Cenazeler kokuyor yardımlar yetersiz

Depremin en çok etkilediği Dîlok’un Nurdağı ve Îslahiye ilçelerinde yıkılan binaların enkazı başında bekleyen aileler, arama kurtarma çalışmalarının yetersizliğinden dert yakınarak, ‘Cenazeler artık kokmaya başladı’ diyerek yardım çağrısında bulundu

Selman Çiçek – Dîlok

Mereş’in Bazarcıx (Pazarcık) ve Elbistan ilçeleri merkezli üst üste yaşanan 2 depremin en fazla etkilediği Dîlok’un Nurdağı ve Îslahiye ilçesi, yolları, köprüleri ve binaları ile büyük bir yıkıma uğradı. Büyük çoğunluğu yıkılan Nurdağı ilçesinin Aslanlı, Yeni ve Fatih mahallelerinde neredeyse hiç sağlam bina yok. Benzer bir durum ise Îslahiye ilçesi içinde geçerli. Binlerce kişinin halen enkaz yığınları arasında çıkarılmayı beklerken çıkarılan cenazeler ise kamyon dorseleri ile hastanelere götürülüyor. Her enkaz başında bekleyen onlarca kişi ise yakınlarından gelecek iyi haberi bekliyor.

Ses geliyordu kimse gelmedi

Yıkılan bir binanın enkazı başında ailesiyle birlikte duran Mehmet Soylu, amcası ve ailesinin enkaz altında olduğunu duyduktan sonra Denizli’den Nurdağı’na geldiğini ifade ediyor. Tüm çabalarına rağmen AFAD ekiplerinin iki gün sonra bölgeye geldiğini belirten Soylu, amca ve ailesini ulaşmak için kendi tırnakları ile betonu kazıyarak onlara ulaşmaya çalıştığını belirtiyor. Enkazın başında halen umutla beklediklerini ifade eden Soylu, “Denizli’den buraya 40 saatte geldik. Biz geldiğimizde sadece bir tane kepçe vardı. O da ‘açım, yorgunum, üşüdüm’ diye çalışmayı bırakıp gitti” dedi.

Kendi imkanlarıyla bir kepçe bulup getirdiklerini ifade eden Soylu, “Benim amcamın eşi 20 saate kadar enkaz altında canlı kaldı. Bağırdığında bize sesi geliyordu ama yapacak hiçbir şeyimiz yoktu. Kocaman tavan üzerine düşmüştü. Çıkarmadılar ve orada öldü. Cenazesi gece çıktı” dedi.

‘Cenazeler kokmaya başladı’

Enkaz altında artık cenazelerin kokmaya başladığını belirten Soylu, “Cenazelerin sayısını söyleyemeyeceğimiz kadar fazla. Cenazelerin çoğu daha enkaz altında. Burası 3 bin hane ama daha bir tane devlet yetkilisi buraya adım atmadı. Daha bir tane dozer, kepçe veya herhangi bir ekip buraya gelmedi. Halimizi, derdimizi soran yok. Gelen bir yardım yok. Sadece akşam halk arasında yardım geldi. Sabaha kadar burada ateş başında kaldık. Ne su, ne elektrik var. Bizler de kendi imkanımızla cenazelerimizi defin ettik. 11 tane cenaze defnettik” dedi.

‘İçilecek su dahi yok’

Yetkililerden halen kendilerine bir yardım gitmediğini belirten Keferdiz Mahallesi’nden Sedat Yıldız ise, “Batman’dan buraya geliyordum. Antep’e yakın bir tesiste durdum. Arama kurtarma ekipleri orada duruyordu. Ağrı’dan geliyorlardı ve Çorlu’ya gideceklerini söylediler. Şu anda devlet isteseydi o ekipleri buraya getirirdi ve bu kadar can kaybı olmazdı. Halk her şeyi kendi imkânlarıyla yapmaya çalışıyor. 3 gündür buradayım daha herhangi bir yardımın geldiğini görmedim. Sadece bir arkadaş bize ekmek getirdi. Burada içilecek su dahi yok” diye konuştu.

Kollarımda can verdiler

İslahiye’de akrabalarını kaybeden başka bir yurttaş da kendilerine hiçbir yardımın gitmediğine dikkati çekti. İnsanların hala enkaz altında olduğunu hatırlatan yurttaş, “Deprem esnasında çocuğumu, çoluğumu dışarı attım. Akrabalarıma ulaşmaya çalıştım. Ama onlara ulaşamadım. Eniştem ve kız kardeşimden haber alamayınca köye gittim. İkisinin de cenazelerini molozların altındaydı. Biri 7 yaşında diğeri 27 yaşındaydı. Onları kendi imkanlarımla oradan çıkardım. Kız kardeşimin kolu kırıktı. Yeğenim kollarımda can verdi. Eniştem kollarımda can verdi” dedi.

Köyler yerle bir oldu

Başında durduğu enkazı gösteren yurttaş, “Bir teyze hala bu molozların altında. Canlı olup olmadığından haberim yok. 17 veya 18 kişiyi evin altından çıkardık. Yetkililerden yardım bekliyoruz. İslahiye bitti. Tüm yetkililerden yardım bekliyoruz. Çevre köyler yerle bir oldu. Köylerdeki durumlar çok kötü. Köyler felaket. Köylere hiç yardım gitmiyor. Kimse onlara yardım etmiyor. Bir an önce cenazelerimizi almak istiyoruz. Doktorlardan yardım istiyoruz” şeklinde konuştu.

#Cenazeler #kokuyor #yardımlar #yetersiz

EN SON EKLENENLER