Edebiyat ve Sanat Diyarı Dersim

Zamanın çarkını kırdığı coğrafyada bir çok şiir, roman, öykü ve diğer edebiyat dallarıyla dolu dolu olan bir coğrafyadır Dersim.
Bu coğrafyada gerçekleşen acıları, kederi, yoksulluğu edebiyatçıları yarattı. Şair ve yazarlarımızın, varlığını buradan edindikleri ve yönlerini geleceğe bu acı topraktan günümüze taşıdıklarını görüyoruz.

Bir şairi düşüşünün, yönünü ufuklara çeviriyor…Elleri bağlı olan binlerce atasının hayaline dalıyor…mısralar buradan dökülüyor…
Suyun tınısını dinlerken, itikatlı bir toplumun süngüye takılması edebiyatın iç dünyasını huzursuzlukla yönlendirir…kalem işte buradan karalar geçmişi. Bundandır ki; Dersimdeki Edebiyat, tarihi gibi acılıdır…

Dersim açısından önemli olan şairlerimizden, Mehmet Çetin ve Emirali Yağan; bizler açısında erken kayıp olsalar da tarihe bıraktıkları mirasın büyük bir önemi var.

Şair ve edebiyatçılarımızın, Dersimi nasıl konu ettiklerine bakacak olursak; toprağımızın üzerinde şekillenen kültürel yaşam ile olan derin bağ sahicidir. Kimi zaman kültürel etkinlik, kimi zaman inançsal, kimlik her türlü biçimde edebiyatlarında dile gelmiş olmaları son derece kıymetlidir.

Geçtiğimiz günlerde dostları ve yoldaşları tarafından düzenlene 2. Mehmet Çetin ve Emirali Yağan, Sanat Buluşması oldukça kıymetliydi.

Öncelikle emeğini ve yüreğini ortak eden tüm arkadaşlara buradan teşekkür etmek isterim. Bu buluşma da bir araya gelmek, ortak cümle kurmak, bu coğrafyada iz süren şairlerimizi anmak açımdan oldukça heyecanlı hem de hüzün vericiydi.

Ancak buluşmaların daha da genişlenmesi ortaklaştırılarak büyümesi Dersim’in geçmişten günümüze olan sanat ve edebiyatı konu alan çeşitli etkinlikler üzerine büyüyerek gerçekleşmesi büyük bir önem taşıyacaktır.

EN SON EKLENENLER