Avrupa 2.3 derece ısındı

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği ( Kopernik İklim Değişikliği Hizmetleri’nin hazırladığı rapora göre Avrupa’da geçen yıl sanayi öncesi dönemlere kıyasla 2,3 santigrat derece daha yüksek sıcaklıklar kaydedildi

2022 yılının aşırı sıcaklar, kıtlıklar ve orman yangınlarıyla geçtiğinin belirtildiği raporda, deniz yüzeyi seviyelerinin de rekor yüksekliklere ulaştığı, buzullarda şimdiye dek görülmemiş oranda erimenin söz konusu olduğu ifade edildi. Raporda geçen yıl kaydedilen aşırı sıcakların bir kerelik bir durum olarak görülmemesi gerektiğinin de altı çizildi. Birleşmiş Milletler (BM) küresel ısınmanın sanayi öncesi dönemlere göre azami 1,5 santigrat derecenin aşılmaması gerektiği vurgularıyla, aksi takdirde bunun felakete yol açacağı uyarıları yapılmıştı.

Alpler’de buzullar eriyor

Dünya Meteoroloji Örgütü ve AB Kopernik İklim Değişikliği Hizmetleri’nin hazırladığı raporda, artan sıcaklıkların ekonomilere ve ekosistemlere büyük zarar verdiği de belirtildi. Alpler’de buzullarda bir yıl içinde çok yüksek erimenin görüldüğü belirtilirken, bunda kar yağışlarının çok azalmasının yanı sıra yaz aylarındaki sıcaklık ve Sahara rüzgârlarının da etkili olduğu ifade edildi. Dünya ortalamasının iki kat üzerinde bir hızla ısınan Avrupa Kıtası’nda geçen yaz 1980’lerden bu yana görülen en yüksek sıcaklık seviyeleri söz konusu olmuştu.

2022’de 1,5 derece aşıldı

Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya ve İngiltere’de 2022 kayıtların tutulmasından bu yana görülen en sıcak yıl olarak tarihe geçmişti. Fosil yakıt salımlarıyla küresel ısınmaya en az düzeyde neden olan dünyanın en yoksul ülkeleri buna karşın küresel ısınmanın en çok zarar verdiği ülkeler oldu. Avrupa’da İklim Durumu 2022 başlıklı rapora göre ise 1991’den 2021’e dek 30 yıl içinde kıta genelinde 1,5 santigrat derecelik bir artış kaydedildi. Aşırı sıcaklar nedeniyle 16 binden fazla kişi hayatını kaybederken, seller ve fırtınalar gibi iklim değişikliğinin yol açtığı felaketler yaşandı.

Kıtlık ve orman yangınları
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, aşırı sıcakların “yaygın ve sert kıtlık koşullarını zorlaştırdığını, tarihte kaydedilen en geniş yanmış alanla sonuçlanan orman yangınlarına yol açtığını ve binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu” belirtti. AB Kopernik İklim Değişikliği Hizmetleri Direktörü Carlo Buontempo ise geçen yıl yaşanan aşırı sıcakların bir istisna olarak görülmemesi gerektiğine işaret ederek, Avrupa’da aşırı sıcakların hem daha sık hem de daha yoğun görüleceğini savundu.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Avrupa #derece #ısındı

EN SON EKLENENLER