Depremzede çocuklar sanal medyada satılıyor mu?

Depremden sonra kaybolan çocuklarla ilgili açılan bir sanal medya hesabı çocukların ‘satılıyor’ olma endişesini arttırdı. Depremden sonra 15 yaşındaki kızını arayan Muhammed Nafiz Hamvi, kızının resmini paylaşan hesap tarafından engellendi

Resmi rakamlara göre 45 bin insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından onlarca ailesiz kalırken, birçoğunun da kimliği belirlenemedi. Depremin ilk günlerinde çocukların İHH ve tarikat yurtlarına verildiği ortaya çıkarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise bin 9000 çocuğun aileleriyle buluşturulduğunu sadece 83 çocuğun kimliğinin belirsiz olduğunu açıkladı.

Ailelere kendileri arıyor

Çocukların akıbeti konusunda endişeler ile birlikte tepkiler de sürerken, kaybolan çocukların birçoğunun Suriyeli olduğu belirtildi. Birçok aile kendi imkanlarıyla çocuğunu bulmaya çalışırken, çocukları kayıp olan depremzedeler sanal medya hesapları üzerinden bir grup kurdu. Çoğu çocuk 120’ye yakın kişinin akıbeti bu hesaplardan soruluyor.

Çoğu Suriyeli

Suriyeli aileler, valilikler ve bakanlık yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde bir sonuç alamazken, kimi aileler çocuklarının fotoğraf ve bilgilerinin yer aldığı broşürleri kentin farklı yerlerine asarak arıyor.

Sanal medyada ise, kimi hesaplarda kayıp çocuklarla ilgili fotoğraf ve bilgiler paylaşılarak, ailesini kaybeden çocukların başka ailelere sahiplendirildiği yönünde paylaşımlar yapılıyor.

Adana konumlu hesaptan çocuk paylaşımı

Mezopotamya Ajansı’ndan ( MA ) Ahmet Kanbal’ın haberine göre, bu hesaplardan dikkat çekici olanlardan biri ise Adana konumlu Arapça “Prenses Karvar Katrina” isimli hesap. Adana konumlu 61 bin takipçisi olan Arapça “Adana Suriye Sokağı” isimli grupla bağlantılı olduğu görülüyor. Söz konusu hesabın 12 Şubat 2023’te kurulduğu, ilk paylaşımını da 13 Şubat 2023’te yine bahsi geçen grup üzerinden yaptığı görülüyor.

Yapılan paylaşımların tamamının depremde kaybolan çocuklarla ilgili olması dikkat çeken hesapta, ilk olarak “Kızlarımızın aileleri depremde öldü. 2’sine sahip çıktık” yazıldığı görülüyor. Yapılan yorumlarda yine Arapça olarak kimileri çocukları sahiplenebileceklerini dile getirirken, kimileri de çocukların yetkililere teslim edilmesi çağrısında bulunarak, yapılanın suç olduğuna dikkat çekiyor.

Birçok çocuğun bilgisi var

Hesapta bir sonraki paylaşımda “Evladını kaybedenler bana ulaşsın” şeklinde bir mesaj yer alırken, hastanede çekilen fotoğrafı paylaşılan başka bir kız çocuğu için yine “O bizim bir kızımız tanıyan varsa bize ulaşsın lütfen” notu bırakıldığı görülüyor. Sonraki paylaşımlar da çocuklar ile ilgili olurken, 4 çocuğunu ailelerine teslim ettiği iddiası fotoğrafsız şekilde yer alıyor.

Bir başka paylaşımda “İstanbul’da Avrupa’da güzel insanlar, yetimhaneye götürülen çocuklara bakmak için benimle iletişim kuruyordu” ifadeleri dikkat çekiyor. Başka paylaşımda “Yara Noam ve Amal Bakur adında iki kızımız var” paylaşımı görülürken, diğer paylaşımda ise elinde kimi isimlere ait pasaportlar olduğuna yer veren hesapta, Suriyeli kadın ve erkeklerin çocukları sahiplenmek istediklerini belirtmesi üzerine, özelden yazmaları isteniyor.

15 yaşındaki kızını arıyor

Mereş’in merkez Dulkadiroğlu Mahallesi’nde yaşan ve evi yıkılan Suriyeli Muhammed Nafiz Hamvi de kızını arayanlardan. Şehir dışında olduğu için sağ kurtulan Hamvi’nin evde bulunan oğlu Abdulvahap ile babası Abdulvahap’ı yıkılan binanın enkazından hayatını kaybetti. Aynı gün evde bulunan 15 yaşındaki kızı Messe Hamvi’ye ise ulaşılamadı.

Baba bağlantıya geçti

Hamvi deprem günü evden çıktığını öğrendiği kızı için şehrin birçok yerine astığı Arapça ve Türkçe “Deprem günü evinden gittiğini gören iki kişi olduğu söyleniyor. Fakat bugüne kadar izine rastlanmadı. İnsanlık adına görenlerin bu telefon veya emniyet birimlerine bildirmeleri rica olunur” broşürleriyle bilgi almaya çalışıyor.

Önce cevap verdiler sonra engellediler

Baba Hamvi, sanal medyada da kızına ulaşabilmek için paylaşımlar yaparken, bir arkadaşının haber vermesi üzerine kızının fotoğrafı ile geçici kimlik belgesine ait fotoğrafların Arapça “Prenses Karvar Katrina” isimli sanal medya hesabında paylaşıldığını gördü.

Paylaşıma bırakılan notta Arapça, “Bu kız Maraş’tan geldi bize. Ailesini tanıyan varsa bizimle iletişime geçsin” şeklinde bir not bırakılırken, bunun üzerine aile söz konusu kişiyle iletişime geçti. Ancak iletişime geçtikleri kişi, başta cevap verdiği Hamvi’yi bir süre sonra engelleyerek, paylaşımı da sildi. Paylaşımın ekran görüntüsünü alan Hamvi, konuya dair suç duyurusu yapsa da henüz bir sonuç alamadı.

Yaşadıklarını anlatan Hamvi, “Enkaz kaldırırken, 6 gün boyunca binanın önünde duruyordum. Oğlum ve babam enkazdan cansız şekilde çıkarıldı. Kızım ise ortada yok. Binanın altındaki bakkal 7/24 saat açık, o görmüş. Bir de 8’inci katta bir komşumuz görmüş. Suriye’deki akrabam Facebook’ta kızımın fotoğrafını ve kimliğini paylaşan bir hesap olduğunu söyledi. Biz de iletişime geçmeye çalıştık. Bir türlü ulaşamadık. Dulkadiroğlu Karakolu’na gittik. Sanal medya paylaşımını yapan kadın hakkında şikayetçi olduk. Kayıp başvurusu yaptık. Şu ana kadar bir haber yok” diye konuştu.

Çocuklar satılıyor endişesi

Artık kızından haber almak istediğin kaydeden baba Hamvi, paylaşımı yapan kişinin tespit edilerek, soruşturulmasını ve kanuni gerekliliklerin yerine getirilmesini istediğini söyledi. Hesapta yapılan paylaşımlardan hesap sahibinin elinde çok sayıda çocuğun olduğunu izlenimine vardığını ifade eden Hamvi, sadece kendi çocuğu için değil, tüm çocuklar için kaygılandığını ve çocuk ticaretinden endişe ettiklerini söyledi.

MEREŞ

#Depremzede #çocuklar #sanal #medyada #satılıyor

EN SON EKLENENLER