‘Zeytinlikleri imara açmak yeni Soma ve Ermeneklere davetiyedir’

Zeytinlik alanlarının imara açılmasına tepki gösteren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 1 milyon insana ekmek kapısı olan zeytinliklerin imara açılması, yeni Soma ve Ermeneklere davetiye olduğunu söyledi.

Zeytinlik ve mera alanlarının maden ve sanayi işletmesine açılmasına dönük tepkiler sürüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 3573 sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da yapılan değişikliklere dikkat çekti.

‘ZEYTİNLİK ALANLARIN KORUNMASI KALDIRILIYOR’

Zeytinlik sahalarının farklı amaçlarla kullanmaya yönelik değişikliğin birçok kez yapılmak istendiğini vurgulayan Karademir, kamuoyundan gelen tepkiler nedeni ile bu girişimlerin gerçekleştirilemediğini belirterek, şöyle dedi: “Tasarıyla 3573 sayılı Kanunda ekleme ve değişiklikler yapılıyor. Tasarıda 3573 sayılı Kanunun 1’inci maddesine zeytinlik saha ve kurul tanımları ekleniyor. Dekarda 15 ağaçtan daha az ağacın bulunduğu sahalar, zeytinlik sahası dışında tutularak, kanunun zeytinlik alanlar için öngördüğü korumacılıktan mahrum bırakılıyor. Ülkede geleneksel olarak daha önce zeytinliklerde dekara dikilmiş olan ağaç sayısının 10 ila 12 ağaçtı. Tasarı ile zeytinlik sahası için 15 ağaç sınırı getirilmesi yeni alanlar için sorun olmasa da, kadimden beri zeytinlik olan, yaşlı ağaçların bulunduğu sahalarda önemli sorunlara ve telafi edilemez tahribatlara yol açacak.”

‘HERŞEY VALİYE BAĞLI OLACAK’

Tasarıyla getirilen bir diğer değişikliğin ise, zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında dokuz kişiden oluşan zeytinlik sahalarını koruma kurulu olduğuna dikkat çeken Karademir, “Kurulun Ziraat Odası ve Ziraat Fakültesi dışındaki üyeleri, valinin emrinde yer alan çeşitli bakanlıkların; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının İl Müdürlükleridir. Böyle bir kurulda valinin istediği bir kararın çıkmaması söz konusu değildir. Ziraat Mühendisleri Odası’nın zeytinlik sahaları koruma kurullarında yer verilmiyor” diyerek yaşanacak ranta dikkat çekti.

YAPILAŞMAYA AÇILAN BİR YER ESKİ VASFINA GETİRİLMEZ

Tasarıda yatırım izinlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verileceği, bakanlığın bu yetkisini, gerektiğinde valiliklere devredebileceğinin öngörüldüğünü belirten Karademir, bakanlığın izin yetkisini valiliklere devretmesi durumunda, valiliklerin kendi başlarına izin verebileceğini söyledi. Karademir, “Tasarıda izin verilenlerin kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getirmekle yükümlü olmaları hükmüne yer verilmişse de, yapılaşmayı içeren bir faaliyet sahasının, eski vasfına getirilmesinin çoğu zaman mümkün olmayacağı açıktır” dedi.

‘BİR MİLYON İNSAN İŞSİZ KALACAK’

Sağlık alanın da önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağının tüm dünya ön plana çıktığını hatırlatan Karademir, AKP’nin 2025 hedefinde 450 bin ton zeytinyağı üretim ile ihracatta önemli bir gelir sağlamak olduğunu hatırlattı. Karademir, çıkarılmak istenen yasa ile iktidarın bu hedefine ters düştüğüne dikkat çekerek, zeytinyağının 300 milyon dolara yakın bir ihracat geliri olduğunu söyledi. Karademir, zeytinin bu şekilde sanayiye, madenlere ve beraberinde termik santrallere açılması 170 Milyon zeytinin tehdit altına girmesi anlamına geldiğine kaydetti.

Türkiye’de zeytin üretimi ile ilgilenen yaklaşık 325 bin aile mevcut olduğunu ve ailelerin içerisinde yer alan bireylerle birlikte 1 Milyon kişiye tekabül ettiğini ifade eden Karademir, zeytinlik alanların sanayi açılması ile bu 1 Milyon insanın aç ve işsiz kalacağı anlamına geldiğini dile getirdi.

‘OHAL’DEN KAYNAKLI YASAYI İPTAL ETMEK ZOR ‘

Karademir, bu kanunun asıl amacının zeytinlik alanlarının sanayi ve madenlere açmak olduğunu vurgulayarak, daha önce insanların ellerinde tarım arazilerini alarak insanların Soma’da, Ermenek’te vasıfsız bir şekilde madenlerde çalışmaya mahkum edildiğini ve birçok kişinin de bu madenlerde yaşamını yitirdiğini anımsattı. Yeni Soma, Ermenek’ler oluşabileceğine dikkat çeken Karademir, mühendisler olarak bu kanunun yanlış olduğunu her yerde dile getireceklerini ifade etti.

Ülkede OHAL uygulamaları olmasından kaynaklı bu yasayı iptal etme şanslarının çok az olduğunu sözlerine ekleyen Karademir, en azından kamuoyu oluşturarak, iktidara bu yanlıştan döndürmek için mücadele edeceklerini söyledi.

EN SON EKLENENLER