Gelevera Deresi üzerine 1 HES daha

Giresun’da Gelevera Deresi üzerinde 5 MW’lık HES kurulacağı duyuruldu. Aynı dere üzerinde 4. HES girişimi başlatılırken, 1 HES daha sırasını bekliyor. Bu durum bölgede yaşanan ve yaşanacak olan yıkımların nedeni

HES furyasının başladığı 2012 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Artvin, Bayburt, Giresun, Trabzon, Ordu, Gümüşhane ve Rize’yi kapsayan Doğu Karadeniz bölgesindeki HES sayısının 375’e çıkacağını duyurmuştu. Şu an 300’e yakın HES ve baraj bölgeyi adeta istila ederken, he geçen gün bu sayıda artış yaşanıyor. Bu HES’ler doğanın dengesini bozdu. Dereleri kuruttu, yağmur dengesini bozdu, doğal çeşitliliği tahrip etti, insanların geçim kaynakları yerle bir edildi.

Halk canından bezdi

Giresun’da 56 HES inşa edilmiş durumda. Gelevera Deresi üzerinde ise 3 adet HES faaliyette ve 1 HES ise sırasını beklerken, bunların dışında 1 HES kurulumu için daha adım atıldı. 2020 yılında büyük bir yıkım yaratan ve 7 yurttaşın öldüğü, 10 yurttaşın ise sele kapılıp kaybolduğu Gelevera Deresi üzerinde kurulu bulunan Martı HES yıkılmıştı. Büyük bir ekolojik yıkımı da beraberinde ortaya çıkaran bu durum bölge halkını canından bezdirmiş durumda.

5 MW enerji için

Geçtiğimiz gün yapılan duyuruda Giresun’un Güce ilçesi, Tekkeköy ile Yukarıboynuyoğun köysınırları içerisinde, Gelevera Deresi üzerinde (Özlüce Nehri) Güce Tekkeköy Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından 4,93 MW kurulu gücünde Yiğit Regülatörü ve HES kurulup işletileceği bildirildi. Proje kapsamında kurulacak santralde Gelevara Deresi’nden ve Gökçebel Barajı’ndan derivasyonla alınan sulardan yararlanılarak enerji üretilecek. Bu 5 MW enerji üretimi Türkiye’nin enerji üretim kapasitesinin 100.000/1 seviyesinde. Enerji üretim kapasitesinin ¼’inin kullanılabildiği Türkiye’de bu HES’ten alım garantisi verilirse kazanacak kişi şirketin patronu olurken, doğal yaşam ve halk kaybeden olacak.

Sular tünele hapsolacak

Özlüce Deresi üzerinde 505,00 m talveg kotunda yapılacak regülatör ile, sular Maksimum Su Seviyesi 515,00 m kotuna kadar kabartılacaktır. Daha sonra, çökeltim havuzunda 0,30 mm’den büyük malzemelerden arındırılan su önce 155,00 m’lik iletim kanalından, sonra 1254 m uzunluğundaki serbest akışlı iletim tünelinden geçecek ve Taşlık dere sularını da aldıktan sonra 37,00 m uzunluğundaki iletim kanalı ile yükleme havuzuna ulaşacak. Yükleme havuzundan sonra 190 m uzunluğundaki cebri boru ile KSS 398,00 m olan santral binasında türbinlenerek elektrik enerjisi üretilecek.

Kazım Koyuncu’nun sesi

Gelivera Deresi billur suyuyla, nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalığıyla, şelaleleriyle ve göllerinde yüzülen hem ekolojik hem de kültürel değerdir. Yolların olmadığı zamanlarda Karadoğa Ormanları’nın ip dolanmaz tomruklarının bu derenin suyuna verilerek, Espiye’ye akıtıldığı bilinmektedir. Bugün ise bırakın tomruğun akıtılmasını, balıklar için bile yaşam alanı kalmamış. Sevgili Kazım Koyuncu’nun yüreğimize işleyen “Gelivera Deresi iki dağın arası, yüreğunden silinmesun oy, sevdamizun yarasi” türküsü yaşanan yıkımla birlikte artık acı vermeye başladı.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Gelevera #Deresi #üzerine #HES #daha

EN SON EKLENENLER