Yaşam alanları pazarlanıyor!

Cengiz’in talan ve yağması bitmeden TÜMAD başladı. Çanakkale’de yapılmak istenen altın madeni projesi için ‘ÇED olumlu’ raporu verildi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde TÜMAD şirketi tarafından işletilmek istenen altın madeni için “ÇED olumlu” kararı verildi. Esan Eczacıbaşı’na ait altın gümüş madenini satın alarak kendi maden alanını genişleten TÜMAD Altın Şirketi, yıllardır Balıkesir’ın İvrindi ilçesinde madencilik faaliyeti yürütüyor. Yöre halkının ve ekoloji örgütlerinin mücadelesine rağmen geçtiğimiz günlerde ÇED olumlu kararı verilen maden projesine karşı çeşitli kurumlar ve yurttaşlar tarafından önümüzdeki günlerde dava açılması bekleniyor.

Yargılanıyorlar

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre TÜMAD’ın Şahinli maden projesine karşı dava hazırlığı içinde olan kurumlardan biri de Çanakkale Belediyesi. Çanakkale Belediye Başkanı ve bürokratları Kanadalı Alamos Gold’un Kirazlı’daki 400 bin ağacı katlederek yaptığı doğa katliamına karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”ne destek verdikleri için “görevi kötüye kullanma ve kamu zararına yol açma” gibi suçlamalarla yargılanıyorlar.

Bölgenin yüzde 79’u ruhsatlandırıldı

Kentteki madencilik faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, halka ve tüm canlılara temiz su ulaştırmanın asli görevleri olduğunu söyledi. Mutşluay, geçen yıl TEMA Vakfı tarafından yapılan bir çalışmada, Kazdağları ve Biga yarımadasının yüzde 79’unun madencilik projeleri için ruhsatlandırıldığının ortaya konduğunu hatırlattı.

Hukuki süreçler başlatılacak

Siyasi iktidarın iklim değişikliği süreçlerine dair ortaya koyduğu programla pratiğinin çok farklı olduğunu vurgulayan Mutluay, “Sürdürülebilirlik kavramı içerisinde yaşam alanlarına yapılacak her saldırı, her faaliyet ‘gelecek kuşaklara ihanettir’ diyoruz. Biz burada kendi bölgemizde bu saldırılara karşı koymaya çalışacağız. Her türlü hukuksal ve demokratik haklarımızı da bu anlamda kullanacağız. Şahinli kapasite artış dosyası ÇED raporları inceleniyor, bunun üzerinde çalışıyoruz. Bununla ilgili hukuki süreçler başlatılacak” diye konuştu.

Hayvanlar tehlike altında

Rant odaklı proje ile ÇED alanının en az 309,08 hektarlık kısmındaki ormanlık alanının yok olacağı öngörülüyor. Ayrıca, proje sahasında yapılan arazi çalışmalarında 4 endemik bitki türünün yanı sıra proje alanı ve ekolojik etki alanlarında 42 memeli türünün yaşadığı da tespit edilmiş durumda. Bölgenin yarasa türleri, su samuru ve boz ayı gibi nesli tehlike altındaki türlerin yaşam alanı olduğu dile getiriliyor.

Doğa pazarlanıyor

AKP iktidarı döneminde özelleştirme politikaları ile tüm değerlerin satıldığını kaydeden Mutluay, “Şimdi görülüyor ki doğayı pazarlamaya çalışıyor. Aslında pazarladığı insan yaşamı, doğal yaşam, su kaynakları, toprak, iklim…” dedi.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Yaşam #alanları #pazarlanıyor

EN SON EKLENENLER