JES’ten sonra Feldspat’a da izin: Ormanlık alan dinamitlenecek

Aydın Valiliği, Nazilli’de yapılması planlanan Feldspat Ocağı için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Projenin hayata geçmesi durumunda şirket, yerleşim yerlerine yakın bölgelerde ve ormanlık alanlarda dinamitle arama yapmayı planlıyor.

Jeotermal Enerji Santralleri’ne (JES) adeta koşulsuz izin veren Aydın Valiliği, bu kez yeni bir doğa katliamına sebep olacak bir projeye daha imza attı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Dualar Mahallesi mevkiinde Güney Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Feldspat Ocağı Arama ve İşletme Projesi” ile ilgili olarak “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Söz konusu projenin tanıtım dosyasında, yerleşim birimlerine yakın olan bölgede dinamitle maden arama faaliyeti yapılacağı ve doğada kimyasal madde kullanılacağı belirtiliyor.

ÖNCE BİTKİSEL TOPRAK SIYRILACAK

Planlanan 329,87 hektarlık maden sahasının 23,98 hektarlık kısmında yılda 100 bin ton feldspat çıkarılacak. Sahada işletmeye geçilmeden önce 6 adet toplam 300 metre karotlu sondaj ve 3 adet yarma çalışması yapılacağı belirtilirken, Sondaj çalışmaları bitkisel toprağın sıyrılması, sondaj makinesinin yerleştirilmesi, sondaj işleminin gerçekleştirilmesi, karot numunelerin alınması ve kuyunun kapatılması ile alanın rehabilitasyonu sıralaması ile yapılacak.

ORMANLIK ALANDA DİNAMİT KULLANILACAK

Bölgede yapılan arazi etüdü sonucunda proje alanına en yakın yerleşim biriminin kuş uçuşu yaklaşık 1800 metre mesafede bulunan Dualar Mahallesi. Yerleşim yerine bu kadar yakın olan bu bölgede yemleyici dinamitler kullanılarak yarıklar açılacak. Bölgenin orman nitelikli de olduğu projede belirtilirken, projede, “Ocak toplamda 23,98 ha bir alanı kapsamakta olup; proje alanının tamamı orman sayılan araziden oluşmaktadır. Orman arazisi için gerekli izinler alındıktan sonra üretime başlanılacaktır. 09.03.2011 tarihinde onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanının arazi kullanımı ‘Orman Alanı’ olarak görünmektedir” denildi.

KANSEROJEN BENTONİT KULLANIMI

Söz konusu projede yapılacak olan elmaslı sondaj esnasında sondaj sıvısı olarak bentonit ve su kullanılacak. 50 metrelik her bir sondaj kuyusunda yaklaşık olarak; 1 ton bentonit, 25 kg su kullanılacağı belirtilirken, sondaj çalışmaları sırasında kullanılacak olan bentonitin ekolojik yaşamın yanı sıra insan sağlığı açısından da ciddi zararlar kamuoyu tarafından biliniyor. Bentonitin özellikle kanserojen etkisi daha önce de ciddi tartışmalara sebep olmuştu.

BİTKİLER KÖTÜ YÖNDE ETKİLENECEK

Çalışma alanı yakın çevresinde bulunan alanlar orman alanı olması nedeniyle söz konusu taş ocaklarından kaynaklı toz emisyonunun bitkiler üzerinde yaptığı olumsuz etkiler; bitkiler üzerine gelen tozun beyaz ve kalın bir tabaka yaparak, bitkilerin fotosentez ile solunum için gaz alışverişini sağladığı yaprak yüzeyinde bulunan stomaların üzerini kaplaması ve bunun sonucunda fotosentez hızını azaltması ve tamamıyla durdurması ve solunumu engellemesi şeklinde gerçekleşecek. Bunun sonucunda ise bitkinin hayati faaliyetlerinde bir azalma meydana geleceği projede belirtilirken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınarak ağaç kesimleri gerçekleşecek.

TARIM BÖLGELERİNİ YOK ETME SEFERBERLİĞİ

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, ağaçlar kesilerek bir rant projesi için daha çok bölgenin talan edileceğini söyledi. Önemli tarım ve doğa merkezi Aydın’ın şirketlerin hedefinde olduğunu söyleyen Vergili, “Birinci sınıf bir cenneti yok etmek için adeta seferberlik ilan etmişler gibi. Bir taraftan bu madenler diğer yandan taş ocakları JES’ler. Adamlar zeytin ormanlarına taş ocağı açmaya çalışıyor. Kendiliğinden zeytin ormanı haline gelmiş bölgeler var. Sürekli bir projeye konu oluyor. Burası birinci sınıf tarım bölgesi. Bunun haricinde bu tarz projelerin yapılmasını istemiyoruz. Buna da karşı çıkacağız” dedi.

Cihan Başakçıoğlu / Ruken Demir – dihaber

EN SON EKLENENLER