Aleviler dergahlarını istiyor!

Pir Hacı Bektaş-ı Veli Felsefesi, 2021 yılında “UNESCO” Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü tarafından tescillenmiş ve 2021 yılı Hacı Bektaş-ı Veli Yılı olarak tarihe geçmiştir. Bununla beraber Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi Kurumları ve Avrupa Alevi Konfederasyonu Pir Sultan Abdal Kültür Derneklerinin Kadın Meclisi’nin başlattığı “Dergahımızı geri istiyoruz” çağrısına birçok kurum destek vermiştir. Ortak çağrıya uyarak, Pir’in huzuruna yürüyeceklerdir.

Her ne kadar geç atılan bir adım olsa da Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Alevi Vakıflar Fedederastonu (AVF) Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Pirsultan Abdal Kültür Dernekleri ( PSAKD), kısaca sayılan inanç örgütleri ve alevi kurumlarıyla 21 Ağustos 2021 tarihinde üç koldan “Dergahlarımızı İstiyoruz” sloganıyla Serçeşme’ye başı açık ve yalın ayak can cana yürüyeceklerdir. 1964 yılının 15-16 Ağustos günlerinde “müze” olarak açılan Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı’nın ait olduğu demokrasi, barış ve kardeşlikten yana olan alevi kurumlarına devredilmesini talep edeceklerdir.

13. yüzyılda Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulan Dergah, tüm dünyada kültür yılı adını almış ve tüm ulusu gururlandırmıştır. Yapılacak etkinlik ile, Hacı Bektaş-ı Veli’nin dediği gibi “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” düstûruyla bir arada olacak olan alevi kurumları Kadıncık Ana Dergahı’ndan yürüyüşlerine başlayarak seslerini duyurmaya çalışacaklardır.

Bireysel inanç özgürlükleri kamusal alanda ve birçok alanda yok sayılan alevilerin, inanç merkezinin müze olması “asimilasyonun devamı” olarak nitelendirilmektedir. Zira dergahlar “Bir inancın kültürel varlık oluşum ve yayılım merkezi” olarak tanımlanırken aynı zamanda o inancın kurumsallaşmasına, biçimlenmesine, inanç sistemlerinin toplum ile kaynaşmasına, benimsenmesine aracılık etmektedir. Yürüyüşe katılımın ve birliğin yüksek olmasıyla Alevi inancının merkezlerinden biri olan Serçeşme’nin de dahilinde, Hacı Bektaş-ı Veli felsefesine uygun bir şekilde özümüze dönerek, birlik ve beraberliğimizi göstermenin zamanı 21 Ağustos 2021 günü olarak kararlaştırılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri