Kayyum emlakçılığa soyundu: Cami satıyor

Yenişehir Belediyesi kayyumu, belediye taşınmazlarını satmaya devam ediyor. Satılığa çıkarılanlar arasında bir cami de var

Selman Çiçek

Halkın oyları ile seçilen belediye eşbaşkanlarının yerine atanan kayyumlar gün geçmeden yeni bir usulsüzlüğe imza atıyor. Bunlardan biri ise kayyum atanan Amed Yenişehir Belediyesi. Kayyum, belediye taşınmazlarını ya satıyor ya devrediyor. Son olarak kayyum, Yenişehir ilçesindeki Seyrantepe’de bulunan Z Restaurant, Makina İkmale bağlı Öğretmen Evi’nin yanındaki Temizlik Şantiyesi ve Mardin yolundaki Piknik Alanı’nı, kayyum atanan Amed Büyükşehir Belediyesi’ne devretti.

Parsel parsel sattı

Taşınmazları devreden kayyum bu sefer, belediyeye ait arsaları parsel parsel sattı. Üçkuyular Mahallesi’ndeki 1822 ada 3 Nolu parselde yer alan 15 bin dönüm araziyi 41 milyon 500 bin TL’ye, aynı mahalledeki 1300 ada 3 Nolu parseli 26 milyon 745 bin TL ve Şilbe Mahallesi’ndeki 667 Nolu parseldeki 8 bin 600 metrekarelik araziyi 36 milyon TL’ye satan kayyum, “kapalı teklif” usulüyle satılan arazilerin ödenme şeklini ise takside bağlaması dikkat çekti.

Meclis kararı yok

Dökmetaş Mahallesi’nde ise arsa satışı yapan kayyum, burada bulunan üç parsellik 75 bin 125 metrekarelik alanı 232 milyon 894 bin TL’ye sattı. Yapılan bu satışlar belediyenin internet sitesinde meclis kararları arasında yer almadı. Kararın kim tarafından hangi yasal düzenlemeye dair alındığı ise bilinmiyor.

Camiyi de sattı

Arsaları parsel parsel satmakla yetinmeyen kayyum, emlakçılığı da üst seviyeye çıkararak içerisinde yaşayan hane ve iş yerlerinin de olduğu mahalleleri de satışa çıkardı. Yenişehir Fabrika Mahallesi’nde üzerinde 380 hane ve bir caminin de bulunduğu arazi satışa çıkarıldı. Arazinin ihalesi 20 Eylül’de yapılırken belediye, araziyi “işgal eden” yapıların alıcı tarafından 2 yıl içinde kaldırılması ve inşaata başlamasını istedi.

Dokuzçeltik’e göz dikti

Kayyum son olarak Dokuzçeltik Mahallesi’nin 49 bin 879 metrekarelik kısmını satışa çıkardı. Belediye Başkanlığı binasının önünde bulunan ve imarsız yapılaşmaya sahip mahallede yüzlerce ev, iş yeri ve bir cami bulunuyor. Belediye, araziyi işgal eden yapıların alıcı tarafından iki yıl içinde kaldırılmasını ve inşaata başlanmasını istiyor. Belediye önündeki yaklaşık 50 bin metrekarelik kısmı satışa çıkarılan alanın toplam büyüklüğü ise yaklaşık 80 bin metrekare. Satışa konu edilmeyen kısım ise sağlık tesis alanı, anaokulu ve park olarak ayrılmış durumda. Belediye, satış işlemini Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Kasım 2021 tarihinde almış olduğu “Dokuzçeltik Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” kararına dayandırdı. Satış, 30004 ada 3 parsel, 30004 ada 2 parsel, 30006 ada 2 parsel ve 30007 ada 1 parseli kapsıyor. Bunun ihalesi ise bugün (24 Ocak) yapılacak.

Halkı cezalandırıyorlar

Yaklaşık 6 yıldır arsaların satışının vakıflara, farklı cemaat ya da kurumlara yapıldığını belirten yerine kayyum atanan Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Belgin Diken, kamuya ait bu varlıkların bu şekilde elden hukuksuz bir şekilde çıkarılmasındaki amacın, belediyeyi bir sonraki dönem işlevsiz hale getirmek olduğunu söyledi. Öte yandan ciddi anlamda rantın da olduğunu ifade eden Diken, “Aslında iktidar kazanamadığı belediyelerde halkı bu vesile ile cezalandırıyor. Şu an sadece burada yaşayan halkın 6 yılını çalmadılar. Bunlar bir sonraki dönemde de kazanamayacaklarını bildikleri için belediyenin tüm varlıklarını elden çıkarma ve hatta astronomik miktarda borçlandırma ile belediyeleri ve halkı cezalandırmak istemektedirler” dedi.

Değerlere saldırı

Yaklaşımları tarzları halka ait oluşturulan ne kadar değerler varsa hepsini dağıtmak ve yok etme üzerinde şekillenen bir tutumları söz konusu olduğuna dikkati çeken Diken, demokratik ekolojik kadın özgürlükçü yerel yönetim anlayışına karşı geliştirilen sistematik bir durum ve tutumun söz konusu olduğunu söyledi. Satışların yapılabilmesi için belirli prosedürün uygulanması gerektiğinin altını çizen Diken, “Bunu o bölgede yaşayan halk ile değerlendirmesi gerekir ya da belediye meclisi ve encümen kararları ile bir sonuca varabilir. Fakat bu kadar geniş çaplı yapılması ve bazı hukuksuzlukları belediye üzerinden gerçekleştirmek istemeleri sadece belediyeyi değil, tüm beldeyi hedefledikleri görülmektedir” diye belirtti.

Kararlar hukuki değil

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73. maddesine atıfta bulunan Diken, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen yerlerde belediyelere ait gayrimenkuller ile belediyelerin üzerindeki inşaatların tamamı belediyeler tarafından yapıldığını belirtti. Diken, yine yenileme alanları ile ilgili 5366 sayılı Kanun’un 2. maddesinde bu tür kararların il özel idarelerinde il genel meclisinin ve belediyelerde belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile belirlendiğini söyledi. Halkın seçtiği belediye meclis üyesinin ya da encümenin mevcut kayyumlu belediyelerde belediyelere alınmadığını hatırlatan Diken, “Meclis üyeleri olmadan alınan kararlar hukuki değildir. Aynı zamanda halkın rızasını almış yönetimi tanımayan ve baypas eden kayyum anlayışının uygulamalarının örfi hukukumuzda da yeri yoktur. Meşru olmayan yöntemler ile bu satışlar gerçekleştirilmektedir. Sadece yasal kılıf uydurulmak istenmektedir” diye aktardı.

Raporlar kanıtlıyor

Arsa mahalle gibi satışların bir parçasının da rant olduğuna dikkati çeken Diken, “Sayıştay raporlarında her şey apaçık ortada. Bu raporlarda kayyumların kamuya ait taşınmazları nasıl etrafa savurdukları görülmektedir. Yandaşlarına bedelsiz, cüzi bedeller veya belirli bir tutar karşılığında verilen taşınmazlar söz konusudur. Tabii bu sadece belediyenin kaynakları değildir. Aslında belediyenin, kamu ve halk adına dişini tırnağına takarak topladığı birikimlerdir. Bu birikimleri etrafa savururcasına dağıtmaları halkı cezalandırma olarak görmekteyiz” diye ifade etti.

Mücadele sürecek

Kayyumun her hukuksuz girişimine karşı yasal süreci işlettiklerini vurgulayan Diken, ihaleyi durdurma ile ilgili başvurular yapıldığını ve kimi satışların durdurulduğunu, oluşturulan bu kamu zararının mutlaka demokratik ve yasal yollar ile hesabının sorulacağını söyledi. Kayyumun, Amed halkına kendisini toparlayamayacak bir belediye bırakmayı hedeflediğine işaret eden Diken, “Unuttukları bir şey var: Halkın gücünü hafife alıyorlar. Bizim siyasetimizin gücünü hafife alıyorlar. Bizler her koşulda halkla yeniden kentimizi, çevremizi, yaşam alanlarımızı eskisinden daha konforlu hale getireceğiz” şeklinde konuştu.

#Kayyum #emlakçılığa #soyundu #Cami #satıyor

EN SON EKLENENLER