Özgür mü diyorsun kendine

“Özgür mü diyorsun kendine? Sana hükmeden düşünceni anlat, duymak isterim” der. Nietzsche ‘Özgür’müsünüz ?? İnançlarınızın sınırları kadar özgürsünüz bu hayatta Neye inanırsanız onu yaşarsınız. Yaptıklarınız, yapamadıklarınız başardıklarınız, başaramadıkarınız Yani kendinize olan inancınız kadar yaşarsınız bu hayatı. İnançlarınızın çoğu bilinçaltında 0-7 yaş arası olşur ve bu inançlarınız kaderinizi belirler. Bir kere bilinçaltına kaydedildikten sonra da artık sorgulamadan o inançla yaşarsınız. Bilinçdışı olarak hayatınızın %95 ini etkiler. Bazı inançlar güçlü ve başarı odaklı tutarak hayatınızı kolaylaştırır. Ama bazıları da öyle sınırlar koyar ki sürekli aynı döngüyü yaşar ve bu döngüden çıkamazsınız. Hatta çıkmaya çalışmazsınız bile.. Kabullenmişsinizdir….
Bunun en çarpıcı örneği fillerdir. Kocaman filler düşünün; Doğal ortamlarında devasa ağaçları devirebilecek güçte.. Sonra başka bir yerde bakıyorsunuz O kocaman filler kazıklara incecik zincirlerle bağlanmış … Ve “ASLA” kaçmıyolar… Kaçmaya çalışmıyorlar bile Kaçabilecek güçleri olduğu halde denemiyorlar bile .. Esir kalmayı çok istedikleri için değil ama yine de kaçmayı denemiyorlar.. . Çünkü daha küçücükken kazıklara kalın bir zincirle bağlandılar… Ve daha yavru olan fil ne kadar uğraşırsa uğraşsın o zincirleri koparıp özgürlüğüne kavuşamadı bir süre sonra da bu durumu kabullendi. O kabullenişten sonra artık zincirleri zorlamaz da çünkü ne yaparsa yapsın kurtulamıyacağını öğrenmiştir.
Aradan yıllar geçer ve fil büyür artık kocaman bir fil olmuştur. Bağlı olduğu zincir ve kazık ise hâlâ aynıdır…. Fil artık o zincirden çok daha büyük ve güçlü zincirleri bile koparacak güçte olmasına rağmen hiç bunu denemez bile.. Neden??? Çünkü artık durumunu kabullenmiştir, hiç çabalamaz. Çünkü artık özgür kalamayacağına inanmıştır. Denemez…. Bu saatten sonra kırılamayan tek şey artık filin zincirleri değil, filin kabul ettiği’ inancı’ dır. Buna psikolojide ‘Öğrenilmiş Güçsüzlük’ deniyor. Epiktetos “Yaşamındaki sınırlar yalnızca senin belirlediklerindir. “der. ‘ Öğrenilmiş güçsüzlükler’ ile konulan sınırlar. Çoğu yetişkinin içinde artık koparılayacağına inandığı birkaç zinciri vardır. Taaa çocukluktan bağlanmış zincirler Çoğunluğu da en yakınlarının bilmeden bağladığı zincirler. Nasıl bir çocukluk geçirdiği ? Çocukluğunda en çok ne duyduğu? Neyi yapmamasının söylendiği ? Ne kadar susturulduğu ? Hata yaptığında nasıl tepkiler aldığı ? Ve bunların sonucu olarak çocuk neyi yapıp neyi yapamayacağı inancını oluşur. Yapılan çalışmalardaki İstatistiklere göre bir çocuk ergenlik yaşına gelinceye kadar ortalama 148.000 defa anne babasının, ‘yapma, elleme, dokunma, sus gibi sözlerini duyuyormuş. Özellikle 0-7 yaş arası çocuklukta duyulan bu sözler fillerin zincirleri misali artık kişinin tüm hayatını etkileyecek inanç kalıplarını oluşturur. Maalesef ki bu inançlar yani “Öğrenilmiş güçsüzlük” hayat boyu kişiyi etkiler. Artık yetişkin bir birey olsa da çocuklukta oluşan ‘yapamama’, ‘edememe özellikleri gelişiyor ve özgüvenini yitirir. kendini değersiz, yetersiz, hissetmeye başlar. Yetişkin bireyler haline gelince bile bu inançlar filin zincirleri gibi kalır. Şimdi kendinize bakın.. Sınırlarınıza.. Zincirlerinize.. Hayatta nelerle savaşıp başardıklarınıza ya da daha başlamadan pes ettiğiniz şeylere kendinize olan inancınıza bakın. Denemeye devam edebiliyor musunuz? Ya da zinciri kırabilme umudunu çoktan yitirmiş misiniz? Bakın hayatınızda daha neleri yapmak istiyor ama yapmak için hiç bir çaba harcamıyorsunuz. Yapamayacağınız, yeterli olmadığınız, “o zaten olmaz ki” diyerek daha baştan vazgeçtiğiniz neler var? peki bu düşünce kimin ? Kim size bunun olamayacağını söyledi ne oldu da vaz geçtiniz Çaresiz ve yetersiz olduğunuza inandınız ve kendinizi o zincirlere bağladınız. Artık o zincirleri koparabilecek gücünüzün olduğunun farkına varma zamanı geldi. O zincirlere bağlı kalmak kaderiniz değil. Artık bilinçaltında oluşmuş negatif inançları bilinçli çalışmalar, olumlamalar ve eylemler ile dönüştürebilmek mümkün. İnanç o kadar güçlüdür ki, Tırtılın inancı ve hayali onu kelebek yaparken ; Filin çaresizliğine olan inancı ile fili hayatı boyu zincirlere bağlar. Negatif inançlarınız zincirleriniz; o zincirlerler de kaderiniz olmasın.
Tüm dünya sevgi enerjisi ile şifalansın sevgiyle kalın
29/04/2022/Alevinet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri