Sınıra örülen duvar dağ ceylanlarının yaşam alanlarını daralttı

Suriye’de yaşanan savaşın sadece insanları etkilemediğini dile getiren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, sınıra örülen duvarın Kırıkhan dağ ceylanlarının yaşam alanlarını ciddi anlamda daralttığını söyledi.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesine 20 kilometre mesafede Suriye sınırında olan İncirli ve Sucu mahalleleri arasında kalan yaklaşık 7 bin hektar alanda kendilerine yaşam alanı oluşturan Hatay dağ ceylanlarının neslinin tükenmemesi için, 2009 yılında Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi tarafından 300 dönümlük arazide çiftlik kuruldu. Nesli tükendiği düşünülen dağ ceylanları diğer adı ile Gazella Gazelle’ler 2008 yılında yeniden ortaya çıktı. O tarihlerde 150 olan dağ ceylanları koruma altına alındıktan sonra sayıları her geçen yıl arttı.

‘YAŞAM ALANLARI DARALDI’

Kırıkhan’ın İncirli köyüne bağlı Perişan mezrasının tepelerinde 300 dönümlük bir arazide kurulan çiftlikte dağ ceylanlarının üremeleri sağlanıyor. Suriye sınırına sıfır noktada yaşayan dağ ceylanlarının savaş başlamadan önce özgürce dağlarda gezebildiklerini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, ceylanların savaştan önce sınır tellerini aşıp kendi yollarını bulabildiklerini ve Lübnan’a kadar gittiklerini, sınıra duvar örüldükten sonra bunun mümkün olmadığı gibi yaşam alanlarının da gittikçe daraldığını söyledi.

‘SAVAŞ HAYVANLARI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Koruma altına alındıktan sonra ceylan sayısında artış sağlandığını söyleyen Öğünç, “İnsana çok benziyorlar. Kendilerini tehlikede hissettiklerinde ağlıyorlar. Gözlerinden yaş geliyor. Çok korktuklarında ise önce titriyorlar, korku devam ederse de düşüp ölüyorlar. Sonuçta onlar da yaşamanın ve huzurun peşinde” diye konuştu. Savaşın her şeyi olduğu gibi hayvanların yaşamını da olumsuz etkilediğini dile getiren Öğünç, sınırın öbür tarafında neler yaşandığına dair kısıtlı bilgiler aldıklarını, insanların bu kadar kolay öldürüldüğü bir coğrafyada hayvanların yaşamasının mümkün olmadığını ifade etti.

‘ YAŞAM ALANLARI DARALDI’

Savaşla birlikte güvenlik politikalarından kaynaklı sınıra örülen duvar sadece insan yaşamını ve ekonomik yaşamı değil aynı zamanda ceylanların yaşamını da ciddi anlamda daralttığını söyleyen Öğünç, “Daha önce ceylanlar tel örgüleri aşarak Lübnan’a kadar giderlerdi. Ancak savaşın başlamasından sonra sınırı geçen yüzlerce ceylan ya bombaların ya da kurşunların hedefi oldu. Ancak buna rağmen yaşam alanları daha genişti. Sınıra duvar örüldükten sonra yaşam alanları gittikçe daraldı ve şimdilerde sadece 35 kilometrelik bir yaşam alanları kaldı” diye konuştu.

‘BÖLGEDE KUTSAL SAYILIYORLAR’

Bölge halkı tarafından ceylanların kutsal görüldüğünü o yüzden avlanmadığını, hatta çiftçilerin tarlalarına zarar vermelerine rağmen bunu hoş karşıladıklarını dile getiren Öğünç, kurdukları çiftlik sayesinde de ceylanların sayısının da her geçen sene arttığını ve önümüzdeki yıl mevcut sayının iki katına çıkacağına dair beklenti içinde olduklarını söyledi.

EN SON EKLENENLER