Halkların Ortak Partisi:Yeşil Sol Parti

 

HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP, ÖP, DTP, BDP ve HDP. Bunlar sırasıyla Kürtlerin Türkiye’de kurmuş oldukları siyasi partiler.

Bir göz atalım Kürtlerin ve halkların ortak noktası olan siyasi partilere.

1990 yılında Halkın Emek Partisi ile başlayan Kürt siyaseti serüveninde 2009 yılına kadar 7 parti mahkeme kararıyla kapatıldı, 2 parti kendini feshetti. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasından 12 yıl sonra bu kez HDP kapatılabilir.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından dağılmak zorunda kalan Kürt siyaseti, 10 yıl aradan sonra yeniden siyaset sahnesine çıktı.Halkın Emek Partisi (HEP) ile birlikte Kürt sorunu çevresinde toplanan isimler tarafından 7 Haziran 1990’da (HEP) kuruldu.

HEP’in kapatılma ihtimali belirince, 25 Haziran 1992’de Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP) kuruldu. Bu sırada 3 Temmuz 1992’de HEP’e kapatma davası açıldı. Dava 14 Eylül 1993’te HEP’in kapatılmasıyla sonuçlandı. Kürt siyaseti bu olayla ilk kez parti kapatmayla tanışmış oldu. HEP’in yedeği olarak kurulan ÖZDEP hakkında da kapatma davası açıldı.

Kürt siyasetinin HEP’in ardından kurduğu üçüncü parti Demokrasi Partisi (DEP) oldu. 7 Mayıs 1993’te Yaşar Kaya’nın başkanlığında kurulan DEP’in ilk milletvekilleri SHP listesinden meclise giren isimler oldu.
DEP’in kapatma davası sürerken, Kürt siyaseti 11 Mayıs 1994’de Murat Bozlak başkanlığında Halkın Demokrasi Partisi’ni (HADEP) kurdu.

29 Ocak 1999’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HADEP’in kapatılması için, Anayasa Mahkemesi’ne iddianame sundu. Ayrıca partinin 18 Nisan seçimlerine katılmaması için de Anayasa Mahkemesi’nden önlem alınmasını istedi.

13 Mart 2003’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, DEHAP hakkında Anayasa Mahkemesi’nde, “örgütlenmesi tamamlamadan seçimlere girdiği” iddiasıyla kapatma davası açtı.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) kuruldu. DTP’nin kurulmasıyla birlikte ilk kez Türkiye’de bir siyasi parti eş genel başkanlık sistemine geçti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007’de DTP hakkında kapatma davası açtı. DTP 11 Aralık 2009’da Anayasa Mahkemesi tarafından Kürt siyasetinin kapatılan son partisi oldu.

Kürt siyaseti DTP’nin kapatılmasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi’ni (BDP) kurdu.

28 Nisan 2014’de BDP milletvekilleri HDP’ye geçse de belediye başkanları ve yerel yöneticiler BDP de kaldı. BDP 11 Temmuz 2014’teki 3. Olağan Kongresi’nde Demokratik Bölgeler Partisi adını aldı.

Geldiğimiz son süreçte HDP’nin de kapatılma riskiyle karşı karşıya kalması ile birlikte 2012 yılından beri 48 il ve 212 ilçe örgütlenmesi ile seçimlere katılma hakkı kazanan Yeşil Sol Parti Halkların ortak zemini olma yolunda lokomotif olacaktır. İsimler değişiyor fakat düşünceler asla..

Kısaca Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni tanımak gerekirse;

Yeşil Sol Parti 25 Kasım 2012 tarihinde Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin birleşmesiyle kurulan ve Türkiye’de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti, kendini yeşil siyaset üzerine kurulu ve “sol özgürlükçü” fikirleri ağırlıkla benimseyen bir siyasi parti olarak tanımlamaktadır.

Halkların, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, sol ve sosyalist düşüncenin temsili olma yolunda kurulan parti bir anda Türkiye gündemine taşındı. Geçtiğimiz gün Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Ankara’da bulunan bir otelde Seçim Beyannamesi’ni açıkladı.

Bunun yanı sıra bilindik isimlerin de YDS çatısı altında aday adaylıklarını açıkladı. Türkiye kamuoyunun “Ayşe Öğretmen” olarak tanıdığı (Ayşe Çelik) bu isimlerden birisi. Katıldığı televizyon programında “Çocuklar ölmesin” dediği için yargılanan ve tutuklanan Ayşe Öğretmen, aday adaylığı başvurusunda bulundu.

Bir diğer yakından tanıyacağınız isim ise Kerem Fırtına oldu. Sol sosyalist düşünceye sahip Fırtına da Yeşil Sol Parti’den aday adayı oldu. Bu isimleri içerisinde barındırıyor olması Yeşil sol Parti’ye güç katacaktır. Yeşil Sol Parti bu duruşu ile tam da dediğimiz gibi halkların ortak partisi modelini hiç şüphesiz gerçekleştirecek umut olmaya devam edecektir.

Yeşil Sol Parti amblemindeki yeşeren ağaç güneş ve insan figürler ile koca bir seçim beyannamesini tek bir logoya sığdırdı umarım 14 mayısta umudun filizlendiği günleri hep birlikte görürüz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri