Dilovası’nın ciğerleri kömür tozu doldu

Kömür depoları ile yaşam alanlarının iç içe olduğu Dilovası’nda pencereler yaz-kış açılmıyor. Hayati tehlike saçan kömür tozu, ciğerlere işleyen ve hastalık yapan bir toz ve bölgede her geçen gün solunum yolu hastalıklarına neden oluyor

Türkiye’nin büyük sanayi bölgelerinden olan Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde, çevre kirliliği, gün geçtikçe artıyor. Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı İsmail Sami, son dönemlerde ilçede artan kömür sanayisine dikkat çekerek, çevre kirliliğine en çok kömür tozunun neden olduğunu söyledi. Konuyu yetkililerle konuştuklarını aktaran Sami, “Dosyalar verildi, alındı. Ama hala o kömür tozu durmadı” dedi.

Kömür tozu ile ilgili TÜBİTAK’a gönderdikleri dosyadan insan sağlığı açısından olumsuz cevaplar aldıklarını ifade eden Sami, kömür depolama alanında çalışan işçilerin ise solunum yolu hastalıklarına yakalandığını aktardı. Dilovası’nda her geçen gün solunum yolu hastalıklarının arttığına işaret eden Sami, “Buranın bir sanayi bölgesi olmasının bize getirisi hastalık, toz ve kanser” diyerek tepki gösterdi. Sami, “2006 yılında Meclis Araştırma Komisyonu’nun yazdığı rapora göre, Dilovası’nda bir çivi bile çakılamaz. 2006’dan sonra Dilovası’na dört tane Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Buradan geçen İstanbullular pencerelerini kapatarak yoldan geçiyorlar. Dilovası kaderine terkedilmiş bir yer. Ortada ciddi bir rant olduğu da şüphesiz” dedi.

Pencerelerimizi açamıyoruz

Turgut Özal Mahallesi Muhtarı Mehmet Şirin Barış ise mahallede bulunan kömür depolama alanının kaldırılması için gerekli mercilerle görüştüklerini fakat sonuç alamadıklarını aktardı. Yaz-kış boyunca evlerinin pencerelerini açamadıklarını dile getiren mahalle sakinlerinden Leyla Barış da, kronik ve astım hastası olan hastaların zor durumda olduğunu kaydetti. Barış, kömür deposunun yakınlarında hastane ve okulların bulunduğuna dikkat çekerek, “Yetkililer burayı neden görmüyor?” diye sordu.

Kömür deposunun yerleşim alanlarının içinde yapılmasını “yaşam hakkı gaspı” olarak nitelendiren mahalle sakinlerinden Emrah Karakaş ise “Bu bize vurulmuş bir darbedir diye düşünüyorum. Eğer burada zengin bir halk yaşamış olsaydı durum daha farklı olacaktı. Eğer hakkını arayan bir halk olsaydı durum yine farklı olacaktı” dedi.

KOCAELİ

EN SON EKLENENLER