Bakan Eroğlu’dan inciler

Suyun ticari bir meta haline getirilme adımlarını her geçen gün büyüten AKP iktidarının su üzerinde oynadığı oyunlar bitmek tükenmek bilmiyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Su Konseyi Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “İnşallah önümüzdeki yıl Melen’in devreye girmesiyle bırakın 2018’i, 2071 yılına kadar İstanbul’un su problemini olmayacak şekilde çözdük” dedi. Veysel Eroğlu, “Elmalı Barajı’nın yakınında, Beykoz, Ümraniye, Üsküdar hudutları arasındaki, 7 kapılı, 7 bahçeli gerçekten muhteşem, Belgrad Ormanı gibi bir Kanunu Sultan Süleyman şehir ormanını hayata geçiriyoruz. Şimdi Allah izin verirse biz 3. köprü yolu üzerinde kesilen ağaçların en az 5 katı kadar fidan dikeceğiz, ağaçlandıracağız. Yani ağaçlandırma devam ediyor. Ayrıca biz İstanbullulara fidan dağıtıyoruz” sözleri ile Elmalı Barajı’nında, yakın gelecekte park ve benzeri girişimlerle seyirlik bir alana çevrileceği anlaşılıyor. AKP’nin yaptığı parkların da rantsal amaçla ele alındığını ve bu yollarla yüksek değerli imar alanları yarattıkları izleniyor.

İstanbul’un su havzaları yok edildi

Kanal İstanbul ile Küçükçekmece, Sazlıgöl ve Terkos (Durusu) gölleri ranta kurban edilip yok edilirken, Eroğlu’nun Alibeyköy Barajı’nın ‘kıymeti harbiyesi yoktur’ sözleri ile bu barajın da imar alanı haline getirilme adımlarının işaretlerini vermişti. Alibeyköy Barajı’nın kıyısına Ali Ağaoğlu tarafından villalar yapma girişimi, Gazi Mahallesi halkı tarafından geri püskürtülmüş ve Ağaoğlu taş yağmuruna tutulmuştu. Bu adım bölgenin neler beklediğinin önemli bir işaretidir. Yok edilen ve edilecek olan içme ve kullanma suyu barajlarına Elmalı barajınında eklendiğini, Eroğlu’nun açıklamalarından anlamak mümkün. Eroğlu, İstanbul’un su sorununun tek çözümünü Melen Çayı’ndan gelecek suya bağlandığını her konuşmasında dile getirmekte.

2040 mı 2071 mi?

Daha önce verdiği demeçlerde 2040 yılına kadar su sorununu çözdük açıklamaları, bir süredir 2071 yıllına uzatılmış durumda. Ancak bir barajın ömrü 25-30 yıl olduğunu düşündüğümüzde, Eroğlu’nun doğru söylemediği anlaşılırken, doğadan çalınıp bir araya getirilen suların bölgede iklim değişimlerine neden olduğu ise, bilinmektedir. Dünya üzerinde yaşanan iklim değişimi süreci ile birlikte değerlendirildiğinde, Melen Barajı’ndan gelecek suların 2040 yılında tükeneceğini ön görmek zor değil. Elbette bu sorun aynı zamanda Melen havzasının da sonunu getirecek bir sorun olarak ele alınması gerekmektedir. Suyun ticari bir meta haline getirilme adımlarını her geçen gün büyüten AKP iktidarının su üzerinde oynadığı oyunlar ise, bitmek tükenmek bilmiyor. ‘İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Su Konseyi’ toplantısının amacı özellikle kısa süre içinde ciddi su krizinin yaşanmaya başlayacağı Ortadoğu coğrafyasına Dicle ve Fırat sularının önüne kurulan barajlardan boru hatları döşenerek ticarileştirecekleri anlaşılmaktadır.

EN SON EKLENENLER