Türkiye yangınlara hazır mı?

Sıcak havaların başlamasıyla orman yangınları yeniden gündemde. Uzmanlar OGM’nin yetersiz olduğunu belirterek daha ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguluyor

Havaların tekrardan ısınmasıyla ve yaz aylarının başlamasıyla birlikte orman yangınları ve bununla birlikte yana yerlerin acele olarak ranta açılması yine gündemde. Ekoloji Birliği’ne konuşan Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, “Türkiye yangınlara hazır mı?” sorunu yanıtlayarak, alınması gerekilen önlemlere ve sorunlara dikkat çekti.

OGM yetersiz

Çıkan yangınların yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu söyleyen Özkara, “Bizim öncelikle eğitime ihtiyacımız var. Ormana yakın turizm alanları, köyler, ormana yakın tarım alanları gibi bölgelerde eğitim ve önlemlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Eskiden Buca Eğitim Merkezi’nde eğitim veriliyordu. Bir gecede elden çıkardılar. Buca Eğitim Merkezi’ni yeniden yapılandırmaları gerekiyor. Ayrıca ormana giriş ve çıkış kontrollü bir düzende olmalı. Ayrıca OGM’nin yeterli personeli yok. 39 civarında hava aracı kiralanmış ve bu yetersiz bir sayı. Belediye ve kuruluşlarla işbirliği yapmadan bu iş yapılamaz” ifadelerini kullandı.

Kirişçi’nin sözleri gerçekçi değil

Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de ilk müdahale süresini 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdüklerine yönelik sözlerini de değerlendiren Özkara, “İlk müdahaleyi 11 dakikaya indirmeleri söz konusu olamaz. Yangın anında araçların yola çıkması ve müdahale alanına gitmesi bundan daha uzun sürer” dedi.

Tarlada ‘saatli bomba’ bulundu

Öte yandan Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine bağlı Qesra Serçixan kırsal mahallesinde Jandarma Karakoluna yakın bir buğday tarlasında yangın çıktı. Alevleri gören köylülerin hızlı müdahalesi sonucu yangın yayılmadan söndürüldü. Ateşin başladığı yerde inceleme yapan köylüler, saatli bomba görünümü verilen bir cisim ile karşılaştı. Dolu kibrit kutularından oluşturulan ve zaman ayarlı ateşleme düzeneği kurulan cismi gören köylüler, yaşananları askerlere bildirdi.

Askerler olay yerinde inceleme yaparken, köylüler olayın sabotaj olduğunu düşündüklerini söyledi.

Yine Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) İlçesi’ne bağlı Dêşan Köyü’nde bir buğday tarlasında yangın çıktı. Bilinmeyen bir nedenle meydana gelen yangına köylüler müdahale ederken, haber verilmesi üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın zorlukla kontrol altına alınabildi. Yangında onlarca dönümlük buğday arazisi küle döndü.

700 dönüm kül oldu

Sûr ile Bismil arasındaki bölgede çıkan yangında 700 dönümlük buğday tarlası kül oldu.

Amed’in Sûr ile Bismil ilçeleri arasında yer alan Kevneçar (Alabal), Qesel (Güroluk) ve Hanpazar mahallelerinde bulunan buğday tarlasında yangın çıktı. Yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayıldı.

Edinilen bilgilere göre yangında tahminen 700 dönümlük buğday tarlası kül oldu. Yine edinilen bilgilere göre yangın yoldan geçen bir araçtan atılan sigara izmariti sonucu çıktı. EKOLOJİ SERVİSİ

OGM’den açıklama

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin Akdeniz ve Ege kıyılarının neredeyse tamamında başlayan orman yangınlarından sonra hiçbir tedbir ve önlem almayan iktidar çok eleştirilmişti. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ise buna karşı Mayıs ayında açıklama yapmışt. Açıklamada olası bir orman yangınına karşı filolarına bir Sikorsky T70 tipi yangın söndürme helikopteri, dört Air Tractor model yangın söndürme uçağı ve bir keşif uçağı eklediklerini duyurdu.

Ormanlar yok oldu

Türkiye 2021’de büyük orman yangınlarıyla mücadele ettti. Antalya, Muğla, Mersin ve Osmaniye’de yaşanan yangınlar günlerce sürdü. İktidar, Türk Hava Kurumu’na (THK) ait uçakları “hurda” diyerek kullanmayı reddetti. 196 bin futbol sahası kadar ormanlık alan yok oldu.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Türkiye #yangınlara #hazır #mı

EN SON EKLENENLER