‘Kürtçe seçmeli ders değil eğitim dili olmalı’

Anadilin önemine dikkat çeken eğitimciler, anadilin seçmeli verilmesine karşı olduklarını, anadilde eğitim verilmesi gerektiğini belirtti

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli ders tercihi 2 Ocak’ta başladı, 20 Ocak’ta ise sona erdi. Tercih süreciyle birlikte anadilin seçmeli ders olarak verilmesi tartışmaları yeniden başladı. Anadilleri Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçesi olan milyonlarca Kürt çocuğunun eğitimlerine “Türkçe başlayıp”, sadece öğrenim hayatlarının sınırlı bir döneminde az sayıda dersle anadillerini seçmek zorunda bırakılması ise tepkilere neden oldu. Geçen dönem öğretmen atamalarında 3 Kürtçe öğretmeni ataması ve Kürtçe seçmeli ders seçiminde “öğretmen” eksikliği nedeniyle sınıflar açılmazken, eğitimciler ise anadilin seçmeli ders olarak öğretilmesine karşı olduklarını, eğitimin anadilde olması gerektiğini ifade ediyor.

Kürtçe eğitim dili olmalı

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, seçmeli ders tercih süreciyle birlikte idarecilerin, veli ve öğrencileri dini ders seçmesi noktasında yönlendirdiklerini ifade ederek, anadilin tüm öğrenim boyunca yapılmasını ve kamusal alanda kullanılmasını savunduklarını, bunun için mücadele ettiklerini söyledi.

2 bin mezun 120 atama

Kürtçeye yönelik politikalar nedeniyle Kürtçe seçmeli ders seçiminde öğrencilerin kriminalize edilme korkusu yaşadıklarına değinen Güneş, idarecilerin Kürtçe sınıf açmak konusunda isteksizliği, öğrenim için materyal eksikliği, öğretmen açığı nedeniyle birçok okulda Kürtçe seçmeli dersi seçmelerine rağmen bu dersin verilmediğini söyledi. Güneş, Kürtçe seçmeli dersin verilmesine başlanmasına dair yasal düzenlemenin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen 2 binin üzerinden Kürtçe öğretmeni mezun olduğunu, ancak bu sürede sadece 120 öğretmen atamasının yapıldığını aktardı.

Kürtçe konuşan çocuğa Kürtçe’yi seçtirmek

Güneş, iktidarın daha önce de Kürtçe seçmeli dersi Kürt seçmene ulaşmak için bir seçim propagandası olarak kullandığını ve önümüzde bir seçim olduğuna ve bu durumu seçim propagandası olarak kullandığını söyledi. Anadilin seçmeli ders olarak seçtirilmesinin saçma bir durum olduğunu dile getiren Güneş, “Bugün bir Fransız çocuğuna Fransızcayı nasıl seçmeli ders olarak nasıl seçtiremiyorsak, anadili Kürtçe, Ermenice, Arapça olan bir çocuğa da anadilini seçmeli ders olarak seçtirip, bu şekilde eğitim görmesini kabul edemeyiz” diye belirtti.
Güneş, eğitimciler olarak Kürtçenin eğitim dili, resmi dil olması için sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadelenin her zaman içinde olacaklarını sözlerine ekledi.

Farklılıkları erittiler

Milyonlarca çocuğun her eğitim öğretim yılında anadilinde eğitim görme hakkından mahrum bırakıldığını belirten Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin ise, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana iktidarların sadece tek dil tek inanç ve tek kimlik üzerinden uyguladıkları politikalar nedeniyle farklı dillerin tek potada erittiğini söyledi.
Anadilleriyle büyüyen çocukların okulla başlamalarıyla anadillerini kapının dışında bırakmak zorunda kaldığını, bunun çocuklarda travmalara neden olduğunun altını çizen Akşahin, “Türkiye’de yıllarca Türkçe dışında ki bütün diller yok sayılmış. Yıllarca Türkçe dışında ki bütün diller toplumun dışında itilmiş, yasaklanmış, ötekileştirilmiş, aşağılanmış. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz. Kürtlerin, Lazların, Ermenilerin kendi dillerinde eğitim görmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

‘Sömürülen toplumun kendisidir

Eğitim süreciyle birlikte öğrencinin karşılaştığı soruna işaret eden Akşahin, 6 yaşında okula gittiğinizde dilinizin yasaklandığını, dilinizin arka planlara atıldığını söyledi.
Bu bağlamda sömürülen sadece dil değil, toplumun kendisi olduğuna vurgu yapan Akşahin. Dili yasaklanan toplum zaten sömürülen bir toplumdur.

Dil hepimizin ortak sorunudur

Yakın zamanda Kürtçe tiyatro ve konserlerin yasaklanmasına işaret eden Akşahin, dönem dönem Kürtçenin tamamen yasaklandığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Çocuklarımız kendi anadillerini severek benimseyerek üzerine katarak büyümemeliler. Böyle olursa toplumsal barış sekteye uğrayacaktır. Biz anadilin mücadelesini her alanda vermeye devam edeceğiz.”

Kaynak: MA

#Kürtçe #seçmeli #ders #değil #eğitim #dili #olmalı

EN SON EKLENENLER