Kahta Çayı’na HES için aldıkları izinlerin tümü kanuna aykırı!

Kahta Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Yücel, ‘Kâhta Çayı üzerine kurulmak istenen HES için alınan izinlerin tümünün kanuna aykırı olduğunu belirken, köylüler de ‘Su hayattır HES ile hayatımızı kurutmak istiyorlar’ diye tepki gösterdi

Nemrut Dağı’nı da içine alan Milli Park Havzası’ndaki Kâhta Çayı üzerine halka rağmen yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES), Koçtepe, Erikdere, Gölgeli, Bağözü, Yolaltı, Teymenli ,Esendere, Askeren gibi çevre köyleri başta olmak üzere Adıyaman ve Kâhta ilesinde yaşayan yüz binlerce insanı olumsuz etkileyecek. Murat Enerji Elektrik Üretim Ticaret A.Ş.’ye ihale edilen ve Karakuş ismi verilen HES Projesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar İl ve Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü gibi kurumlardan alınan izinlerin tamamının kanuna aykırı olduğu ortaya çıktı. Kahta Dernekler Federasyonu Başkanı Avukat Ali Yücel, verdikleri hukuki mücadelede mahkemenin bu projeyi iptal edeceğinden yüzde 100 emin olduklarını söyledi.

3 ayrı dava sürüyor…

Mezopotamya Ajansı’ndan Hacı Yusuf Topaloğlu’nun haberine göre, HES projesinin durdurulması için 3 dava açtıklarını belirten Kâhta Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Yücel, birinci davanın konusunun ”neden ÇED gerekli değildir” kararı üzerine Adıyaman İdare Mahkemesi’nde, 2’nci davanın alanın milli park alanında kaldığına dair kanuna aykırı verilen iznin iptali istemiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı aleyhine Ankara 15’inci İdare Mahkemesi’nde, 3’üncü davanın da, 1989, 2002, 2008, 2014 GAP eylem planları çerçevesinde planlanan Kâhta Çayı baraj, HES, artı sulama projesi kapsamında Kalkınma Bakanlığı aleyhine Ankara 17’nci İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını ifade etti.

Dedemizden kalma su müthaite peşkeş çekiliyor

HES’e çevre köy muhtarları ve bölge insanları olarak karşı çıktıklarını belirten Esendere (Kilisk) köyü muhtarı Ramazan Erşahin ise “alanın insanların yanı sıra milli park alanındaki dağkeçisi, sırtlan gibi birçok yaban hayvanı türünün yaşam alanı olduğunu” söylerek, eskiden su çoktu, ancak yaşanan kuraklıktan kaynaklı suyu azalan çayın bir müteahhide satılması ve bir müteahhidin rantı için bu kadar insanın feda edilmesini istemiyoruz. Dedelerimizden kalmış suyumuzun birilerine peşkeş çekilmesini istemiyoruz” dedi.

Tek su kaynağı burası…

Kâhta Çayı’nın gerek yaşam alanı olarak, gerek tarım alanları için, gerekse de hayvancılık için bölge insanının vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Ekrem Yücel de, “Hayvanların getirilip sulandığı tek su kaynağının Kahta Çayı olduğunu” söyledi.

Su hayattır HES ölüm…

HES’in bölge insanına zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını söyleyen Esendere köyü sakinlerinden Filiz Yücel ise, “Su hayattır, HES ile hayatı kurutmak istiyorlar” diyen Yücel, “Buradan göç edip büyük şehirlere mi gidelim?” diye tepki gösterdi.

EN SON EKLENENLER