Buca Cezaevi Yıkılıyor Peki Ne Yapmalı

Buca Cezaevi ; yıllar içinde hepimizde  derin izler bıraktı. İdamlar, açlık grevleri, tek tip elbiseye karşı yapılan direnişler  katliamlar. İçerde ve dışarda sürdürülen mücadele ve dayanışma.

Türkiye devrimci hareketi açısından da önemi  çoktur.  Birçok devrimci bu cezaevinde tutuklu kalırken, dört  devrimci  burada idam edildi. TARİŞ’te çalışan ve 20’li yaşlarında olan Seyit Konuk, Necati Vardar ve İbrahim Ethem Coşkun, 1 Mayıs 1981 tarihinde idama mahkum edilip, 13 Mart 1982 tarihinde idam edildi.

İlyas Has’ta  askerî mahkemedeki yargılama sonucu 18 Ocak 1982 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 146/1 maddesi uyarınca idam cezasına mahkûm edilerek, 7 Ekim 1984 tarihinde Buca Kapalı Cezaevi’nde idam edildi. Türkiye’de son idam edilen kişi olan Hıdır Aslan da Buca Cezaevi’nde kaldı. Şubat 1980’de yakalanan Aslan, Devrimci Yol üyeliğiyle suçlanarak İzmir Buca Cezaevi’ne gönderildi. dört yıl cezaevinde kalan Aslan, 25 Ekim 1984’te 12 Eylül faşist darbesinin ardından ANAP iktidarında Turgut Özal döneminde idam edildi.

Devlet güçlerinin devrimcileri yok etme politikalarının bir sonucu olarak yine Buca Cezaevi’nde 21 Eylül 1995 tarihinde özel giysili, kalkanlı,  silahlı timler Buca Cezaevi’nde devrimci tutsaklara saldırdı. Koğuşlara önce gaz bombaları attılar, ardından kalaslar, demir çubuklar ve coplarla devrimcileri katletmeye başladılar.

Katliamda Turan KILINÇ, Yusuf BAĞ ve Uğur SARIASLAN vahşice dövülerek öldürüldü, onlarca tutsak ağır yaralandı.

”Barikat zorlanıyor

Kesiyorlar kapıyı

Tavan delik

Bombalar atılıyor

Göz yaşartıcılar

Ses bombaları

Sis bombaları

Sarı

Mavi

Yeşil

Kırmızı

Duvarda Mahir’in resmi

Dumanların arasından gülümsüyor gözleri

“Dayan yoldaş, yeneceğiz faşizmi!..”

(21 Eylül 1995 Buca Hapishane Direnişi’ne dair, Buca’da yazılan bir şiirden bir bölüm) . Orada her siyasi yapıya ait anılar , devrimci dayanışma da var, Duvarlar yıkılmaya başlansa da asla unutulmayacak. Bu mirası gelecek kuşaklara  taşımak için park olarak düzenlenmeli ve içine mutlaka bir anı evi yapılmalıdır.

Buca Cezaevi, devrimci mücadele açısından 12 Eylül rejiminin en net fotoğrafıdır ve unutulmamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri