Hani siz duvarları yıkmıştınız?

Almanya’da Berlin Duvarı, 1989 yılında yıkıldığı zaman ‘dünyadaki bütün sınırların yok olacağı’ söyleniyordu. Kanada Quebec Üniversitesi’nden Elisabeth Vallet’nin araştırmasına göre ise, bugün ülkeleri ayıran sınırlarda yapımı tamamlanmış veya inşası devam eden 65 tane duvar bulunuyor! Bu sayı Berlin Duvarı yıkılmadan önce sadece 16’ydı!

Avrupa’nın bugün en büyük kaygılarından biri, göç dalgasını durdurmak. Macaristan’ın bu amaçla Sırbistan sınırına ördüğü duvar, en bilinen örnekler arasında yer alıyor. Fransa da Ortadoğu ve Afrika’dan göç dalgasını engellemek için duvar inşa etti. İspanya da göç dalgasının yanında, kaçakçılığı engellemek için Fas’la olan sınırına duvar ören ülkeler arasında yer alıyor. İspanya’nın komşusu Fas ise, ayrılıkçı Polisario grubuna karşı tedbir almak için bir duvar ördü.

Duvarlar hiç bitmiyor

ABD ise, yasadışı göçü engellemek için Meksika sınırına duvar örüyor. Ayrıca, Hindistan da Bangladeş’ten gelen göçmenlere karşı 3 bin 400 metreyi aşan dikenli telli duvar inşa etti. Suudi Arabistan 2014’te yaklaşık 965 km’lik bir duvar inşa ederken, İsrail’le Filistin arasındaki duvar ise, artık ‘apartheid (ayrımcılık) duvarı’ olarak anılıyor. Aynı şekilde, Ukrayna, Kenya, Yunanistan… Herkes duvar peşinde ve gerekçe hep aynı: Göçmenler…
Türkiye’nin gerekçesi ise, göçmenlerden çok bölgedeki Kürt varlığı. 511 km’lik duvarın inşasına TOKİ tarafından 2014’te başlandı. Ayrıca, duvar inşa etmiş olan veya duvar yapım süreci devam eden diğer ülkeler arasında şunlar yer alıyor: Çin, İran, Özbekistan, Türkmenistan, Brezilya, Cezayir, Tunus, Mısır, Botswana, Burma, Tayland, Malezya. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER