‘Ölüm ocağı’na valilik onayı

Maruz kalanların akciğer başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olan Feldspat Ocağı’nın birinci sınıf tarım arazisinde yapılmasına Aydın Valiliği’nce onay verildi. Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, “Bölgede huzur kalmayacak. Valiliğin vermiş olduğu onay tam bir hata” dedi.

Ege Bölgesi’nde doğa katliamına ger geçen gün bir yenisi eklenirken, Aydın Valiliği Buharkent ilçesi, Gencelli köyü arasında Tanışlar Yapı Malzemeleri İnşaat Petrol Maddeleri Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yapmış olduğu
“Feldspat Ocağı Kapasite Artış” başvurusuna onay verdi. “ÇED Gerekli Değildir” raporu verilen proje ile 25 hektarlık alanın kullanım alanı olacağı belirtilse de ocağın işlevine göre yüzlerce hektar alan tehdit edilmiş olacak. Proje sınırları içerisinde 25 hektarlık mevcut ÇED alanı bulunurken, 500 metre mesafede ise Gelenbe köyüne ait yerleşim yerleri bulunuyor.

‘BİTKİSEL TOPRAK SIYRILACAK’

Proje kapsamında ocak sahasının yüzeyinde bitkisel toprak örtüsü bulunurken, ÇED raporunda “Bu örtü tabakası ortalama 20 cm kalınlığında olup, iş makineleri ile proje içersindeki bitkisel toprak sıyrılacak” ifadelerine yer verildi. Proje çalışmaları esnasında hafriyat atıkları açılacak olan arazinin hazırlanması esnasında mevcut bitkisel toprağın, doğal özelliğini de kaybedeceğine dikkat çekildi. Projede yer alan alanın doğusunda 510 metre mesafede ve kuzeyinde ise yaklaşık 1.025 metre mesafede zeytin bahçeleri yer alırken, projede bitki ve hayvan türlerinin nasıl etkileneceği ise belirtilmedi.

ÖLDÜRMEDİĞİNİ SÜRÜNDÜRÜYOR

Feldspat maddesinin çıkarıldığı bölgelerde yaşayan insanların aşırı toza maruz kaldığı ve havaya salınan kimyasalın akciğer hastalığına neden olduğu biliniyor. Yine feldspat ocaklarında 5 yıl çalışan işçilerin yüzde 80’ininde mesleksel akciğer hastalığı, maruziyet ile maden işçileri arasında çokça ölüme sebep olduğundan dolayı en yaygın hastalık türü olan kronik silikozis rahatsızlığı baş gösteriyor.

Feldspat madenlerinde çalışan işçiler yaşamlarını yitirmese de ömür boyu yakalandıkları hastalıkların acısını çektiği yapılan tespitler arasında.

Tüberküloz ve Toraks Derneği’nin araştırmasına göre, çalışanların yüzde 80.5’i 5 yıl ve daha az çalışırken, yüzde 4.2’si ise 10 yıl ve üzeri çalışabildi. Toz ölçümleri sonucuna göre ise, 3 iş yerinde kırıcı, paketleme ve torbalama bölümlerinde eşik sınır değerin aşıldığı görülürken, silikoz sıklığı da yüzde 23.7 olarak hesaplandı.

‘VALİLİĞİN ONAYI TAM BİR HATA’

Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, projeyi “Orada doğa ve canlıların yaşamı ihlal edilecek. Orada zeytin ormanları var ve her türlü bitti örtüsü var. Oradaki bütün pislikleri derelere bırakacaklar. Derelerden plajlar kirlenecek. O bölgede huzur kalmayacak. İnsanların mülkiyet hakkına da saldırı olacak. Valiliğin vermiş olduğu onay tam bir hata” olarak değerlendirdi.

‘İNSAN YAŞAMI YOK SAYILIYOR’

Projenin yapılacağı bölgenin tarım ve turizm bölgesi olduğunu dile getiren Vergili, şöyle devam etti: “Bu bölgedeki eko-sistem zarar görecek. 2007 de çıkan yasaya bile aykırı bu tür projeler. 1’inci sınıf topraklara yapılamaz. Yerleşim yerlerine yakın yerlerde yapılamaz. Bunlar olmaması gereken şeyler. Valiliğin aldığı kararlar bu bölgeye zarar verecek. Onlarda görecek. Bu tip projelerde insan yaşamı yok sayılıyor.”

EN SON EKLENENLER