Dünya Mülteciler Günü: Toplum sorumluluk almalı

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla birçok kentte açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalarda mültecilere yönelik artan hak ihlallerine dikkat çekilerek, ırkçı saldırılara karşı tüm topluma sorumluluk çağrısı yapıldı

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. Amed, Wan, Hatay ve İzmir’de sokağa için insan hakları savunucuları artan hak ihlallerine dikkat çekti.

Amed Barosu’nun baro binasında yaptığı açıklamasında konuşan Baronun Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Ahmet Mullamuhammed, mültecilerin barınma, eğitim, sağlık, serbest dolaşım ve çalışma hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerden faydalanamadıklarını vurguladı.

Toplumun tüm kesimleri sorumluluk almalı

Mullamuhammed, “Son yıllarda ülkeye ve siyasi hayata hâkim olan kutuplaştırıcı dilin bu yönlü nefret söylemli ve ırkçı saldırıların oluşumuna etki ettiği, kullanılan bu ayrımcı dilin, toplumda telafisi olmayan olaylara zemin sunduğu açıktır. Her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan toplumsal barışı ve bir arada yaşama kültürünü zedeleyen politikalardan ve söylemlerden vazgeçilmesini, ırkçı saldırıların önüne geçmek için toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğunun bulunduğunu hatırlatmak isteriz” dedi.

Nefret suçlarına zemin hazırlandı

İzmir Barosu’nun yaptığı açıklamada konuşan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Gizem Öykü Başkaya, son süreçte yaşanan ölümlere dikkat çekti. Güncel siyasette, popülist bir yaklaşımla mültecilerin geri gönderilmesinin yurttaşlara vaat olarak sunulduğunu söyleyen Başkaya, bu durumun toplumdaki nefret söylemini beslediğini ve nefret suçlarının işlenmesine zemin hazırladığına dikkati çekti.

Gönderme merkezleri kapatılsın

İHD Hatay Şubesi Göç ve Mülteci Hakları Komisyonu ise, faaliyet yürüttükleri dernek konteynere önünde açıklama yaptı. Komisyon Eşbaşkan Ergül Sayın, “Gönderme merkezleri kapatılsın, idari gözetim uygulamasına son verilsin. Mültecilik, ancak mülteciliği yaratan nedenlerin önlenmesi ile önlenebilir. Savaşları, çatışmaları, ekonomik ve ekolojik krizleri önleyin” çağrısı yaptı.

Göçertme politikası 90’lar gibi

Serhat Göç Araştırma Derneği de, dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Derneğin Eşbaşkanı Azad Kalkan, “Suriye, Afganistan, Irak ve İran’da gelişen son 10 yıllık sömürge pratiği, milyonlarca insanın yerini yurdunu terk etmesine sebep olmuştur. Yakın tarihte 2015-2016 yılları arasında Sûr, Cizîr ve Nisêbin’de uygulanan sokağa çıkma yasakları yeni bir zorunlu göçün yaşanmasına neden olmuştur. Bu göçertme politikası tıpkı 80’ler-90’lar da olduğu gibi yeni bir sistematik politika halini almıştır” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

#Dünya #Mülteciler #Günü #Toplum #sorumluluk #almalı

EN SON EKLENENLER