yapan Özaltın Holding’in mevcut ortaklık içerisindeki hisse oranı aynen Sındırgı ve Simav’da olduğu gibi yüzde 53’tür. Diğer ortakların hisse oranı ise Proccea yüzde 23,5, Galata Madencilik (İngiltere borsasında işlem gören Ariana Resources PLC.’nin alt iştiraki) yüzde 23,5 şeklindedir.

HABER MERKEZİ 

#Artvinde #maden #kuşatması #genişliyor

EN SON EKLENENLER