Kullanılmayan araziler ve biyoçeşitlilik

Dünya üzerinde tarım arazi kayıpları ekonomik ve ekolojik nedenlerle hızla daralırken, terk edilen tarım arazileri biyoçeşitlilik için hem bir avantaj hem de tehdit oluşturuyor

Tarımsal üretimlerin sermaye eline teslim edilmesi ve küçük çiftçiliğin uygulanan politikalarla bitirilmeye çalışıldığı bu dönemde tarımın küçük çiftçi için kârlı olmaktan çıkması üzerine arazi terkleri giderek büyüyor. Science dergisinde yer alan bir araştırma terk edilmiş toprakların biyolojik çeşitlilik için hem bir fırsat hem de tehdit olabileceğini gösteriyor. Son 50 yıl içinde kırsal alanlarla yaşayanların geçim sorunu nedeniyle kentlere göçü hızlandı. Bugün dünya nüfusunun yüzde 55’i şehirlerde veya çevresinde yaşıyor ve bu oranın 2050’de yüzde 68’e çıkması bekleniyor. Kırsal nüfustaki bu sürekli azalmanın yaşanması sonucunda terk edilmiş tarla ve meraların, ormanlık alanların, maden ocaklarının, fabrikaların ve hatta tüm insan yerleşimlerinin sayısında artış yaşanmaktadır.

Arazi terki faktörleri artıyor

IIASA araştırmacısı Gergana Daskalova ve Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nde araştırmacı olan Johannes Kamp, biyoçeşitliliğin nasıl etkilendiğini ve bunun ne anlama geldiğini keşfetmek için terk edilmiş arazileri yakından inceledi. Daskalova, “İklim değişikliği ve hızla değişen jeopolitik manzara gibi sorunlar nedeniyle nüfusun azalmasına ve dolayısıyla arazi terkine neden olan faktörler yoğunlaşıyor. Örneğin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali şimdiden yeni terk edilme noktaları yarattı. Terk, küresel olarak önemli bir süreçtir. Bunun dünyanın her yerinde meydana geldiği ölçek, bizi insanların geçim kaynaklarını korurken, aynı zamanda koruma için gelecekteki çözümlerin potansiyel bir kaynağı olarak insanların geride bıraktıkları yerlere dikkat çekmeye teşvik etti” diyor

Terk edilen arazi 400 milyon hektar

Yazarlara göre, dünyadaki terk edilmiş arazinin kesin miktarı bilinmiyor, ancak dünya çapında 400 milyon hektara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu terk edilmiş arazinin çoğu, yaklaşık 117 milyon hektarlık kısmı eski Sovyetler Birliği’ne ait olan Kuzey Yarımküre’de yer alıyor. Terk edilmiş alanların biyolojikçeşitlilik üzerindeki etkisi hem olumlu hem de olumsuz olarak yaşanıyor. En büyük kazanımlar muhtemelen daha önce yoğun olarak tarım yapılan ve biyolojik çeşitliliğin düşük olduğu alanların terk edildiği yerlerde elde edilecek. Muhtemelen bu alanlarda gözlemlenecek ilk değişiklikler, son zamanlarda bozulan ekosistemlerde hayatta kalabilen bitki yaşamının, kuşların ve omurgasızların geri dönüşü olacaktır.

Her iki sonuç yaşanabilir

Bu ekin alanlarının terk edilmesi, insanların bölgeyi terk etmesiyle veya doğal yaşamın yeniden tanıtılmasıyla birleştirilirse, bu durum birçok yaban canlısının olası geri dönüşüyle birlikte yeniden yabanileşmeye yol açabilir. Ancak yazarlar, terk edilmiş tüm arazilerin yardım almadan eski haline dönmeyeceğine ve daha önce yoğun bir şekilde ekilen arazilerin bir kısmının asla eski haline geri dönmeyeceğine dikkat çekiyor. Arazi terki, insan kültürü ve geleneğinin yanı sıra biyolojik çeşitlilik açısından da olumsuz etkilere sahip olabilir.

Nüfusu hızla azalan ülke

Geleneksel olarak düşük yoğunluklu veya uzun süredir geçimlik tarım için kullanılan alanlarda, örneğin, insanlar ve toprak arasındaki yakın bağlar, insanlar uzaklaştıktan sonra bozulan birbirine bağlı ekosistemler yaratmıştır. Yerel olarak nadir türlerin kaybı veya yalnızca bir veya iki baskın türün diğerlerinin zararına çoğalması gelişmiştir. Caskalova, “Terk etme genellikle gözden uzakta gerçekleştiği için, gezegendeki izi hakkında hala bilmediğimiz çok şey var. Şu anda dünyanın en hızlı nüfus azaltan ülkesi olan Bulgaristan’da hangi tür bitki, kuş ve türlerin ne olduğunu belirlemek için çalışıyoruz. Diğer biyoçeşitlilik son ev ışıkları söndürüldükten çok sonra köylere geri dönüyor” diyor.

RES’ler ve GES’ler

Terk edilmiş arazilerdeki biyolojik çeşitlilikteki herhangi bir kazanım, ne yazık ki arazi yeniden işlendiğinde veya başka bir amaca uygun hale getirildiğinde çok hızlı bir şekilde yok edilmekte. Yazarlara göre, terk edilmiş araziler için büyük ölçekli biyoenerji, rüzgar ve güneş enerjisi üretimi biyoçeşitliliğin bozulmasını hızlandıran en belirgin oluşumlar. Ayrıca, terk edilmiş arazilerdeki biyolojikçeşitlilik değişiminin bölgesel ve küresel değerlendirmelere, politikalara ve senaryolara dahil edilmesi ve terk edilmiş arazinin yeniden kullanıldığı yerlerde, ekonomik ihtiyaçların restorasyon ve koruma hedefleriyle dengelenmesini sağlamak için özen gösterilmesi gerektiğini araştırmacılar vurguluyor.

Biyoçeşitlilik için teşvikler

Terk edilmenin biyoçeşitlilik üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini tahmin etmeyi amaçlayan gelecek modeller ve senaryolar için, arazinin terk edilmiş olarak kalma olasılığının ve terk etme, biyolojik çeşitlilik, insani değerler ve geçim kaynakları arasındaki geri bildirimlerin neler içerdiğini hesaba katmanın önemine dikkat çekilen araştırmada, “Bu konudaki küresel konuşmalar devam ederken, terk edilmiş topraklara insanlar ve doğa arasındaki yüzyıllarca süren etkileşimin ürünü olarak bakabilir ve yalnızca koruma için değil, aynı zamanda arazi yönetimi ve hem sosyal hem de ekolojik değerlerin korunması için teşvikler yaratabiliriz” diye belirtiliyor.

20 milyon dekar arazi kullanılmıyor

Türkiye’de bağımsız araştırmacı bilim insanı sayısı giderek azalıp sermaye hizmetine koşulması sonucu bu türden araştırmaların yapılması giderek sığlaşmış durumda. Türkiye’de terk edilmiş ve kullanılmayan tarım arazisi miktarı 20 milyon dekarı aşmış durumda. Arazi toplulaştırılması yapıldığı iddia edilen süreçlerin küçük çiftçiliği ortadan kaldırmaya yönelik uygulandığı görülmekte. Oysa küçük çiftçiliğin desteklenmesi giderek gelişen açlığa da bir yanıt. Küçük çiftçiliğin tasfiyesi süreci Türkiye’de işletilirken, terk edilen ve ekilmeyen arazi miktarı da artmakta. Toplulaştırılan araziler büyük ölçeklere dönüştürülürken, tarım sözleşmeli üretime bağlanıp biyoçeşitliliği ortadan kaldıran süreçlerin hayat bulması sonucu geleceğimiz tehdit altına girmektedir.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Kullanılmayan #araziler #biyoçeşitlilik

EN SON EKLENENLER